Neus virtueel rond bij Harry Mulisch thuis

Online tentoonstelling geeft prachtig inkijkje in de wereld van Mulisch

Literatuurmuseum   Nieuws door
Foto 1. Leer de schrijver en de mens Harry Mulisch beter kennen met de tentoonstelling 'De oneindige Mulisch'. Foto: © Literatuurmuseum

30 oktober 2020 Cultuur Landelijk Het is vandaag precies tien jaar geleden dat Harry Mulisch overleed. Maar de schrijver, die samen met Gerard Reve en Willem Frederik Hermans de grote drie van de naoorlogse Nederlandse literatuur vormt, leeft nog altijd voort. Niet alleen vindt zijn rijke oeuvre nog altijd gretig aftrek in binnen- en buitenland, ook zijn werkkamer ligt er nog precies zo bij als tien jaar terug. De online tentoonstelling 'De oneindige Mulisch' geeft je de unieke kans om eens ongegeneerd rond te snuffelen tussen de persoonlijke bezittingen van de legendarische auteur. De virtuele rondleiding is nu te bekijken op de website van het Literatuurmuseum.

Leer Mulisch kennen aan de hand van vier thema's

De plek waar het grootste deel van Mulisch' meesterwerken het levenslicht zag, is in 360 graden te bekijken. Het is het net alsof je helemaal alleen bent in de ruimte en alsof Harry Mulisch zelf ieder moment binnen kan komen wandelen. De tentoonstelling van het Literatuurmuseum is verdeeld in vier thema's: De Mens, De Schrijver, De Tweede Wereldoorlog en De Alchemist. Bij ieder thema horen eigen voorwerpen, waarmee je steeds iets dieper in de huid van de excentrieke verschijning kruipt. Neus rond in Mulisch' boekenkasten, of bekijk vanuit zijn luie stoel de vele bijzondere voorwerpen aan de muur. 'De oneindige Mulisch' is een tentoonstelling waarbij je, zelfs door het scherm heen, de aanwezigheid van deze literaire grootheid voelt. Neem de tijd en ontdek de details.

Unieke en haarscherpe voorwerpen

De werkkamer van Harry Mulisch is niet zomaar een hokje met een stoel en een bureau. Op deze plek woonde en werkte hij namelijk van 1958 tot aan zijn dood in 2010. Wat begon als een klein kamertje in het centrum van de grote stad, groeide uit tot Mulisch' eigen universum. Vanaf hier nam de schrijver je mee in zijn wereld. Veel voorwerpen die je tijdens de rondleiding haarscherp en vanuit verschillende standpunten bekijkt, komen letterlijk voor in zijn verhalen. Zo wordt nog maar eens duidelijk dat de auteur zijn werk en privé niet bepaald gescheiden hield. Leg je de link niet meteen? Geen zorgen. Bij veel attributen vind je een gedetailleerde uitleg over de betekenis voor de mens Harry Mulisch en/of een heldere link naar zijn literaire werken. Harry Mulisch zelf is er misschien niet meer, maar tien jaar na zijn overlijden is deze literaire grootheid nog lang niet dood.

Foto 2. Wanneer je in 360 graden rondkijkt in de werkkamer van Harry Mulisch, is het net of de tijd heeft stilgestaan. Foto: © Literatuurmuseum

Laatst gewijzigd: 2020-12-02 17:28:50 · Gepubliceerd: 2020-10-29 10:33:46 - 1527