Mijlpaal: het Nederlands Openluchtmuseum bestaat een eeuw!

Nederlands Openluchtmuseum opende 100 jaar geleden zijn poorten

Bezoek het Nederlands Openluchtmuseum Redactioneel door
Foto 1. Foto van de opening van het Nederlands Openluchtmuseum. De openingsrede werd gehouden door generaal F. A. Hoefer, voorzitter van de Vereeniging Het Nederlandsch Openluchtmuseum, ter gelegenheid van de opening van het Nederlands Openluchtmuseum op 13 juli 1918. Foto: Nederlands Openluchtmuseum.

11 juli 2018 bijgewerkt: 26 november 2018 Geschiedenis Arnhem, Gelderland Op 13 juli 1918 openden de poorten van het Nederlands Openluchtmuseum zich voor het eerst en de rest, as they say, is history. Het museum laat al een eeuw de geschiedenis van Nederland zien, vanuit het leven van alledag. Tradities, ambachten, gebruiksvoorwerpen: door de jaren heen is er veel veranderd in Nederland - en dus ook in het museum.

Geschiedenis van het Nederlands Openluchtmuseum

Eigenlijk bestaat het museum al langer dan honderd jaar. In 1912 werd door een aantal particulieren de Vereeniging 'Het Nederlandsch Openluchtmuseum' opgericht. Op 13 juli 1918 opende het Openluchtmuseum daadwerkelijk zijn poorten en speelde het in de jaren daarna een belangrijke rol in onze geschiedenis. In 1919 was het museum namelijk het toneel van het Vaderlandsch Historisch Volksfeest, een feest om het einde van de Eerste Wereldoorlog te vieren. Bijzonder: daar kwamen naar verluidt in drie dagen minstens 400.000 (!) bezoekers op af. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, om precies te zijn tijdens de Slag om Arnhem, bood het museum onderdak aan 600 evacués en verzetsmensen. Verschillende tentoonstellingsgebouwen werden in 1945 verwoest door een bom, maar na de oorlog kwam er in 1962 de kans om opnieuw te bouwen en uit te breiden.

Van kantje boord naar historische thuishaven

In 1987 ging het bijna mis en moest het museum door bezuinigingen in Den Haag bijna sluiten - maar daar staken media en publieksacties gelukkig een stokje voor. Inmiddels is het museum niet meer weg te denken uit recreatief Nederland en is het een baken voor de Nederlandse geschiedenis geworden. Door de jaren heen heeft het museum verschillende awards gewonnen - waaronder de DagjeWeg.NL Award - en is de beleving als geheel voor bezoekers steeds interactiever geworden. Het museum lijkt wel een filmset; je waant je in vervlogen tijden vol oud-Hollandse spellen, ambachten en tradities. Historisch hoogtepunt is de komst van de Canon van Nederland in 2017. Hier doorloop je vijftig bepalende momenten uit onze geschiedenis op een unieke, interactieve manier - alsof je er zelf bij bent.

Eeuwig in ontwikkeling

Het museum bestaat al zo lang dat het inmiddels zelf deel van onze Nederlandse geschiedenis is geworden. Maar wel een stukje levende geschiedenis, dat altijd blijft groeien en ontwikkelen. Het zijn immers niet historische gebeurtenissen die centraal staan, maar Nederland en Nederlanders zelf. Hoe mensen vroeger leefden, wat er in ons dagelijks leven allemaal veranderd is, stukjes cultuur die zijn verdwenen of juist zijn ontstaan. Ga maar na; nog niet eens zo lang geleden had iedereen een cassetterecorder en cassettebandjes in huis. Nu liggen deze voorwerpen alweer in musea en is er een complete generatie die het gebruik nooit heeft meegemaakt. Op die manier blijft het museum altijd interessant en relevant: het is een feest der herkenning en zal dat ook altijd blijven.

Openingstijden en tarieven Nederlands Openluchtmuseum

  • Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is dagelijks geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur;
  • Een entreekaartje kost voor volwassenen € 19,- per persoon. Voor kinderen vanaf vier tot en met twaalf jaar is een kaartje € 16,- per persoon;
  • Goed om te weten: een parkeerkaartje kost € 7,-. Het park is rolstoelvriendelijk en geheel toegankelijk voor mindervaliden;
  • Honden zijn welkom in het museumpark en de meeste historische gebouwen, mits aangelijnd.
Foto 2. Protestactie in februari 1987 van medewerkers van het Nederlands Openluchtmuseum op het Binnenhof wegens voorgenomen sluiting van het museum. Foto: Nederlands Openluchtmuseum.
Foto 3. Aankomst van prinses Wilhelmina in het Nederlands Openluchtmuseum. In de Tweede Wereldoorlog is de streekdrachtencollectie vrijwel geheel verloren gegaan. Na de oorlog werd een nieuwe collectie verzameld; deze werd aangeboden aan prinses Wilhelmina. Zij heeft deze collectie in permanente bruikleen gegeven aan het museum. Foto: Nederlands Openluchtmuseum.
Foto 4. Tegenwoordig is het Nederlands Openluchtmuseum een historische beleving voor het hele gezin. Duik in oude ambachten, spelletjes en tradities van vroeger. Foto: Nederlands Openluchtmuseum.
Foto 5. Een van de hoogtepunten van het museum is de indrukwekkende Canon van Nederland. Maak in vogelvlucht eeuwen aan geschiedenis mee. Foto: DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2018-11-26 14:14:14 · Gepubliceerd: 11 juli 2018 - 10659