Wilfried de Jong deelt liefde voor fotografie in het theater

Ontdek de verhalen achter foto's bij Fotostudio de Jong

Posttheater Arnhem Recensie door
Foto 1. Wilfried de Jong neemt je in zijn nieuwe theatervoorstelling Fotostudio de Jong mee in zijn liefde voor fotografie. Foto: Bunker Theaterzaken © Clemens Rikken

archief oud artikel 15 februari 2022 Cultuur Landelijk De theaters zijn weer open! En dat betekent dat artiesten ook eindelijk weer de planken op mogen. Met Fotostudio de Jong trekt Wilfried de Jong het land door om zijn passie voor fotografie te delen met zijn publiek. DagjeWeg.NL ging kijken.

Licht uit, spot aan

Heerlijk. Eindelijk weer eens naar het theater, live naar een optreden kijken. Ondanks het feit dat de zaal nog maar voor een derde gevuld is, voelt het weer als vanouds. Het kleine toneel van het Arnhemse Posttheater is daadwerkelijk omgetoverd tot fotostudio, volledig voorzien van een donkere kamer, vloeistof en een rode lamp. Terwijl iedereen in de zaal nieuwsgierig kijkt naar wat er allemaal staat opgesteld, dooft het licht. De band (Ocobar) komt op en even later stapt ook Wilfried zelf uit de coulissen. We zijn begonnen!

Bijzonder verhaal achter iedere foto

Dat Wilfried de Jong een fantastische verhalenverteller is, is geen verrassing meer. En achter iedere foto schuilt een bijzonder verhaal, zo blijkt. "Dit is mijn eerste foto", zegt hij terwijl hij naar een afbeelding van een olifant wijst, geprojecteerd op de muur. "Een scheve balustrade, een olifant zonder poten, jammer", zo grapt de schrijver, televisie- en theatermaker. Maar het verhaal zit hem dan ook vooral in de herinnering. Op zijn eigen kenmerkende en poëtische wijze schetst hij het moment waarop hij als klein jongetje met zijn analoge Kodak-camera in Diergaarde Blijdorp stond. Hier begon Wilfrieds liefde voor fotografie.

Stof tot nadenken

Naast persoonlijke verhalen over onder meer zijn jeugd en zijn ouders deelt De Jong ook een maatschappijkritische kijk op geselecteerde nieuwsfoto's. Hij draagt gedichten en bespiegelingen voor over de beelden die voorbij komen. Zo verschijnt de beroemde foto van de Amerikaanse militair Chris Donahue, de allerlaatste Amerikaanse militair in Afghanistan. Wat zegt deze foto nou eigenlijk écht? Maar het publiek wordt vaker met zijn neus op de feiten gedrukt. "Als je op je rug ligt, geef je jezelf over", zo stelt De Jong, terwijl er een foto zichtbaar is van een jonge Wilfried, rustig drijvend in het water. Even later nogmaals het zelfde gedicht, maar nu met een afbeelding van een Mexicaanse jongen, omgekomen door drugsgeweld, liggend op zijn rug.

Publiek neemt eigen foto's mee

Maar buiten zijn eigen fotoselectie, daagt Wilfried ook álle amateurfotografen in de zaal uit om hun foto's te delen en om hierover te vertellen. En dit hoeven helemaal geen World Press foto's te zijn. "Het kan ook gewoon een foto zijn van vandaag." Zo vertelt een mevrouw over een foto waarbij haar dochter met een stepje de Mont Ventoux beklimt, samen met haar vader op de fiets. Een volgend verhaal is van de dochter van een Indonesiëveteraan die na jaren eindelijk durfde te vertellen wat hij meemaakte. Erg knap is het om te zien dat De Jong binnen no time een sfeer creëert waarin mensen hun meest persoonlijke herinneringen durven en willen delen met de zaal.

Passende muziek van Ocobar

Maar een eervolle vermelding voor de band Ocobar is ook zeker op zijn plaats. Dit trio toerde eerder met artiesten als Freek de Jonge en Frank Lammers door Nederland. Verder kun je de muzikanten ook kennen van het programma Holland Sport, dat Wilfried presenteerde samen met Matthijs van Nieuwkerk. Ze weten met de gekozen muziek de perfecte sfeer te vangen bij de foto's en de behandelde onderwerpen. Mede door deze fijne toevoeging is Fotostudio de Jong een fijn avondje uit voor fotografie- en muziekliefhebbers, maar vooral voor iedereen die houd van verhalen.

Ook leuk

Foto 2. Samen met de band Ocobar en een koffer vol foto's trekt Wilfried de Jong van theater naar theater. Foto: Bunker Theaterzaken © Clemens Rikken

Laatst gewijzigd: 2022-02-15 14:13:48 · Gepubliceerd: 15 februari 2022 - 470