Dit zijn de leukste steden om Koningsdag te vieren!

De verjaardag van de koning vier je dit jaar in...

Koningsdag 2024 Redactioneel door
Foto 1. Het rad van fortuin op de Vrijmarkt in Utrecht. Foto: Utrecht Marketing © Ruben May

archief oud artikel 27 april 2024 Toerisme Landelijk Op 27 april is onze koning jarig. En zijn verjaardagsfeestje wordt ook dit jaar weer als één groot feest. Of je nou je oude spulletjes wilt verkopen of gewoon met een lauwe beker pils op een plein wilt staan, er is weer keuze genoeg. Trek je oranje feestmuts maar uit de kast! Dit zijn de leukste steden om Koningsdag te vieren.

Emmen: ontmoet de koning

Dit jaar viert koning Willem-Alexander zijn verjaardag in Emmen. De koninklijke wandeling start om 11:00 uur, om die tijd begint ook de live-uitzending door de NOS op NPO1. De start is op het Noorderplein, waar de burgemeester én kinderburgemeester de koninklijke familie ontvangen. Hier wordt de koning toegezongen door ‘de Emmense Elvis’ Bouke Scholten. Living statues beelden de historie van Emmen uit, van hunebedbouwers tot Vincent van Gogh. Vanaf hier loopt de koninklijke familie de route verder, via negen pleinen en van ‘oud’ naar ‘nieuw’. Op het Dansplein wordt er – hoe kan het ook anders – flink gedanst, op het Cultuurplein is ruimte voor kunst, cultuur en innovatie en op het Sportplein geeft de Emmense wereldkampioen sjoelen een demonstratie. Het eindpunt is WILDLANDS Adventure Zoo, de trots van de stad. Hier lees je meer over het programma van Koningsdag in Emmen.

Alkmaar: vrijmarkt, kermis en veel feestjes

Een verrassende stad in het lijstje: Alkmaar! In de kaasstad is namelijk van alles te doen voor oranjeliefhebbers van alle leeftijden. Al op vrijdag 26 april om 15:00 uur start de vrijmarkt in de binnenstad – voor kinderen tot 14 jaar is er de speciale kindervrijmarkt op het Clarissenbolwerk. Vanaf 18:00 uur treden artiesten en dj’s op door de hele stad, op onder meer het Hofplein, de Paardenmarkt, het Waagplein en de Platte Stenenbrug. Op Koningsdag zelf gaat het feest natuurlijk vrolijk verder. Struin over de vrijmarkt en bezoek de speciale Koningsdag Kinderkermis op het Kerkplein. Even buiten het centrum is ook HAL 25 omgetoverd tot festivalterrein tijdens ‘De Nachthalte’ van 20:30 uur tot 02:00 uur op Koningsdag.

Tilburg: oldtimers, braderieën en feestgedruis

Ook in Tilburg kleurt iedere straathoek oranje. Met verschillende braderieën en festivals bruist deze gezellige Brabantse stad op 27 april nog net iets meer dan normaal. In het Leijerpark is een kindermarkt met springkussens, een stoomtreintje, clowns en een schminkhoek. Ook wordt er de Oranje Rally Oldtimer Toertocht georganiseerd en kun je luisteren naar coveroptredens. Het Spoorpark verandert voor even in het Spooranjepark, waar een relaxt sfeertje heerst: doe mee met de oudhollandse spelletjes of feest stilletjes tijdens de silent disco. Voor het feestgedruis moet je op de Korte Heuvel, de Stadhuisstraat en – hoe kan het ook anders – in de Oranjestraat zijn.

Amsterdam: de oranje hoofdstad

Amsterdam is de populairste plek om Koningsdag te vieren. Van over de hele wereld komen mensen naar de hoofdstad om onze koning te feliciteren. Neus rond op de gezelligste rommelmarkten. Zo staat het Vondelpark vol kinderen met hun tweedehands speelgoed en leuke optredens voor een extra zakcentje. Maar ook op de Beethovenstraat (Oud-Zuid) en de NDSM-werf (Noord) scoor je heel veel spulletjes voor een prikkie. Vanwege de drukte worden steeds meer grote feesten ondergebracht op festivallocaties buiten het centrum. Maar dat betekent zeker niet dat de binnenstad is uitgestorven. De grachten liggen vol versierde bootjes met aan boord duizenden feestvierende mensen. En natuurlijk is ook de Amsterdamse horeca weer helemaal klaar voor een gigantisch oranjefeest.

Foto 2. De grachten van Amsterdam liggen ook dit jaar weer vol met bootjes. Foto: Abinash Satapathy on Unsplash

Arnhem: gratis podia door de hele stad

Ook de binnenstad van Arnhem loopt met allerlei podia weer vol met feestvierders uit de hele regio. En helemaal mooi: alle buitenpodia zijn helemaal gratis toegankelijk! Op bijna iedere straathoek staat wel een bandje of dj om je te vermaken met lekkere muziek. De jeugd gaat op los op de Markt met artiesten als Lucas & Steve en Sunnery James & Ryan Marciano en op de Korenmarkt is er een Nederlandstalig feest vol Hollandse meezingers met Samantha Steenwijk, Danny Froger en John West. De Jansplaats verandert in Dansplaats en op de Trans kun je meefeesten met de Snollebollekes en Marco Schuitmaker. Kinderen kunnen in Sonsbeekpark meedoen met leuke knutselactiviteiten en zich laten schminken. Genoeg keuze voor iedereen!

