1

Misleiding in Museum De Lakenhal

Bekijk ruim twintig objecten vol list en bedrog

Bekijk meer toffe dagjes uit in Leiden Nieuws door
Foto 1. Wel heel knap nagemaakt, deze portretten van Japanse acteurs. Foto: Museum De Lakenhal © Taco van der Eb

archief oud artikel 15 december 2021 Cultuur Leiden, Zuid-Holland Liegen en bedriegen is iets van alle tijden. Een intrigerende kwestie, waar je tijdens de tentoonstelling 'Misleiden - Fakes uit kunst en wetenschap' meer over te weten komt. Ontdek de verhalen achter knappe namaakwerken en andere 'valse' objecten in Museum De Lakenhal in Leiden.

Misleidende objecten

'Als iets te mooi is om waar te zijn, is dat het meestal ook', zo luidt een bekende wijsheid. Toch leidt dit zo nu en dan tot verraderlijke situaties waarin iets neps wordt aangezien voor iets echts. Dit fascinerende fenomeen komt van 17 december tot en met 13 maart 2022 tot leven tijdens de tentoonstelling 'Misleiden - Fakes uit kunst en wetenschap' in Museum De Lakenhal in Leiden. Bekijk ruim twintig bedrieglijke objecten, afkomstig uit de de collecties van negen verschillende Leidse musea. Ieder voorwerp in deze expositie heeft zijn eigen verhaal. Maar let op: je wordt bedonderd waar je bij staat!

'Misleiding' is een samenwerking tussen Museum De Lakenhal, Rijksmuseum van Oudheden, Rijksmuseum Boerhaave, Naturalis, Museum Volkenkunde en Japanmuseum SieboldHuis. Ook vind je in de expositie voorwerpen uit de Leidse Universiteitsbibliotheek, het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten en Erfgoed Leiden en Omstreken.

Rog vermomd als draak en glazen oog

Kunstwerken die niet van echt te onderscheiden zijn, dat is toch eigenlijk heel knap? Kom erachter waarom vervalsers zoveel tijd steken in het perfect namaken van bijvoorbeeld een doek, een vaas of batik. Door QR-codes in de zaal te scannen, krijg aanvullende informatie bij de tentoongestelde voorwerpen en kun je ver inzoomen om zelf ook écht goed te kijken. Ontdek, als je goed kijkt, dat die kleine draak stiekem gewoon een opgekrulde rog is. En is dat nou een echt oog dat je zo strak aanstaart? Doordat de tentoongestelde attributen afkomstig zijn uit de collecties van musea met zoveel verschillende disciplines, verrast de expositie je constant.

Fake news

Van de werken en objecten die je kunt bekijken, is inmiddels bekend dat ze je voor de gek houden. In de meeste gevallen kun je er zelfs om glimlachen. Maar dat geldt minder voor een onderwerp dat ons vandaag de dag steeds meer bezig houdt: de verspreiding van fake news. Hoe haal je waarheid en nepnieuws uit elkaar? Welke boodschapper vertrouw je wel en niet en hoe werkt dit in de praktijk? Het zijn actuele vragen die je laten nadenken over de informatie die je tot je neemt én je eigen kritische blik. Ook hier gaat de tentoonstelling uitgebreid op in.

Online bekijken

Foto 2. Bekijk onder andere dit boek met imitatiebatik Foto: Museum De Lakenhal © Taco van der Eb
Foto 3. Bekijk aanvullende informatie over de objecten door de QR-codes te scannen. Foto: Museum De Lakenhal © Taco van der Eb
Foto 4. Deze draak... is eigenlijk een opgekrulde rog. Afkomstig uit de collectie van Naturalis. Foto: Museum De Lakenhal © Cees de Jonge
Foto 5. Ook te zien tijdens de tentoonstelling: klei-enveloppen zonder inhoud. Foto: Museum De Lakenhal © Cees de Jonge

Laatst gewijzigd: 2022-03-09 15:07:59 · Gepubliceerd: 15 december 2021 - 873

Activiteiten Museum De Lakenhal

Nu te bezoeken

Rembrandts vier zintuigen


Museum De Lakenhal in Leiden viert zijn 150-jarig bestaan met de kick-off van de presentatie Rembrandts Vier Zintuigen. Het toont zijn vroegst bekende werk, waaronder De brillenverkoper, De...