Groningen in de ban van The Rolling Stones

Tweede tentoonstelling in Der Aa-Kerk: Gimme Shelter

Wat is er te doen in Groningen? Nieuws door
Foto 1. Rolling Stones-zanger Mick Jagger showt zijn dansmoves tijdens een optreden. Brussel, België 1976. Foto: Noorderlicht © Gijsbert Hanekroot

archief oud artikel 18 november 2020 Showbizz Groningen, Groningen Iets later dan gepland, maar deze week openen in Groningen parallel aan elkaar twee tentoonstellingen over The Rolling Stones: 'Unzipped' in het Groninger Museum én 'Gimme Shelter' in de Der Aa-Kerk. De locaties liggen op een steenworp afstand van elkaar, dus fans van Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts en Ron Woods doen er goed aan om binnenkort eens een ritje te maken naar het hoge Noorden.

Rock-'n-roll in de kerk

The Rolling Stones zijn springlevend. De krasse knarren trekken nog altijd volle stadions en miljoenen fans over de hele wereld willen alles over ze weten. Tentoonstellingen over de legendarische rockband zijn dan ook bijzonder populair. Naast Unzipped in het Groninger Museum, is er in de Der Aa-kerk van 19 november tot en met 28 februari een tweede expositie te zien. Met een toepasselijke naam, zo legt Marc Knip van organisator Noorderlicht uit. "We hebben het 'Gimme Shelter' genoemd omdat de expositie plaatsvindt in een kerk. Gimme Shelter betekent 'geef me onderdak' en dat is precies wat je in een kerk vindt. Het geeft natuurlijk ook een prachtig contrast; die vuige rock-'n-roll in een kerk."

Fotografie uit jaren 60 en 70

Waar het Groninger Museum beschikt over een internationaal reizende tentoonstelling, met objecten als gitaren en plectrums, wil de expositie in de Der Aa-Kerk vooral een aanvulling zijn. "Wij richten ons op fotografie uit de jaren 60 en 70 - met veel nooit gepubliceerde foto's, documentaires, oude tv-fragmenten en een boeken- en platenmarkt," aldus Knip. "Daarnaast tonen we in onze eigen Noorderlicht Studio de collecties van een aantal verzamelaars. Dat vinden fans heel leuk, dus ik verwacht dat ze allemaal gaan komen," lacht hij. "De topstukken? We hebben foto's van de Deense fotograaf Bent Rej, daar zijn we heel blij mee. Hij liep een jaar mee met de band, waardoor hij echt een vriend was die mee mocht in de bus en in het hotel. Hij zat daardoor midden tussen de rock-'n-roll. Dat waren ook nog niet The Rolling Stones zoals we ze nu kennen, maar artiesten in hun beginjaren. Oh, en we hebben uit 1965 de eerste documentaire ooit gemaakt over de Rolling Stones. Ook vertonen we beelden van het legendarische concert in het Kurhaus in Scheveningen, dat compleet uit de hand liep."

Groningen in de ban van The Rolling Stones

De tentoonstelling heeft ook een Gronings-Nederlands tintje, zo verzekert Marc Knip ons. Maar waarom is Groningen eigenlijk zo in de ban van The Rolling Stones? De verklaring is simpel: het concert in het Stadspark in Groningen in 1999. "Dat was in die tijd een enorme gebeurtenis voor Groningen. Voor het eerst vond er zo'n megaconcert plaats in de stad. Voor heel veel mensen een herinnering om nooit te vergeten. Nick Landman blikt in zijn documentaire 'Waar was jij op 2 juni 1999?' met bezoekers en organisatoren terug op die dag. Zijn film gaat tijdens 'Gimme Shelter in première."

Ook leuk

Foto 2. The Rolling Stones aan het diner. München, Duitsland 1973 Foto: © Gijsbert Hanekroot

Laatst gewijzigd: 2020-12-02 17:23:05 · Gepubliceerd: 2020-11-17 11:25:35 - 1099