Is daar óók een museum voor?

Bekijk nog veel meer musea |  
Redactioneel door

10 verrassende musea die je echt eens moet bezoeken

25 oktober 2021 Opmerkelijk Landelijk Musea, ze zijn er in alle soorten en maten. De meeste grote kennen we allemaal wel, maar wist je dat er ook heel veel kleine musea zijn met soms hele specifieke en bijzondere onderwerpen? Deze 10 verrassende musea moet je écht eens bezoeken.

Foto 1. Maak kennis met knotsgekke uitvingen, zoals de zwemparaplu, in Bizarium. Foto: Bizarium

1. Flessenscheepjes Museum

ENKHUIZEN, NOORD-HOLLAND – Je kent ze vast wel, van die kleine scheepjes gevangen in een fles. Misschien heb je er zelfs wel een thuis in de vensterbank staan. In het Flessenscheepjes Museum, gevestigd in het voormalig sluiswachtershuisje van Enkhuizen, vind je meer dan duizend bijzondere exemplaren. Soms zelf een hele vloot tegelijk. De miniatuurscheepjes zijn er in flessen, maar ook in ouderwetse gloeilampen of zelfs in een fietslampje. Als je niet uitkijkt, ben je gemakkelijk een paar uur zoet door alle details die je ontdekt in de kleine kunstwerkjes. Altijd al afgevraagd hoe zo'n scheepje in zo'n fles beland? Bekijk de film op de bovenverdieping en je komt erachter.

2. Theepottenmuseum

WEERT, LIMBURG – Dacht je dat alle theepotten op elkaar leken? Dan ben je nog nooit in Theepottenmuseum geweest! Hier vind je namelijk meer dan 2000 van deze schenkkannen in alle soorten en maten. Niet van die simpele dingen die je thuis op tafel zet, maar heuse kunstwerken die niet voor niets in dit gezellige museumpje staan. Donald Duck, een tuinkabouter, de Big Ben, een keukentje compleet met servies of een theepot helemaal bedekt met fruit en in de vorm van een grote aardbei. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een theepot van gemaakt.

3. Bierreclame Museum

BREDA, NOORD BRABANT – Het Bierreclame Museum bezit de grootste collectie oude bierreclames van heel Europa (1900 tot en met 1960)! Bekijk de bijzondere verzameling reclameborden, affiches, toogkasten, brouwerijmachines en duwkarren. Werp een blik op de vrachtwagen die voor het vervoer van het bier zorgde en natuurlijk ontbreken in het museum ook de oude glazen, viltjes, etiketten, neons, lampen en asbakken niet. Neem plaats aan de nostalgische bar, ingericht zoals die er vroeger in het café uitzag: met een prachtig bewerkte bierpomp met oude draaikranen en reclamebeeldjes en oude droog/lekbakken. Heb je er dorst van gekregen? Drink dan een heerlijke koude pinteman van de tap aan een van de oude cafétafels of in de sfeervolle biertuin.

4. Bizarium: museum vol bizarre uitvindingen

SLUIS, ZEELAND – Museum Bizarium toont talloze geniale, wetenschappelijke en vooral knotsgekke uitvindingen die mensen hebben gedaan in het verleden. Een haargroeihelm, een zwemparaplu, een wandelende duikboot of een vliegfiets. Helaas voor deze Willie Wortels blijft het in veel gevallen bij een plekje in dit Zeeuwse museum. Laat je inspireren door dit museum over uitvinders en hun falen. Immers, zonder mislukking geen innovatie! Maar in dit museum vol bizarre bedenksels, komen ook de ontwerpen van wereldberoemde genieën als Leonardo da Vinci, Athanasius Kircher en Nikola Tesla voorbij.

5. Zoutmuseum

DELDEN, OVERIJSSEL - Wat weet je eigenlijk over zout? Behalve dan dat het vaak naast de peper op de eettafel staat. In het Zoutmuseum leer je alles over deze grondstof in al zijn vormen! In de tuinen van Kasteel Twickel trof men in 1886 zout aan in de bodem en dat zorgde ervoor dat de regio een belangrijke winningsplaats werd, onder andere tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bewonder in het museum een grote collectie aan zoutvaatjes en peper- en zoutstellen, maar kom er ook achter dat zout al eeuwenlang een belangrijke grondstof is binnen de chemie. Thema's als 'zout en leven', 'zout en milieu', 'het ontstaan van zoutlagen' en 'de geschiedenis van het zoutvat' passeren de revue.

