20 jaar wonen in de ruimte! Te zien in online expo

Space Expo zet foto's over ruimtestation ISS online

Space Expo Nieuws door
Foto 1. William Shepherd, Joeri Gidzenko en Sergej Krikaljov waren op 2 november 2000 de eerste astronauten aan boord van het internationale ruimtestation ISS. Foto: NASA

archief oud artikel 4 november 2020 Geschiedenis Landelijk Het lijkt Science Fiction: wonen in de ruimte, met de sterren om je heen en uitzicht op de blauwe aardbol. Maar het gebeurt al 20 jaar! De eerste astronauten die naar het internationale ruimtestation ISS vlogen om er een aantal maanden te blijven, stapten op 2 november 2000 aan boord. Sindsdien is het ruimtestation continu bewoond geweest. Space Expo wilde dit jubileum niet zomaar voorbij laten gaan. Daarom zetten ze 20 dagen lang een foto van bijzondere momenten op ISS online, de eerste op 2 november. Zo kan iedereen thuis eventjes mee de ruimte in.

Eindelijk aan boord

De online expositie ISS 20 jaar bewoond start natuurlijk met dé foto: de eerste astronauten zijn eindelijk aan boord van het ruimtestation. Toen was ISS veel kleiner dan nu. William Shepherd, Joeri Gidzenko en Sergej Krikaljov moesten het doen met twee Russische modules en het Amerikaanse koppelstuk daartussen. Het begin van wat zou uitgroeien tot een steeds grotere en ambitieuzere onderneming.

Nu is ISS bijna 73 meter lang en beschikt de bemanning over meer dan 900 vierkante meter om te leven en te werken. Er zijn tegenwoordig vaak meerdere bemanningen aan boord, maar altijd minimaal drie personen. Ze komen uit de zestien landen die meewerken aan het project. Zoals André Kuipers, tot nu toe de enige Nederlandse astronaut die heeft gewoond en gewerkt op ISS.

Inspirerend verhaal

Door elke dag even te kijken op de site van Space Expo zie je het verhaal over ISS steeds verder groeien. Een verhaal over ruimtewandelingen en honderden experimenten die er werden en worden gedaan. Over het persoonlijke leven van de astronauten op deze vreemde plek, want hoe raar is het om gewichtloos te leven! En over de unieke kijk die de astronauten van zo hoog en ver op de aarde hebben. De derde foto bijvoorbeeld laat de uitbraak in 2002 van vulkaan Etna op Sicilië zien vanuit de ruimte.

Wat dit verhaal zo inspirerend maakt is niet alleen omdat mensen zich hier bezig houden met de toekomst door zich voor te bereiden op langere ruimtemissies (wie weet wonen we ooit op Mars). Het is ook het verhaal van een een bijzonder project waarin landen al 20 jaar hun conflicten opzij zetten en vreedzaam samenwerken.

Ontdek vanuit huis meer over de ruimte

Naast de online expositie ISS 20 jaar bewoond kun je vanuit huis nog veel meer over de ruimte ontdekken op de site van Space Expo. Je vindt er space nieuws, space weetjes, filmpjes, kleurplaten en spacy doe dingen. Maak bijvoorbeeld een flesraket of je eigen sterrenlamp!

Meer ruimte thuis

Nog niet genoeg van de ruimte en ISS? Bezoek dan ook de site Thuis in de Ruimte. Daar kunnen kinderen ook vragen stellen aan André Kuipers, bijvoorbeeld over zijn leven op ISS. Hij beantwoordt er elke week één in een video.
Foto 2. André Kuipers (links) in de Soyuz waarmee hij als eerste (en tot nu toe enige) Nederlandse astronaut naar ISS vloog. Rechts wetenschapsjournalist Sander Koenen. Samen leiden ze je virtueel rond door de coronaproof expo 'Missie in de Ruimte' in Space Expo. Foto: Space Expo

Laatst gewijzigd: 2020-11-04 13:29:45 · Gepubliceerd: 2020-11-03 17:00:42 - 441

Dit past bij '20 jaar wonen in de ruimte! Te zien in online expo'