Ontdek alle ins en outs over de Haven van Rotterdam

Je bezoek aan Maasvlakte 2 start bij FutureLand

FutureLand: ontdek Maasvlakte 2 Reportage door
Foto 1. Bewonder de grootste schepen ter wereld. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

25 juli 2022 bijgewerkt: 12 september 2023 Toerisme Maasvlakte, Zuid-Holland Enorme schepen die hun lading lossen bij gigantische containerterminals, op Maasvlakte 2 in de Rotterdamse haven is het dagelijkse kost. DagjeWeg.NL ging op bezoek bij FutureLand, het gratis informatiecentrum waar je een kijkje neemt in het verleden en de toekomst van de grootste en modernste haven van Europa.

Ervaar de grootsheid van de haven

Wanneer je komt aanrijden bij FutureLand, het informatiecentrum over de aanleg en inrichting van Maasvlakte 2, zie je direct de grootsheid van deze bijzondere plek. Niet alleen doemen in de achtergrond al direct een aantal reusachtige en hypermoderne containerterminals op, ook word je op de parkeerplaats direct geconfronteerd met opvallende machineonderdelen zoals een snijkop, een pomp, een grijper en een betonblok van 40.000 kilo, die als onderdeel van de harde zeewering nog steeds dient ter bescherming van de Maasvlakte tegen het water uit de Noordzee. Het waait flink dus we gaan snel naar binnen.

Foto 2. Machineonderdelen op de parkeerplaats. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
  • Ook tof: op sommige dagen kun je samen met Walter Langendoen op Fossielenexpeditie. Wie weet vind je zelf wel een stukje mammoetbot!

Alles over Maasvlakte 2

We stappen binnen bij FutureLand en starten ons bezoek in de filmzaal, waar je doorlopend een introductiefilm kunt bekijken. Een fijne basis voor de rest van je ronde. Op de begane grond bekijk je vervolgens onder andere miniaturen, maquettes en heel veel foto's en video over het nieuwste gedeelte van het Rotterdamse havengebied. Wat vooral bijblijft is het razendsnelle tempo waarin Maasvlakte 2 zich ontwikkeld heeft en zich nog steeds ontwikkelt. Je ziet het gebied stap voor stap ontstaan. Maar niet alleen de recente historie heeft een plekje in het informatiecentrum. In de speciale 'mammoethoek' maak je een diepe duikeling terug in de tijd. Welke dieren liepen er miljoenen jaren geleden op de plek waar nu de terminals staan? Bewonder botten en fossielen, gevonden tussen het afgegraven zand waarmee het Maasvlaktestrand is opgespoten. Gaaf!

Foto 3. Welke dieren woonden er vroeger op Maasvlakte 2? Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Interactief dagje uit

Maar behalve veel te zien, is er bij FutureLand ook genoeg te doen. Zo stap je in een digitale hijskraan waarmee je zelf containers op de juiste plek deponeert. En dat vinden kinderen (en stiekem ook veel volwassen) heel leuk, zo blijkt uit de lachende gezichten. In de 360 Port View zie je de haven onder andere vanuit het oogpunt van een kraanmachinist en om het hoekje nemen we plaats onder een reusachtige wereldbol voor nog een film met interessante info. Een prachtig symbool voor de ontdekkingsreis die je maakt door deze wereldhaven!

Foto 4. Neem plaats onder de wereldbol. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Live meekijken vanaf het Panoramadek

De route leidt je naar het Panoramadek op de eerste verdieping, waar je meteen aanbotst tegen een kaart van het volledige havengebied (dat maar liefst 42 kilometer lang is). De kaart vult de hele ruimte en benadrukt zo nog maar eens de grootsheid van de Haven van Rotterdam. Even verderop, voor het raam, staat een installatie met schermen die je live laten zien wat er in de haven gebeurt. Hoe veel containers worden er vandaag eigenlijk gelost? Of tik een boot aan en je weet binnen een paar seconden hoe hij heet, waar hij vandaan komt en hoe groot en zwaar hij precies is. Als je goed kijkt, zie je 'm misschien wel in real life voorbij varen.

Foto 5. Kijk live mee in de haven vanaf het Panoramadeck. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Stap aan boord van de FutureLand Ferry

Na een uurtje binnen, is het tijd om naar buiten te gaan. De FutureLand Ferry op. Dit is een luxe rondvaartboot met comfortabele zitplaatsen, grote ramen, een (invalide)toilet en zelfs een barretje waar je een hapje en een drankje kunt scoren. De tour duurt ongeveer een uur, maar wat je in deze korte tijd ziet is indrukwekkend. Onderweg vertelt een havengids uitgebreid over wat je tegenkomt. Overigens is ook de geluidskwaliteit op het dek uitstekend. Zo hoef je dus niet te kiezen tussen het maken van een mooie foto en het luisteren naar de verhalen van de gids. En dat is maar goed ook, want je komt ogen tekort om te zien wat er om je heen allemaal gebeurt. Achter iedere bocht ligt weer een ander schip!

  • De ferry vertrekt meerdere keren per dag vanaf de steiger naast het informatiecentrum. Tickets zijn beschikbaar vanaf €11,25 (kinderen van 3 tot en met 11 jaar: €9,50).

Foto 6. Maak mooie foto's van de grootste schepen ter wereld. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Windmolens, schepen en zeehonden

In de haven liggen een aantal van de grootste schepen ter wereld voor anker, zo weet de gids te vertellen. De schipper vaart er expres zo dicht mogelijk langs, waardoor je nog beter ervaart hoe groot ze eigenlijk zijn. Wat een immense gevaartes! En dat de haven ook een belangrijke rol speelt bij verduurzaming, blijkt wel uit het feit dat we direct aan het begin van de rondvaart langs de grootste windmolen ter wereld varen. Honderd meter verderop passeren we bovendien twee schepen die bezig zijn met het produceren van nog meer molens. Opeens mindert de ferry vaart... Op het zand liggen drie zeehonden heerlijk uit te rusten. Een schitterend contrast tegenover al het industriële geweld. "Dit laat zien dat de waterkwaliteit in dit deel van de haven uitstekend is", zo haakt de gids direct in op deze fijne verrassing.

Foto 7. Als je geluk hebt, spot je misschien wel zeehonden. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Uniek inkijkje in de haven

Wanneer de boot weer aanmeert eindigt ons bezoek aan Maasvlakte 2. Je moet er even een stukje voor rijden, maar je bent er dan ook gemakkelijk een paar uur zoet. Het informatiecentrum is eigenlijk een volwaardig museum en je krijgt natuurlijk ook niet iedere dag een inkijkje in de grootste haven van Europa. De conclusie: voor een bijzonder en origineel dagje is FutureLand hartstikke leuk!

Ben je snel zeeziek of blijf je gewoon liever aan wal, dan kun je ook kiezen voor de FutureLand Express. Deze bus neemt je in een uur tijd mee langs bijzondere plekken in de haven. Tickets kosten €9,- (kinderen van 3 tot en met 11 jaar: €7,-).
Foto 8. Kijk je ogen uit aan boord van de FutureLand Ferry. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2023-09-12 15:26:18 · Gepubliceerd: 25 juli 2022 - 3145

Activiteiten FutureLand

Binnen enkele weken te bezoeken

Fietstocht maasvlakte 2


Op zaterdag 6 juli fiets je onder begeleiding van een FutureLand voorlichter langs de hotspots van Maasvlakte 2. Onderweg ontdek je wat je in de omgeving ziet en geniet je van de prachtige...