Fotograaf William Rutten na 35 jaar zelf in de spotlights

Bewonder 150 foto's van de grootste sterren uit de hele wereld

Museum Hilversum Nieuws door
Foto 1. Bezoek ICONS - 35 jaar William Rutten in Museum Hilversum. Foto: © William Rutten

archief oud artikel 24 juni 2022 Showbizz Hilversum, Noord-Holland Fotograaf William Rutten had in 35 jaar vrijwel álle beroemdheden die je maar kunt bedenken voor zijn lens. Amerikaanse wereldsterren en talent van eigen bodem, alles komt voorbij in het gigantische oeuvre van de sympathieke Rutten. In de expositie ICONS in Museum Hilversum bekijk je 150 zorgvuldig door de fotograaf zelf geselecteerde portretten die hij maakte gedurende zijn loopbaan. Sommige foto's waren niet eerder te zien!

Sterren op de gevoelige plaat

Van Lady Gaga tot Rob de Nijs en van Oprah Winfrey tot Beau van Erven Dorens, fotograaf William Rutten schoot sprekende beelden van de grootste sterren uit binnen-en buitenland. En hoewel zijn archief uitpuilt van de schitterende platen van duizenden beroemdheden, exposeerde hij nog niet eerder een overzicht van zijn indrukwekkende werk. De bekendste entertainmentfotograaf van Nederland zit dit jaar 35 jaar in het vak en dat viert hij in Museum Hilversum met de jubileumtentoonstelling ICONS.

Foto 2. Je komt ook Freddy Mercury tegen tijdens de expo. Foto: © William Rutten
Leuk feitje: ICONS is naast een eerbetoon aan Rutten zelf, ook een ode aan zijn moeder. Die vertelde de jonge William namelijk dat hij vooral moest doen waar hij gelukkig van werd. het resultaat: een eigen overzichtstentoonstelling!

ICONS in Museum Hilversum

Waar William normaal gesproken zijn modellen perfect in het licht probeert te zetten, staat de fotograaf dit keer zelf in de spotlights. 140 foto's van celebraties uit binnen en buitenland hangen van 26 juni tot en met 9 oktober aan de muren van het museum in de mediastad. Beluister de gratis audiotour, vol verhalen over de geselecteerde foto's, en laat je aan de hand van een expositiefilm meenemen door de studio waar zâveel beroemde foto's gemaakt zijn. En als je geluk hebt... ga je misschien wel met een echte William Rutten-foto van jezelf naar huis! William is namelijk regelmatig aanwezig in zijn pop-up studio waar hij bezoekers van het museum op de gevoelige plaat vastlegt.

Foto 3. Rutten startte zijn carrière met het fotograferen van Het Goede Doel. Foto: © William Rutten

William Rutten

William werkte lange tijd voor Hitkrant en ging als 'huisfotograaf' op tournee met 90's sensatie 2Unlimited. Maar Rutten is tegenwoordig niet alleen meer achter de camera te vinden. Hij is jurylid in het populaire televisieprogramma 'Het perfecte plaatje' en schuift daarnaast regelmatig aan aan de desk van RTL Boulevard. Ook toert hij met zijn theatercolleges onder de naam Focus door het land. Hoewel ICONS dus Williams eerste overzichtstentoonstelling is, exposeerde hij toch al eerder in Museum Hilversum. In 2020 fotografeerde hij voor 'Face It!' 75 bekende mediamannen op identieke en haarscherpe wijze.

Foto 4. Spot de grootste sterren van vroeger en nu, zo ook Lady Gaga. Foto: © William Rutten

Ook leuk

Foto 5. 150 portretten gemaakt door entertainmentfotograaf William Rutten. Foto: © William Rutten

Laatst gewijzigd: 2022-09-22 11:10:45 · Gepubliceerd: 2022-06-22 13:04:28 - 3923

Dit past bij 'Fotograaf William Rutten na 35 jaar zelf in de spotlights'