Feestje! Het Mauritshuis bestaat 200 jaar en viert dat uitbundig

Bijzondere expo's en evenementen in 2022

Het Mauritshuis   Nieuws door
Foto 1. Het Mauritshuis viert haar 200-jarige jubileum in 2022 uitbundig. Zo veranderen het plein voor het museum en de gevel bijna het hele jaar in een kleurige bloemenzee. Foto: Artist impression Tom Postma Design Amsterdam

8 februari 2022 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Het Mauritshuis bestaat 200 jaar in 2022 en is daarmee een van de oudste musea in ons land. Plan maar alvast een bezoekje, want dit jubileum wordt groots gevierd. Er staan het hele jaar door indrukwekkende exposities en evenementen op het programma. Kun je meteen ook een kijkje nemen bij wereldberoemde toppers als De Stier van Paulus Potter, Het meisje met de Parel en Gezicht op Delft van Johannes Vermeer en maar liefst elf Rembrandts. Rode draad door het hele jaar heen: Het Mauritshuis als bron van inspiratie voor mensen uit de hele wereld.

Mooiste schilderij ter wereld

Het Mauritshuis was ooit een stadspaleis van - jawel - prins Johan Maurits. Dit fraaie monument staat al sinds de zeventiende eeuw aan de Hofvijver in Den Haag en strijdt daar om de aandacht met de gebouwen van het Binnenhof. In 1822 werd het een museum en dat is in 2022 dus precies 200 jaar geleden. In die 200 jaar heeft de bijzondere collectie van het museum al veel mensen geïnspireerd. Het bekendste voorbeeld is tegenwoordig misschien wel de film 'Het meisje met de parel' uit 2003 over het gelijknamige schilderij van Johannes Vermeer, met in de hoofdrollen Colin Firth en Scarlet Johansson. Begin 1900 speelde Vermeers schilderij 'Zicht op Delft' al een grote rol in de romanserie 'Op zoek naar de verloren tijd' van de Franse schrijver Marcel Proust (1871-1922). Die noemde Vermeers stadsgezicht in een brief zelfs het mooiste schilderij ter wereld. En dan hebben we het nog maar over twee van de kunstwerken in Het Mauritshuis.

De moeite van een bezoekje meer dan waard dus. Zeker in jubileumjaar, lees onder de video wat er allemaal gaat gebeuren in 2022!

Heel veel bloemen

Op 8 februari is de officiële opening van het jubileumjaar en vanaf 10 februari kun je de eerste van de speciale jubileumtentoonstellingen bezoeken: In Volle Bloei. Buiten sta je meteen al tussen feestelijke bloemen, want het hele plein voor het museum komt vol bloembakken te staan en wordt een kleine Hortus. Zelfs de gevel doet mee, bekleed met duizenden duurzame imitatiebloemen onder de naam 'Het onmogelijke boeket'. Binnen dwaal je tussen prachtige bloemstillevens, een populair genre in de zeventiende eeuw. En de inspiratie voor de bloemenzee buiten. Leuk om daarna op het plein even te kijken of je iets uit de stillevens herkent... De bloemen buiten en aan de gevel blijven bijna het hele jubileumjaar te zien, de tentoonstelling eindigt op 6 juni.

Foto's en muurschilderingen

Wat vinden hedendaagse fotografen van de werken van de zeventiende-eeuwse meesters? Je ziet het in de expositie Flash/Back, waar bekende fotografen én nieuw talent zich laten inspireren door de collectie van Het Mauritshuis. Hun foto's hangen van 1 juni tot en met 16 oktober 2022 naast de werken die hen inspireerden. Maar dat is nog niet alles, want ook vijf street artists laten zich inspireren door de kunst in het museum en maken hier levensgrote muurschilderijen van, verspreid door Den Haag. Kunst die voor iedereen altijd te zien is, voor niks. Nina Valkhoff, Julien de Casabianca, Super A en Collin van der Sluijs doen mee.

Uniek jubileumboek

Natuurlijk komt er ook een jubileumboek: op 31 maart vindt de presentatie plaats van Pennen over Penselen en dat belooft een juweeltje te worden. Er staan fraaie full colour afbeeldingen in van 200 stukken uit de collectie van Het Mauritshuis. En heel bijzonder: bij elk kunststuk beschrijft een auteur in 200 woorden wat hij of zij zo bijzonder of inspirerend vindt aan het werk. Dat levert poëtische, spitsvondige en ook ontroerende verhaaltjes op. En boek dus waarin twee kunstvormen samenkomen. Tussen de 200 auteurs zitten grootheden als Isabelle Allende, Margaret Atwood, Nicci French, Arnon Grunberg, Murat Isik, Herman Koch, Adriaan van Dis en Donna Tartt.

Ook voor kinderen

Kinderen worden niet vergeten tijdens het jubileumjaar. Na de succesvolle Familie-doe-expositie 'Hallo Rembrandt' volgt dit jaar de al even leuke Doe-tentoonstelling 'Hallo Vermeer'. Hier treden kinderen van drie tot elf jaar in de voetsporen van de zeventiende-eeuwse kunstenaar en ontdekken al knutselend en schilderend welke verf hij gebruikte, hoe hij speelde met licht en nog veel meer. Leuke activiteiten en workshops zorgen ervoor dat ze zich een echte meester-schilder wanen. Deze tentoonstelling is in de zomervakantie. Extra fijn: kinderen en jongeren tot en met achttien jaar mogen gratis het museum in!

Knaller als afsluiting

De afsluitende expositie The Frick Collection in Het Mauritshuis is een coup! Dan zijn namelijk tien hele bijzondere meesterwerken in het museum te zien, die al meer dan honderd jaar geleden Europa verlieten. En nu voor het eerst weer even terug zijn! Het zijn werken uit de wereldberoemde Frick Collection die normaal het museum nooit mogen verlaten. In 2022 worden ze toch bij hoge uitzondering uitgeleend, omdat het Amerikaanse museum aan het verbouwen is. Een van de werken die naar Den Haag komen is het grootste zelfportret dat Rembrandt heeft gemaakt, in 1658 toen hij al in de vijftig was én failliet. De Frick Collection is te zien van 29 september 2022 tot en met 15 januari 2023. Een fraaie afsluiting van een bijzonder jaar.

Heb jij zelf bijzondere herinneringen aan de kunst in het museum of misschien wel het gebouw zelf? Doe mee met het jubileum en stuur je foto's, video's, gesproken herinneringen, brieven, dagboekfragmenten, collages of wat je maar kunt bedenken naar: verhalen@mauritshuis.nl.

Ook interessant

Foto 2. Nina Valkhoff is een van de street artists die meedoen aan het jubileum van Het Mauritshuis. Hier staat ze bij haar werk 'Numbat in mushroom forest', Lissabon, Portugal, 2018. Foto: Nina Valkhoff
Foto 3. Het beroemde en bejubelde zelfportret van Rembrandt uit 1658 komt naar Het Mauritshuis, samen met nog 9 meesterwerken uit de Frick Collection in Amerika. Foto: Rembrandt, zelfportret 1658, Frick Collection New York

Laatst gewijzigd: 2022-02-25 16:40:36 · Gepubliceerd: 2021-11-03 14:26:07 - 2690