Vier culturele diversiteit tijdens Zomercarnaval Rotterdam

Geniet van muziek, veren en de Straatparade

Zomercarnaval Rotterdam Nieuws door
Foto 1. Een kleurenexplosie in Rotterdam. Foto: © Rotterdam Unlimited

archief oud artikel 26 juli 2022 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Tijdens het Zomercarnaval verandert Rotterdam in een soort Rio aan de Maas. In het centrum van de stad tref je één grote explosie van Caribische en Latijns-Amerikaanse kleuren en muziek. Geniet ook mee van dit spektakel!

Viering van culturele diversiteit

Kostuums vol veren, brassbands en praalwagens, ook in 2022 belooft het Zomercarnaval Rotterdam weer een gigantische uitbarsting van kleuren en zomerse vibes te worden. Multiculturele carnavalsgroepen uit binnen- en buitenland laten je aankomend weekend meegenieten van al het moois dat hun rijke culturen te bieden hebben. De stad die zoveel verschillende nationaliteiten kent, viert samen met zo'n half miljoen bezoekers de diversiteit. Reis van Curacao naar Brazilie en van Kaapverdië naar Colombia.

Foto 2. Veren en danseressen in de Witte de Withstraat. Foto: © Rotterdam Unlimited

Straatparade door het centrum

Het grote hoogtepunt van het carnaval vindt plaats op zaterdag 30 juli, wanneer de 35ste editie van de Straatparade door het centrum van Rotterdam trekt. Maar liefst 25 carnavalsgroepen, bestaande uit meer dan 2500 dansers, muzikanten, dj's en schitterende praalwagens presenteren zichzelf aan het toegestroomde publiek. De parade start om 13:00 uur op de Blaak, waar hij rond 19:00 uur ook weer eindigt. Zoek je naar een mooi plekje? De stoet komt onder andere door de Witte de Withstraat, de Nieuwe Binnenweg, de Karel Doormanstraat en de Coolsingel.

Foto 3. De Straatparade, één groot feest. Foto: © Rotterdam Unlimited

Vrijdag als fijne opwarmer

Overdag vallen de kleurrijke kostuums natuurlijk extra op, maar ga op vrijdagavond ook zeker een kijkje nemen tijdens de officiële opening van het carnaval. Zo draaien drie drumbands vanaf 18:00 uur alvast even warm. Loop gezellig mee in de stoet naar de Coolsingel vanaf één van de drie startpunten: Tiendplein, het Westerpaviljoen of Binnen rotte (bij de Bibliotheek). En wil je ook alvast wat carnavalsgroepen spotten, ga dan naar de Lightning Parade. Op vrijdagavond paraderen een aantal groepen, begeleid door drumbands, alvast een uur lang over de Coolsingel. En de naam zegt het eigenlijk al, de kostuums zijn versierd met allemaal lichtjes.

Muziek door de hele binnenstad

Maar behalve de verschillende hoogtepunten, vind je in de Rotterdamse binnenstad doorlopend muzikale omlijsting on stage in de vorm van artiesten, bandjes en zogenaamde soundsystems op verschillende locaties in de stad. Door het brede scala aan stijlen en culturen, maak je een bijzondere muzikale wereldreis. Onder de optredende muzikanten zijn bekende namen, zoals Karsu en MC Jay Jawson, maar ook heel veel opkomend talent. Laat je verrassen!

Foto 4. Ontdek de klanken van verschillende culturen. Foto: © Rotterdam Unlimited

Cultuur snuiven en proeven op de Mercado

En houd je van lekker eten – wie niet? Ga dan ook even cultuur snuiven (en natuurlijk proeven) op de Mercado, die op vrijdag 29 en zaterdag 30 juli te vinden is in het centrum van Rotterdam. Probeer gerechten uit verschillende wereldkeukens, zoals de Surinaamse, Antilliaanse en Hindoestaanse. Zo prikkel je naast je ogen en oren, ook nog eens je neus en je smaakpapillen.

Ook leuk

Foto 5. Vier feest in de Rotterdamse binnenstad. Foto: © Rotterdam Unlimited

Laatst gewijzigd: 2023-07-27 13:28:46 · Gepubliceerd: 26 juli 2022 - 1027