GLOW 2020 verrast Eindhoven

Grootste lichtkunstwerk ter wereld alternatief voor jaarlijks festival

Wat is er te doen in Eindhoven? Nieuws door
Foto 1. Tijdens GLOW 2020 kleurde de Eindhovense hemel blauw. Dit jaar geen evenement in de stad, maar wel het grootste lichtkunstwerk ter wereld. Foto: Mitchell van Eijk © GLOW

archief oud artikel 16 november 2020 Cultuur Eindhoven, Noord-Brabant En opeens kleurde de Eindhovense hemel blauw. Van donderdag 12 november tot en met zaterdag 14 november had lichtfestival GLOW een verrassing voor de inwoners van de Brabantse lichtstad. Ondanks het feit dat de coronaperikelen het jaarlijkse evenement tegenhielden, zette de organisatie toch een groot spektakel neer met onder andere het grootste lichtkunstwerk ter wereld.

Alternatief voor jaarlijkse publiekstrekker

Grote groepen mensen uit binnen- en buitenland die zich, schuifelend door sfeervol verlichte straten, vergapen aan schitterende lichtkunstwerken. Het was in de voorbije jaren een vertrouwd beeld in het centrum van Eindhoven tijdens lichtfestival GLOW. Helaas kon het evenement in 2020 niet doorgaan zoals iedereen zou willen, maar dat weerhield de de organisatie er niet van om alles uit de kast te trekken. Maar... wat doe je als je mensen live wilt laten genieten van kunst, zonder ze in de stad te ontvangen? Nou, dan zorg je er gewoon voor dat iedereen het spektakel vanaf zijn balkon of vanuit zijn keukenraam kan zien. Het 80m2 grote kunstwerk was niet te missen en voor mensen van buiten Eindhoven was een speciale livestream opgetuigd. Op donderdag 12 november om 17:00 uur knalde de spots van het grootste lichtkunstwerk ter wereld aan en startte GLOW 2020.

Connecting the Dots

'Licht is leven', zo luidt de hoopvolle boodschap van GLOW. Met het kunstwerk 'Connecting the Dots' zocht het festival verbinding in een tijd waarin fysiek contact soms lastig is. De indrukwekkende blauwgekleurde hemel, ontworpen door de Finse lichtkunstenaar Kari Kola, symboliseert de connectie tussen mens en natuur. In aanvulling hierop verspreidde Eindhovenaar Ivo Schoofs duizend lichtgevende rode 'dots' door de stad. Deze lichtbronnen verbeelden de verbinding waar mensen momenteel zo'n behoefte aan hebben. Ook basisschoolkinderen leverden een schitterende bijdrage door hun eigen 'GLOWdot' te maken en deze voor de ramen te hangen. Het leverde ruim twintigduizend extra lichtpuntjes op. Deze unieke en mysterieuze editie van het lichtfestival eindigde in de nacht van zaterdag 14 op zondag 15 november. Volgend jaar hoopt de organisatie weer 'gewoon' een volle stad te kunnen verwelkomen.

Ook leuk

Foto 2. Op duizend plekken, verspreid over Eindhoven, hingen lichtgevende rode ballonnen. Foto: Base Photography © GLOW

Laatst gewijzigd: 2020-12-02 17:25:16 · Gepubliceerd: 16 november 2020 - 2245