1

Beleef het donker tijdens de Nacht van de Nacht

Doe mee met de activiteiten en zie de sterren stralen

Nacht van de Nacht Nieuws door
Foto 1. Tijdens de Nacht van de Nacht kun je overal in Nederland naar de sterren kijken. Foto: Jan Koeman

archief oud artikel 29 oktober 2021 Toerisme Landelijk Doe ook het licht uit tijdens de Nacht van de Nacht en bezoek de donkerste plekken in Nederland! De Nacht van de Nacht vindt plaats als de klok een uur wordt teruggezet voor de wintertijd, dit jaar in de nacht van 30/31 oktober. Op veel plaatsen in Nederland is het dan weer even ouderwets écht donker. En vinden allerlei duistere activiteiten plaats als sterren kijken, spannende nachtwandelingen en nachtdieren spotten.

De lichten gaan niet zomaar uit tijdens de Nacht van de Nacht. Zo kan iedereen ervaren hoeveel lichtvervuiling we hebben in Nederland. Wist je dat nog steeds ruim 71% van de bedrijven het licht onnodig aanhoudt 's nachts? En dat Nederland zo'n beetje het meest verlichte land is in Europa? Dit kost onnodig energie en heeft veel negatieve gevolgen. Voor de planten en dieren in de natuur, maar ook voor onze eigen gezondheid, omdat het ons leefritme verstoort. En wanneer heb je voor het laatst de Melkweg gezien? Dat was waarschijnlijk niet in Nederland. Doe ook het licht uit in de nacht van 30/31 oktober en zoek een plek waar je een echte donkere nacht kunt beleven. Zoals het hoort. Tijdens een nachtwandeling bijvoorbeeld, of een van de andere activiteiten.

Hieronder enkele hoogtepunten uit de Nacht van de Nacht 2021, om je een idee te geven wat je allemaal kunt doen:

Verhalen in het donker

RHEDEN - Oei, wat is dat, beweegt daar iets? En wat is dat voor geluid? De wandeling die start bij Bezoekerscentrum Veluwezoom in de Nacht van de Nacht is extra spannend, want onderweg kom je verhalenvertellers tegen in het donkere bos. En die zijn al helemaal in de stemming voor Halloween, dus hun verhalen over de bewoners die zich 's nachts roeren in het bos worden extra spannend verteld. Geschikt voor iedereen vanaf acht jaar. Je kunt om 19:30 uur en om 20:00 uur je tocht door het nachtelijke bos starten.

Mee met de garnalenvissers

ZOUTKAMP - Stap aan boord van de historische garnalenkotter ZK 4 Albatros van Visserijmuseum Zoutkamp en vaar mee naar een van de donkerste plekjes van Nederland: Dark Sky Park Lauwersmeer. Bereid je voor op een pikdonkere nacht, want in een Dark Sky Park komt het licht van onze dorpen, steden en wegen niet. Dé kans om weer eens echt de Melkweg te zien, die lichtende streep van sterren die je in Nederland vrijwel nergens meer kunt zien. Onderweg vertelt de bemanning over het werk van de vissers in vroegere tijden. De kotter vertrekt om 19:30 uur van het museum.

Sterren kijken

ASTEN - Klim in de koepel van de Jan Paagman Sterrenwacht en bekijk de donkere hemel door hun telescopen. Opeens kun je Jupiter zien met zijn maantjes en Saturnus: een plaatje met zijn ringen. Tuur naar sterrenhopen en misschien zie je zelfs de Andromedanevel op een afstand van 2,5 miljoen lichtjaar! Je kijkt dan eigenlijk 2,5 miljoen jaar terug in de tijd... De avond begint om 19:00 uur eerst met een presentatie in de filmzaal, gevolgd door een voorstelling in het Pieterse Planetarium. Zo weet je al het één en ander voor je naar de telescoop in de koepel gaat.

Nacht van de soldaat

DOORNENBURG - Het in de grond verborgen Fort Pannerden is een groot en imponerend fort om in het donker te bezoeken. Tijdens de Nacht van de Nacht ervaar je hier het soldatenleven van vroeger, in het donker en de schemer voor er elektrisch licht was. Terwijl je door het donkere fort loopt kom je soldaten en andere figuren tegen die bezig zijn met hun werk. Los samen met de kanonnier een schot bij het negentiende-eeuwse kanon, ga biechten bij meneer pastoor, los onderweg puzzels op en rooster een broodje of marshmallows boven het vuur. De avond is van 18:30 uur tot 22:00 uur.

Op zoek naar nachtvlinders

VLAARDINGEN - Ga in Heemtuin Westdijk aan Heemtuinpad 1 op zoek naar nachtvlinders met twee gidsen van het IVN. Zie met eigen ogen dat er 's nachts veel meer vlinders rondvliegen dan overdag en ontdek waarom dit is. En wat de verschillen zijn tussen dag- en nachtvlinders. Zijn nachtvlinders trouwens allemaal bruin? Zijn het allemaal motten? De gidsen lokken de nachtvlinders niet alleen met licht, maar ook met speciale smeerseltjes. En daar komen soms hele bijzondere soorten op af! De nachtvlinderwandeling begint om 20:00 uur.

Nacht van de Nacht livestream

Hoewel je dit jaar de Nacht van de Nacht weer echt kunt beleven, is er ook een livestream! Luister naar interessante lezingen van onder andere sterrenkundige Jeffrey Bout en nachtfotograaf Johan van der Wielen. En loop digitaal mee met de kaarsjesroute door Fort bij Vechten, waar gidsen alles vertellen over het fort. Er is zelfs een kinderprogramma. De livestream is van 19:00 uur tot 22:00 uur.

Bekijk alle activiteiten in de Nacht van de Nacht op hun site. Daar kun je ook op een kaart de activiteiten zoeken die bij jou in de buurt zijn.
Foto 2. Trek de natuur in tijdens de Nacht van de Nacht voor een wandeling met gids of boswachter, of langs verhalenvertellers. Foto: Ralph Hagemeijer
Foto 3. Beleef de nacht van de soldaat op Fort Pannerden. Foto: Fort Pannerden
Foto 4. Wie weet kun je eindelijk de Melkweg weer zien in de stad, zoals in Middelburg in 2016 toen daar alle openbare verlichting in het centrum uit was gedaan. Foto: Jesse Meliefste

Laatst gewijzigd: 2022-11-26 22:38:15 · Gepubliceerd: 29 oktober 2021 - 358