150 jaar Mondriaan! Doe mee met de feestelijke activiteiten

Theater, muziek, exposities en workshops

Bezoek een museum Redactioneel door
Foto 1. Dansen in de Victory Boogie Woogie Experience, waar je het wereldberoemde werk van Mondriaan tot stand ziet komen. Foto: Mondriaanhuis © Mike Bink

archief oud artikel 25 februari 2022 Toerisme Piet Mondriaan, wie kent zijn strakke lijnen en kleurige vlakken rood, geel en blauw eigenlijk niet? Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de wereldberoemde kunstenaar in Amersfoort werd geboren en je raadt het al: dat wordt groots gevierd in zijn geboortestad. Maar niet alleen daar... Bekijk het overzicht van alle activiteiten rondom Mondriaan 150 jaar en doe mee met dit feestje! Bezoek de exposities en activiteiten en dompel je onder in de kleurrijke wereld van Piet Mondriaan.

Start in zijn geboortehuis

Het geboortehuis van Piet Mondriaan in Amersfoort is een perfecte start voor zijn geboortefeest. In dit Mondriaanhuis stap je in de schoenen van Mondriaan en leer je alles over het leven van deze De Stijl-kunstenaar. Je ziet er hoe zijn kunst langzaam veranderde van realistisch naar abstract, bezoekt zijn nagebouwde Parijse atelier en kunt ook zelf aan de slag gaan. Het Mondriaanhuis organiseert in dit bijzondere Mondriaanjaar een Feest van de Verbeelding door heel Amersfoort!

Feestelijke workshops

In het Mondriaanhuis zelf organiseren ze toffe workshops, waaronder veel kinderworkshops. Dans de Victory Boogie Woogie, terwijl om je heen via een lichtspel dit beroemde schilderij ontstaat. Leer schilderen met lef, of ontdek hoe je ook zelf abstract kunt schilderen. Dat blijkt toch wel wat meer te zijn dan een paar strepen zetten. Hou ook een oogje op het activiteitenprogramma van het Mondriaanhuis, want dit wordt voortdurend aangevuld.

Drie bijzondere exposities

Verder zijn in het Mondriaanhuis drie speciale Mondriaan exposties te zien:
  • Van 26 februari tot en met 19 juni LEF!, met nieuwe werk van vijf veelbelovende jonge kunstenaars geïnspireerd door Mondriaan zelf;
  • Van 26 juni tot en met 28 augustus de familietentoonstelling Op zoek naar de toekomst, waarin je met Keepvogel en Kijkvogel het spoor van Mondriaan volgt, gebaseerd op het prijswinnende prentenboek van Wouter van Reek;
  • Van 4 september tot en met 5 maart 2023 Onbegrensd, met kunstwerken die zijn ontstaan door de samenwerking van zeven beeldende kunstenaars en zeven componisten.

Heel Amersfoort doet mee

Ook in de rest van Amersfoort is het hele jaar alles te doen. Er komen verschillende Mondriaan voorstellingen, van theater tot muziek en dans, zoals de liederencyclus Brieven aan Mondriaan van de Hollandse Opera op 5 en 6 maart. Daarbij is ook aan de kinderen gedacht met een aantal speciale kindervoorstellingen. Je kunt naar exposities rond Mondriaan bij Kunsthal KAdE, Galerie De Ploegh, het Rietveldpaviljoen en Museum Flehite. En er is zelfs een speciaal Mondriaanbiertje gebrouwen. Teveel activiteiten om allemaal op te noemen, maar als je even rondsnuffelt in het Mondriaan 150 programma, dan kom je vast iets tegen wat je aanspreekt.

Feest in Villa Mondriaan

Bij Villa Mondriaan in Winterswijk ontdek je vooral de jonge Mondriaan. Hier zie je zijn vroegste werk en tekeningen. Passend, want in Winterswijk begon Mondriaan zijn schilderscarrière. Hij woonde er van zijn achtste tot zijn twintigste, ver voor hij wereldberoemd werd door zijn werk in Parijs en New York. Ter ere van 150 jaar Mondriaan organiseert Villa Mondriaan onder het motto 'Piet is jarig!' allerlei leuke activiteiten. Dat begint al op 4 en 5 maart met Mondriaans Escaperoom en het maken van je eigen Mondriaanknuffel. Er komen schilder- en collageworkshops. Je leert een abstract schilderij te maken door de stappen te volgen die Mondriaan nam, gaat aan de slag met muziek en kan mee met een Mondriaanwandeling naar de plekken die de meester heeft bezocht en geschilderd. Bekijk het programma van Villa Mondriaan.

Nog meer Mondriaan

  • Natuurlijk doet ook Kunstmuseum Den Haag mee met 150 jaar Mondriaan, want dit is het museum met de grootste collectie Mondriaans ter wereld! Dat maakt hun vaste expositie Mondriaan & De Stijl een must voor wie Mondriaans werk wilt bekijken. Daarnaast kun je er van 2 april tot en met 25 september ook de expositie Rondom Mondriaan zien over de relaties van Mondriaan met anderen en zijn invloed op andere kunstenaars.
  • Of stap in een schilderij van de meester! Dit kan bij Remastered in Rotterdam, waar je Hollandse meesterwerken ontdekt, maar dan net even anders. Hier sta je écht midden in de beroemde kunstwerken van onder meer Jeroen Bosch, Vincent van Gogh en uiteraard ook Mondriaan. Een unieke experience, waarin je ook invloed hebt op het schilderij om je heen. Bestel je tickets en beleef Remastered!
  • Ook bij selfieparadijs The Upside Down in Amsterdam stap je een schilderij van Mondriaan in. Net als in de andere kamers van dit Instagrammuseum wordt de werkelijkheid hier even helemaal op zijn kop gezet. Wat is onder en wat is boven in het kleurige spel van Mondriaans lijnen en vlakken?

Herdenkingsmunt

Er komt ook een Mondriaanmunt voor de wereldberoemde pionier van de abstracte kunst! De Koninklijke Nederlandse Munt is nog aan het beslissen welke kunstenaar deze bijzondere herdenkingsmunt mag gaan ontwerpen, maar we weten wel al dat hij €5,00 waard zal zijn in de winkels. Doe er geen boodschappen mee als je er eentje weet te bemachtigen, want wedden dat verzamelaars er straks veel meer voor willen betalen?

Ook interessant

Foto 2. In de Mondriaan Room in Instagram Experience The Upside Down wordt de werkelijkheid even helemaal op zijn kop gezet. Foto: The Upside Down Amsterdam © Rosa Quist
Foto 3. Beïnvloed zelf het beroemde schilderij met strakke lijnen en kleurige vlakken van Mondriaan in Remasterd. Foto: Remasterd
Foto 4. Het Mondriaanhuis opent Mondriaan 150 met de expositie LEF! Met werk van de kunstenaars (van links naar rechts) Boukje Kemper, Hannah Meijer, Marloes Roeper, Monika Nowak en Tian Teng. Foto: Het Mondriaanhuis © Django van Ardenne

Laatst gewijzigd: 2022-03-09 12:57:50 · Gepubliceerd: 2022-02-24 14:10:19 - 1352