Utrechts festival toont waarde van diversiteit

Wat is er te doen in Utrecht?   Nieuws door
Foto 1. Cherella Gessel gaat op zoek naar balans en heling in de hiphop-show YONIVERSE Foto: © Elisabetta Agyeiwaa

archief oud artikel 19 november 2020 Cultuur Utrecht, Utrecht Het is belangrijk dat je kunt zijn wie je bent, ongeacht identiteit, gender of geaardheid; dat is de boodschap die What You See Festival haar bezoekers meegeeft in tijden waarin saamhorigheid nâg meer centraal staat dan normaal. Door middel van creatieve expressievormen als dans, muziek, theater en debat, schuift het festival hokjes aan de kant en brengen kunstenaars het mooie van diversiteit over aan de wereld. Laat je van donderdag 19 tot en met zondag 22 november inspireren in verschillende theaters in hartje Utrecht.

'Radical Tenderness' in Utrecht

What You See Festival kan dit jaar minder mensen in levende lijve ontvangen, maar het festival gaat 'gewoon' door in Theater Kikker, Het Huis Utrecht en Bibliotheek Utrecht. Het overkoepelende thema van deze bijzondere 2020-editie is 'Radical Tenderness'. Bezoek onder andere het 'helende hiphop-concert' YONIVERSE door de Afro-Caribische queer Cherella Gessel en de Nederlanse première van de dansvoorstelling 'Tender men'. Naast het fysieke programma in Utrecht zorgt het festival voor een uitgebreid online aanbod, waarmee iedereen zich vanuit huis gratis kan onderdompelen in workshops, video's en audiofragmenten.

Verhalen van transgenders op leeftijd

In de bibliotheek aan De Neude opent bovendien de tentoonstelling 'Ik mag zijn wie er is', door Erik Alkema en Eveline van de Putte. In deze expositie spreken transgenderpersonen op leeftijd in intieme videoportretten over hun ervaringen. Je ziet de geportretteerden op hun kwetsbaarst, wanneer ze vertellen over de worsteling die zijn vaak doormaakten in een tijd met minder begrip en acceptatie dan tegenwoordig. Hoe gingen zij én hun partners om met hun transgenderidentiteit? Mocht je niet in de gelegenheid zijn om de expo komend weekend te bezichtigen, geen zorgen. De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 16 december.

Queer-sausje over Utrechtse literatuur

Het festival haakt tijdens de opening op donderdag ook in op de uitverkiezing van Utrecht tot City of Literature 2020 door UNESCO. Tijdens Queering the City of Literature 2020 dragen talentvolle schrijvers voor uit speciaal geschreven werk. De auteurs gieten op die manier een queer-sausje over de Utrechtse literatuur, die dit jaar internationaal nadrukkelijk in de schijnwerpers staat. De schrijvers hingen voor een bijzondere stadswandeling eigen teksten op op plekken in de stad die voor hen persoonlijk een bijzondere betekenis hebben. Haal dus ook even een frisse neus terwijl je Utrecht van een totaal andere kant ziet.

Ook leuk

Foto 2. De dansvoorstelling 'Tender men' gaat op zoek naar het antwoord op de vraag: Hoe zouden mannen met elkaar omgaan in een wereld zonder homofobie? Foto: © Stanislav Dobak

Laatst gewijzigd: 2022-11-10 14:34:18 · Gepubliceerd: 2020-11-18 14:39:34 - 495