
Eindelijk aan boord
De online expositie ISS 20 jaar bewoond start natuurlijk met dé foto: de eerste astronauten zijn eindelijk aan boord van het ruimtestation. Toen was ISS veel kleiner dan nu. William Shepherd, Joeri Gidzenko en Sergej Krikaljov moesten het doen met twee Russische modules en het Amerikaanse koppelstuk daartussen. Het begin van wat zou uitgroeien tot een steeds grotere en ambitieuzere onderneming.
Nu is ISS bijna 73 meter lang en beschikt de bemanning over meer dan 900 vierkante meter om te leven en te werken. Er zijn tegenwoordig vaak meerdere bemanningen aan boord, maar altijd minimaal drie personen. Ze komen uit de zestien landen die meewerken aan het project. Zoals André Kuipers, tot nu toe de enige Nederlandse astronaut die heeft gewoond en gewerkt op ISS.
Inspirerend verhaal
Door elke dag even te kijken op de site van Space Expo zie je het verhaal over ISS steeds verder groeien. Een verhaal over ruimtewandelingen en honderden experimenten die er werden en worden gedaan. Over het persoonlijke leven van de astronauten op deze vreemde plek, want hoe raar is het om gewichtloos te leven! En over de unieke kijk die de astronauten van zo hoog en ver op de aarde hebben. De derde foto bijvoorbeeld laat de uitbraak in 2002 van vulkaan Etna op Sicilië zien vanuit de ruimte.
Wat dit verhaal zo inspirerend maakt is niet alleen omdat mensen zich hier bezig houden met de toekomst door zich voor te bereiden op langere ruimtemissies (wie weet wonen we ooit op Mars). Het is ook het verhaal van een een bijzonder project waarin landen al 20 jaar hun conflicten opzij zetten en vreedzaam samenwerken.
Ontdek vanuit huis meer over de ruimte
Naast de online expositie ISS 20 jaar bewoond kun je vanuit huis nog veel meer over de ruimte ontdekken op de site van Space Expo. Je vindt er space nieuws, space weetjes, filmpjes, kleurplaten en spacy doe dingen. Maak bijvoorbeeld een flesraket of je eigen sterrenlamp!
Meer ruimte thuis
Nog niet genoeg van de ruimte en ISS? Bezoek dan ook de site Thuis in de Ruimte. Daar kunnen kinderen ook vragen stellen aan André Kuipers, bijvoorbeeld over zijn leven op ISS. Hij beantwoordt er elke week één in een video.