6. Puzzelmuseum

JOURE, FRIESLAND - Puzzelaars halen hun hart op in het Puzzelmuseum in Joure. Maar ook mensen die normaal gesproken nooit puzzelen, zien hier hoe leuk dit eeuwenoude tijdverdrijf eigenlijk is. Er zit voor iedereen wel iets leuks tussen, want de collectie bestaat uit maar liefst vijftigduizend (!) puzzels. Legpuzzels, woordzoekers, kubussen en kruiswoordpuzzels, je bekijkt het allemaal in het hoge Noorden van ons land. En kun je niet wachten met puzzelen tot je thuis bent? Neem dan snel plaats aan een van de puzzeltafels op de gezellige benedenverdieping en kraak je hersens. Houd je brein nog meer voor de gek met een blik op de optische illusies én bekijk de goochelshow. Let wel even op voor je in de auto springt, want je kunt alleen terecht op afspraak.

7. Electric Ladyland: fluorescerende kunst

AMSTERDAM, NOORD-HOLLAND - Electric Ladyland is het eerste museum ter wereld dat volledig in het teken staat van fluorecerende kunst. Je weet werkelijk niet wat je ziet. Stap bij binnenkomst direct binnen in een kamer vol lichtgevende objecten, waar je zelf helemaal in opgaat. Je wordt écht onderdeel van de kunst! Het museum heeft daarnaast een rijke collectie aan lichtgevende mineralen van over de hele wereld, waarmee ook demonstraties worden gegeven. Wat op het eerste oog lijkt op een doodnormale grijze steen, barst tijdens de rondleiding uit in de mooiste kleuren. Maar dat is nog lang niet alles, want hoewel dit museum niet groot is, heeft het in de collectie ook fluorescerende kunstwerken uit de jaren '50 en andere lichtgevende voorwerpen.

8. Nationaal Varkensmuseum

EERSEL, NOORD-BRABANT - Varkens zijn hartstikke leuke dieren! Van die schattige roze biggetjes die steeds bruiner worden naarmate ze langer door de modder rollen; je kunt er uren naar kijken. En stiekem zijn ze ook nog veel slimmer dan je denkt. In het Nationaal Varkensmuseum vind je een bonte verzameling met bijna tienduizend beeldjes, knuffels en andere voorwerpen die iets met varkens te maken hebben. Bovendien leer je hier alles over de ontwikkeling van de varkenshouderij in Nederland. Hoe zagen de stallen van vroeger eruit en wat eten de dieren precies? Je komt erachter in de tentoonstelling met de toepasselijke naam: van Zaadje tot Karbonaadje. Kinderen leven zich na het educatieve deel heerlijk uit in de speelschuur, waar ze lekker aan de slag gaan in de timmerhoek of lekker rondrollen in de maïsbak.

9. Museum Valse Kunst

VLEDDER, DRENTHE - Valse schilderijen, het blijft fascinerend hoe echte kunstkenners er soms met open ogen én een vergrootglas intrappen. In het Museum Valse Kunst dompel je jezelf onder in dit hele aparte kunstgenre. Want ondanks het feit dat de werken hartstikke vals zijn, blijft het razendknap hoe meestervervalsers de werken van onder meer Appel, Picasso, Dalí, Matisse en Rodin tot in detail namaken. Volg de audiotour en ontdek alle trucs. Wat is het verschil tussen een vervalsing en een kopie? Hoe worden de mensen belazerd? En wat beweegt meestervervalsers als Han van Meegeren of Geert Jan Jansen om schilderijen te vervalsen? Bekijk in het voormalig gemeentehuis van het Drentse dorpje Vledder heel veel voorbeelden.

10. Amsterdam Pipe Museum

AMSTERDAM, NOORD-HOLLAND - Ontdek de eeuwenoude rookgewoonten van over de hele wereld in het Amsterdam Pipe Museum of Pijpenmuseum aan de Prinsengracht. Rooktradities zeggen namelijk écht iets over een cultuur! De unieke pijpcollectie bestaat uit zo'n 22.000 objecten uit vijf continenten. Het museum heeft onder meer pijpen in de collectie van meer dan drieduizend jaar oud. En dat zijn natuurlijk niet alleen de herkenbare bruine tabakspijp uit Europa, maar ook opiumpijpen, waterpijpen en kleipijpen. Maar naast alle interessante rookbare voorwerpen, heeft het museum in de collectie ook prenten en tabakscuriosa.

Ook leuk

Foto 2. Leer alles over de rookculturen van over de hele wereld in het Amsterdam Pipe Museum. Foto: Amsterdam Pipe Museum © B.R. Goes.
Foto 3. Reclameborden, oude bierviltjes en een heuse bar, je vindt het allemaal in het Bierreclame Museum in Breda. Foto: M.J. Hertman
Foto 4. Theepotten zijn er in alle soorten en maten. Bekijk er meer dan tweeduizend in Theepottenmuseum Swartbroek. Foto: Theepottenmuseum Swartbroek

Laatst gewijzigd: 2022-01-21 16:59:02 · Gepubliceerd: 2021-10-13 14:12:21 - 948