Bewonder kleding van de toekomst

Castellum Hoge Woerd |  
Nieuws door
Foto 1. In de tentoonstelling Compostkleding zie je hoe kunstenaars op een natuurlijke manier kleding maken en kleuren. Foto: samengesteld beeld Ilse Kremer en Marije Dijkstra

Gratis expositie over compostkleding op Castellum Hoge Woerd

16 juni 2022 Wetenschap De Meern, Utrecht De kledingindustrie is een van de grootste vervuilers van de wereld. Kan dat ook anders? In de stadsboerderij Hooge Steede in Castellum Hoge Woerd laten acht kunstenaars, performers, ondernemers en wetenschappers zien hoe je duurzame kleding maakt en kleurt. Er is zelfs kleding die na het dragen weer als compost kan dienen. Bewonder de bijzondere technieken, ondergoed van bananenplanten en prachtige felle kleuren biologisch afbreekbare verf in de gratis expositie Compostkleding. Inspirerend!

Compostkleding in het Castellum

Is je kleding versleten? Leg het in de tuin en het lost op in de bodem. Klinkt gek? Het kan wel! Kleding gemaakt van grondstoffen uit de tuin en kleding die weer als grondstof gebruikt wordt in de tuin. Dat is het uitgangspunt van de tentoonstelling Compostkleding in de stadsboerderij Hooge Steede in Castellum Hoge Woerd. Deze gratis expositie is te zien van 16 juni tot en met 16 oktober. Hoe voelt leer van paddenstoelen? En welke kleuren krijg je als je verft met de natuur? Verwonder je over bijzondere technieken en denk na over de toekomst van fashion.

Doe als de Romeinen

Een belangrijke inspiratiebron voor de tentoonstelling Compostkleding zijn de Romeinen, die hier eeuwen geleden woonden. Op de plek van het Castellum en in de omgeving zijn veel Romeinse sporen gevonden, maar er zat maar zelden kleding bij. Wat ze droegen is verdwenen in de aarde! Bekijk de kledingstukken van de in Oekraïne geboren Dasha Tsapenko. De kleding die zij maakt zijn uiteindelijk weer een voedingsbodem voor gewassen en verdwijnen net als de kleding van de Romeinen weer in de aarde. Andersom kan het ook, zo is te zien bij het Utrechtse lingeriemerk MUSA Intimates. Alle ondergoed van dit merk is gemaakt van afval van de bananenplant. Designer Thomas Bruins liet zich ook door de Romeinen inspireren en maakte voor de tentoonstelling een Romeinse wachter. Een bewaker van het fort?

Foto 2. Links: de wilgenkoningin van Marijke Bongers i.s.m. wilgenvlechtster Ineke Visser. Rechts: De Planten Paspop van Jan Coolen kijkt ons recht aan, en confronteert ons met dat wat we eigenlijk wel weten: minder, is meer.

Castellum Hoge Woerd

Castellum Hoge Woerd is een nieuw fort, maar heeft precies dezelfde afmetingen als het Romeinse fort wat hier 2000 jaar geleden stond. Binnen de muren vind je een museum, een podium, een stadsboerderij met dieren en een café-restaurant. Het museum bewaart de bijzondere vondsten die in de omgeving gedaan zijn. De grootste schat is een Romeins vrachtschip, wat 1800 jaar geleden zonk. Er is nog nooit zo'n mooi bewaard Romeins rivierschip gevonden; je kunt zelfs de persoonlijke spullen van de kapitein nog bekijken! Bij de boerderij de Hooge Steede is het hele jaar door van alles te doen voor kinderen en volwassenen. En, de toegang is gratis!

Foto 3. Waar eens een Romeins fort stond vind je nu Castellum Hoge Woerd. Foto: Fotosolo

Ook leuk

Foto 4. Modeontwerper llse Kremer ontwikkelt textielverf van schimmels samen met het Utrechtse Westerdijk Fungal Biodiversity Institute. Foto: Ilse Kremer / Utrecht Natuurlijk

Laatst gewijzigd: 2022-06-21 14:04:15 · Gepubliceerd: 2022-06-16 15:29:23 - 445