Unieke LEGO expo nu te zien in Amsterdam!

The Art of the Brick |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Honderd unieke LEGO-kunstwerken tijdelijk te zien in Amsterdam

11 december 2020 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Wie speelde er niet mee in zijn jonge jaren: LEGO. Voor volwassenen jeugdsentiment, voor kinderen speelgoed, maar de Amerikaanse kunstenaar Nathan Sawaya verheft het bouwen met de iconische steentjes tot ware kunst. Tijdens de tentoonstelling The Art of the Brick bekijk je in de Kalverpassage in Amsterdam tijdelijk honderd exclusieve kunstwerken, gemaakt van meer dan een miljoen LEGO-steentjes.

Foto 1. Publiekstrekker van de expositie: 'Yellow', gemaakt van 11.014 LEGO steentjes. Op de achtergrond het al even indrukwekkende 'Face Mask - Red' , bestaand uit 10.770 steentjes. Foto: The Art of the Brick

Steentje voor steentje

Een écht kunstwerk maken; dat is de ambitie van ieder kind dat zijn LEGO-doos omkiepert op het vloerkleed in de woonkamer. Met de Deense bouwsteentjes kun je namelijk álles maken. Dat bewijst Nathan Sawaya eens te meer met zijn tentoonstelling The Art of the Brick. Van een levensgroot T-Rex-skelet tot een replica van de David van Michelangelo, je weet niet wat je ziet. Wandel met open mond langs de prachtig uitgelichte beelden. Zijn de sculpturen echt steentje voor steentje in elkaar geklikt? Je kunt het je bijna niet voorstellen. Niet voor niets riep CNN de expositie uit tot één van de tien tentoonstellingen ter wereld die je gezien móet hebben.

Foto's als extra dimensie

Gelukkig hoef je voor de bijzondere bouwwerken van Sawaya niet helemaal naar Amerika of naar andere verre oorden te vliegen. De reizende tentoonstelling strijkt dit jaar namelijk voor de tweede keer in haar bestaan neer in Amsterdam. Wereldwijd bezochten al meer dan zes miljoen mensen het kleurrijke spektakel, verdeeld over 84 steden en 6 continenten. Ten opzichte van het eerste bezoek van de expositie aan de hoofdstad in 2014, is er het nodige veranderd. Sawaya bouwde rustig door, waardoor er er behoorlijk wat extra werk bij kwam. Daarnaast zijn onder de toepasselijke naam 'In Pieces' schitterende foto's van de Australische fotograaf Dean West toegevoegd. Deze platen geven het verhaal van de bouwwerken een extra dimensie. Voor wat aanvullende toelichting download je gratis een speciale app met audiogids in het Nederlands of in het Engels. Kies voor achtergrondinformatie uit de eerste hand voor de Engelse versie. Deze is namelijk ingesproken door niemand minder dan Nathan Sawaya zelf.

Leuk voor kinderen

Ook voor de jongste LEGO-fans is een bezoekje aan The Art of The Brick een onvergetelijke ervaring. Naast genoeg inspiratie voor hun eigen bescheiden kunstwerkjes, is er een aparte audiotour samengesteld en kunnen ze deelnemen aan een spannende speurtocht langs de indrukwekkende sculpturen. Om de blits te maken op school, is er aan het eind van de rondleiding ook de kans om op de foto te gaan met het kunstwerk 'Blue guy sitting'. Eén conclusie kun je na een bezoekje aan de expositie trekken: LEGO blijft cool, niet alleen voor kinderen!

Ook leuk

Foto 2. Het gigantische T-rex-skelet, volledig gemaakt van LEGO bestaat uit maar liefst 80.020 steentjes. Foto: The Art of the Brick
Foto 3. De schitterende 'In Pieces' foto's van Dean West geven de tentoonstelling nog meer diepgang. Foto: The Art of the Brick
Foto 4. Van links naar rechts: Venus de Milo (18.483 steentjes), Augustus (22.300 steentjes) en David (16.349 steentjes). Foto: The Art of the Brick.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-12-15 08:38:23 · Gepubliceerd: 2020-12-11 14:45:11 - 744