Utrecht: Koningsdag voor iedereen

Wie denkt aan Koningsdag in Utrecht, denkt waarschijnlijk direct aan de grote vrijmarkt, die traditioneel al begint op 26 april om 18:00 uur. De straten in het centrum van de stad liggen 24 uur lang vol kleedjes met daarop allerlei leuke tweedehands spullen. Er zijn twee stukken speciaal gereserveerd voor de kleinste marktkoopmannetjes en -vrouwtjes. Feesten kan ook op heel veel plekken in de stad, zoals op Janskerkhof, Ledig Erf en Lucas Bolwerk. Op het Vredenburgplein moet je zijn voor Hollandse meezingers en op het Domplein feest je op techno- en housemuziek. Leve de Koning!

Foto 3. De Utrechtse Vrijmarkt is ieder jaar weer een hoogtepunt tijdens Koningsdag. Foto: Utrecht Marketing © Ruben May

Leeuwarden: grootste markt van Friesland

Ook in de Friese hoofdstad barst de oranjegekte weer los. En dat is niet zo gek want Leeuwarden heeft als thuishaven van de Friese Nassau's een belangrijke rol gespeeld bij het ontstaan van de koninklijke familie. En dat willen ze weten ook... Terug naar het feest! Want op Koningsdag staat het gebied rond de Nieuwestad vol kraampjes en op iedere straathoek liggen kleedjes tijdens de grootste vrijmarkt van de provincie. Liever pareltjes in de uitverkoop scoren? Tussen de Nieuwesteeg en de Waag vind je van 09:00 uur tot 17:00 uur een braderie met nieuwe spulletjes. Maar ook voor muziek zit je goed in de binnenstad van Leeuwarden. Dans jezelf moe in de Prinsentuin, op het Mata Hariplein en op het historische plein rondom de Oldehove.

Den Haag: kermis, muziek en de geraniummarkt

Ook in Den Haag is er natuurlijk een puike fuif te vinden om te proosten op de verjaardag van de bekendste inwoner van de stad. In het Zuiderpark wordt een goed feest gevierd met artiesten als Alignment, Cera Khin en Cynthia Spiering. Geen oranje maar heel veel groen op het Lange Voorhout. Daar zitten standhouders vol trots achter de geraniums tijdens de Nationale Geraniummarkt. Maar ga ook los in de tofste attracties tijdens de Koningskermis op het Malieveld. En de vrijmarkt dan? Nou, ook daar zijn er in de Hofstad genoeg van. Van het Plein en de Frederik Hendriklaan (Statenkwartier) tot Paleis Noordeinde snuffel je tussen een enorme hoeveelheid tweedehands prullaria.

Eindhoven: keigezellig feesten in Brabant

Een feestje bouwen, dat kunnen ze wel in Eindhoven. De hele stad kleurt oranje en dat begint al vroeg met de rommelmarkten op het Wilhelminaplein en de oranjemarkt in het Stadswandelpark. Oudhollandse spelletjes als koekhappen en spijkerpoepen? Daarvoor ga je naar de Edisonstraat. De voetjes van de vloer en een koud biertje drinken (of lauw, wat maakt het uit) kan ook overal in het centrum van de lichtstad. Voor leuke dj's moet je op het Stadhuisplein zijn, terwijl je kunt meelallen met Nederlandstalige muziek op het plein voor de Paterskerk. Ga terug in de tijd met R&B classics, 80's, 90's, disco, house & techno op het parkeerterrein aan de Keizersgracht. Hoezee!

Enschede: themapleinen en gratis livemuziek

Matjes, matjes en nog eens matjes op de Kindermatjesmarkt in het Volkspark in in Enschede. Ook de Twentse zolders zijn weer leeggehaald en uitgestald op straat. Voor meer hebbedingetjes en lekkers, neus je ook rond op De Oranjemarkt in het centrum. In de loop van de dag vind je verspreid door de binnenstad volop livemuziek in alle genres. Op de Oude Markt (met tributeband Bee Gees Forever), het Stationsplein (dance) en de Hofstraat (rock) dans je tot de avond valt. Goed nieuws: alles is gratis toegankelijk!

Foto 4. De Oude Markt staat vol tijdens het Koningsfestival Enschede. Foto: Enschede Promotie © Emiel Muijderman

Rotterdam: vrijmarkten, feestjes én gewoon shoppen

Vorig jaar deed de koning zijn rondgang in Rotterdam op zijn verjaardag. In 2024 geen koninklijke familie in de havenstad, maar wél heel veel feesten, vrijmarkten en oranje tompouces. Struinen over de vrijmarkt kan onder andere op de Nieuwe Binnenweg, het Eendrachtsplein en het Schouwburgplein. Even geen zin in kleedjes vol prullaria, dan zit je óók goed in Rotterdam: dit is namelijk de enige stad in Nederland waar de winkels op Koningsdag regulier geopend zijn. Het Kralingse Bos Festival en het Kingsland Festival zijn inmiddels klassiekers om Koningsdag te vieren met de voetjes van de vloer. Of ga richting de Arminiuskerk: hier wordt pop-upterras De Kerktuin geopend met een blockparty.

● Nog meer tips voor Koningsdag.
Foto 5. De lokale jeugd verdient een zakcentje op de Utrechtse Vrijmarkt. Foto: Utrecht Marketing © Ruben May

Laatst gewijzigd: 2024-04-27 09:54:41 · Gepubliceerd: 27 april 2024 - 28485