Ken je deze al? 6 uitstapjes die hun deuren openden in 2020

Kom kijken bij de nieuwste uitjes in Nederland

Te doen in Nederland Redactioneel door
Foto 1. Distortions in Spacetime door Marshmallow Laser Feast. Deel van de openingsexpositie in Nxt Museum: Shifting Proximities. Foto: Nxt Museum © Marshmallow Laser Feast

1 november 2020 bijgewerkt: 11 januari 2021 Toerisme Landelijk Ook in dit vreemde jaar openden nieuwe uitstapjes hun deuren! En daar zitten bijzondere tussen. Van een virtueel Wie is de Mol spel in Breda en een museum vol digitale kunst in Amsterdam tot een bunkercomplex in de duinen: deze 6 nieuwe uitstapjes wil je niet missen.

Nxt Museum

AMSTERDAM - Verwacht geen schilderijen of beelden in Nxt Museum: hier kijken ze naar nieuwe en vooruitstrevende vormen van kunst, waarin technologie een hoofdrol speelt. Voor hun eerste expositie Shifting Proximities werkten ontwerpers, kunstenaars en programmeurs uit de hele wereld aan acht bijzondere ruimtes. In de ene laten lichtpatronen de afstand tussen bezoekers zien en reageert de muziek op veranderingen daarin. In een andere stap je in een zwart-witte wereld vol grafische vormen gebaseerd op QR-codes. Of sta je tussen de sterren en ervaar je de vorming van een zwart gat. Ook bijzonder: twee boomwortelsculpturen die reageren op wat je doet in 'hun' zaal en daarover communiceren met elkaar, zoals de bomen in een bos dit doen. Elke ruimte is fascinerend en werkt op een andere manier op je in. Deze museumvullende expositie is te zien tot en met 28 februari 2021.

Gouda Cheese Experience

GOUDA - De klompen en kazen staan al buiten op je te wachten bij de Gouda Cheese experience. Binnen blijken zelfs de lampen in thema te zijn, want grote kazen en melkbussen verlichten je weg. En wat dacht je van een uitbundige show in een enorme kaas? Alles is hier vrolijk, kleurrijk en met een knipoog. Maar ondertussen word je wel 'opgeleid' tot kaasmeester. Met ontdek-wanden, virtueel melken, kazen keren en de aloude kunst van het handjeklap. Opdrachten doen, vragen beantwoorden: hier word je vanzelf fanatiek. De experience eindigt met een lekkere kaasproeverij. Nog even in klederdracht op de foto en een stuk Gouda kaas kopen om thuis na te genieten. En dan stap je met een enorme glimlach weer naar buiten. Dit was fun!

The Park Playground

BREDA/EINDHOVEN - Reis naar Nieuw-Zeeland om mee te spelen in Wie is de Mol! Bij The Park Playground in Breda of in Eindhoven is dit een levensechte ervaring waarin je onder een helikopter vliegt, over ravijnen balanceert en allerlei opdrachten uitvoert in prachtige landschappen. En natuurlijk probeert erachter te komen wie van jullie de mol is. Of kies een van de andere drie games: rondreizen in een fantasiewereld vol gevaren, gijzelaars proberen te bevrijden uit een bank, of vechten tegen robots en elkaar. De games zijn levensecht omdat je speelt in een grote ruimte waarin je vrij kunt rondlopen. Zodra de VR bril opgaat ben je in een andere wereld waar je rent, springt en wegduikt zoals je in het echt ook zou doen. Super kicken! Voor je begint kun je wennen aan de VR ervaring door een aantal minigames te spelen.

Motion Experience

EINDHOVEN - Geometrische vormen om je heen veranderen voortdurend. Een kleurrijke wereld van grote bloemen en vlinders gaat op in vlammen tot je in een vulkaan vol lava staat. Lichtjes bewegen met je mee door een roze wereld. Dit is Motion Experience, waar je in een droomwereld belandt die je zelf kunt beïnvloeden. Met bijzondere effecten die je normaal gesproken in grote lichtshows ziet, maar waar je nu middenin staat. Motion Experience is geen uitje om eventjes doorheen te lopen, want dan ben je snel klaar. Het is een plek om je mee te laten slepen door wat er om je heen gebeurt. Plof neer op de grond of ga lekker schommelen en dompel je onder in de lichteffecten en het geluid. Ook fijn: met een koptelefoon even relaxen in een van de ligstoelen, terwijl je de beelden op het scherm voor je op je in laat werken.

De tekst gaat verder onder de video.

Missie en Media Experience

BARNEVELD - In de Missie en Media Experience van de christelijke radiozender TWR ontdek je de wereld van de zending. En hoe belangrijk radio en andere media zijn om mensen over de hele wereld te bereiken, ook in landen waar je niet zo makkelijk binnenkomt. Luister naar de persoonlijke verhalen van christenen uit Indonesië en Siberië. Stap in de control room en voel je een van de DJ's op de radiozender. En maak voor de green screen een foto in Afrika, alsof je er echt bent. Hier komt de wereld van christenen in andere landen en de problemen die ze moeten overwinnen heel dichtbij. Zo sta je met de VR bril op ineens oog in oog met de luisteraars van TWR. En maak je in de container mee hoe gevaarlijk het leven van de christenen in Noord-Korea is.

Bunkermuseum Wn 12H

VLIELAND - Op Vlieland ligt verborgen in de duinen een bunkercomplex, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdeel was van de Atlantikwall. Het gerestaureerde complex is nu een bijzonder museum: Bunkermuseum Wn 12H. Via tunnels en versterkte loopgraven kun je vrijwel ongezien het topje van het duin bereiken. Als je daar het prachtige uitzicht ziet, besef je meteen waarom juist hier een bunkercomplex is gebouwd. Onderweg kom je ook een luchtdoelkanon, de koepel van een tank en de kromme loop van een stuk artillerie tegen. Natuurlijk kun je ook de bunkers in, waar een interessante expositie te zien is over de geschiedenis van deze plek. Inclusief een grote maquette. Vraagje? De vrijwilligers vertellen je graag alles wat ze weten - en dat is veel.

Bekijk ook de nieuwste tentoonstellingen in Nederland.
Foto 2. Schommelen in een van de droomwerelden van Motion Experience. Foto: Motion Experience © Jordi Sloots
Foto 3. Het Bunkermuseum in de duinen van Vlieland. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Laatst gewijzigd: 2021-01-11 12:24:49 · Gepubliceerd: 1 november 2020 - 1276