Dagje uit in de natuur met de kids

Frisse buitenlucht, flink bewegen en lekker vies worden

Dagje uit in de natuur Redactioneel door
Foto 1. Wandelen, fietsen, picknicken of wild spotten: in Natuurpark De Hoge Veluwe is van alles te doen. Foto: Nationaal Park De Hoge Veluwe

7 juli 2024 Natuur Landelijk Niets zo leuk én gezond voor kinderen als spelen in de natuur. Ze kunnen zich helemaal uitleven en hun fantasie aan het werk zetten. Met takjes en stenen maken ze compleet nieuwe werelden. En als ze als paarden galopperen door het bos, klimmen in bomen of een hut bouwen zie je bijna voor je ogen hun motoriek verbeteren. Bekijk onze tips voor een dagje uit in de natuur en trek er samen op uit.

Naar een natuurspeeltuin

Door heel Nederland komen er steeds meer natuurspeeltuinen en speelbossen bij. Niet vreemd, want kinderen spelen er graag en als ouder ben je er ook even uit in de natuur. Zoals in OERRR Speelnatuur Bergherbos, waar je zelf bij een picknicktafel kunt neerploffen, terwijl de kinderen klimmen en klauteren op allerlei speeltoestellen of een hut bouwen. Als je ze even niet ziet, dan zijn ze vast de tunnel ingekropen naar de dassenburcht. Verboden voor volwassenen, want deze ondergrondse plek is helemaal in kinderformaat. Deze en veel andere OERRR natuurspeelgebieden zijn toegankelijk voor álle kinderen, ook als ze in een rolstoel zitten!

Natuurspeeltuinen en speelbossen vind je zelfs in steden. De speeleilanden in het Amsterdamse Bos bijvoorbeeld, in Amstelveen. Trek die oude laarzen aan en spring hier over de spannende stenen naar het eilandje. Pas op dat je niet in het water valt!

Kijk of er een natuurspeeltuin bij jou in de buurt is.

Foto 2. Kom ook lekker spelen in de OERRR Speelnatuur! Spannend... Foto: Natuurmonumenten © Janine Bekkers

Kabouters zoeken in het bos

Wonen er kabouters in onze bossen? Veel boswachters denken van wel, want in hun gebieden lopen heuse kabouterpaden. Zet een rode puntmuts op om de kabouters niet af te schrikken en volg hun sporen. Op de Kabouterroute langs de Kabouterboom bij Beek-Ubbergen kom je ze overal tegen terwijl ze vissen, de was doen en nog veel meer. Misschien zien jullie ze ook wel in De Kabouterboom. Dit is de dikste boom van Nederland en hij is al bijna 500 jaar oud!

Het kabouterpad Ipsewips in Odoorn is extra spannend, want daar heeft een heks de kabouters in slaap getoverd. Verzamel onderweg van alles in een toverzakje voor een drankje die iedereen weer moet wekken en doe ook de andere leuke opdrachten. Voor beide tochten kun je gratis online een opdrachtenbrochure downloaden. Natuurlijk zijn de opdrachtenboekjes niet nodig om een kabouterpad te volgen, maar wel extra leuk.

Bekijk nog veel meer kabouterpaden in Nederland.

Foto 3. In de gebieden van Staatsbosbeheer liggen de leukste kabouterpaden, door heel Nederland. Foto: Staatsbosbeheer © Loïs Koelewijn

Op ontdekkingstocht in een natuurgebied

Nederland heeft gelukkig nog veel mooie natuurgebieden. Een van de grootste is de Veluwe. Hier vind je onder andere Het Nationale Park De Hoge Veluwe, onze groene schatkamer. Je kunt er heerlijk fietsen en wandelen. Onderweg kom je genoeg plekken tegen om te stoppen en op onderzoek te gaan of samen door het stuifzand te rollen. Tip: bestel tickets met een gratis consumptie.

Ook Natuurgebied de Wieden valt bij de meeste kinderen in de smaak. Het is namelijk het grootste moeras van Nederland, spannend! Struin over het Kiersche Wijdepad langs trekgaten, bosjes en veel water. Download de route app van Natuurmonumenten of volg de gele pijltjes die beginnen bij Bezoekerscentrum De Wieden. Je kunt er verder heerlijk fietsen langs meren, uitgestrekte rietvelden en dichtbegroeide moerasbossen.

Meer mooie natuurgebieden.

Foto 4. Kinderen vinden een tocht door De Wieden een heel avontuur. Zeker met een schepnetje erbij. Foto: Natuurmonumenten © Andries de la Lande Cremer

Kijken bij een natuurcentrum

Met kinderen is het de moeite waard om eerst te kijken bij een bezoekerscentrum, want daar hebben ze vaak leuke activiteiten. Zoals bij Buitencentrum Drents-Friese Wold. Bezoek het bijzondere Boswachterslab vol vondsten van de boswachter, waar je ook je eigen natuurvondsten tentoon kunt stellen. En voel de modder tussen je tenen op het spannende blotevoetenpad.

Meer leuke buitencentra.

Stadsparken en arboreta

Zoek je het liever wat dichter bij huis? Gelukkig vind je in veel steden een stadspark vol groen. Middelburg heeft het mooie Park Toorenvliedt waar het prachtig wandelen is. Plof tussendoor in het gras terwijl de kinderen spelen, of laat ze los in de speeltuin. In Maastricht voel je je een pionier in het Frontenpark, waar een deel van de wandelpaden nog echte struinpaden zijn: hobbelig en begroeid met gras en onkruid. Ook arboreta zijn mooie groene plekken in de stad. In Wageningen is het Arboretum Belmonte een favoriete picknickplek, met genoeg grasvelden om je kleedje uit te spreiden tewijl de kinderen lekker rondrennen.

Vind een stadspark of arboretum in de buurt.

Klimmen tussen de bomen

Beleef de natuur een keer als een klauterende eekhoorn en bezoek een klimbos. Een uitje waar kinderen helemaal hun energie in kwijt kunnen en waar ze nog lang over zullen napraten. Voor de jongere kinderen zijn er vaak lage parcoursen. Zo heeft Klimbos Avontuurlijk Paasloo naast spannende klimroutes tussen de boomkruinen ook de Low Rope route: een klauterroute met acht hindernissen dicht bij de grond. Tip: Bestel snel tickets met korting voor Klimbos Avontuurlijk Paasloo.

Ook Klimbos Achterhoek houdt rekening met kinderen die nog wat bedremmeld onder aan de boom staan. Voor ze het weten voelen ze zich echte klimgiganten en durven ze een hogere route aan. Gevaarlijk is het nooit door het zelf-zekeringssysteem, waardoor je veilig en zelfstandig kunt klimmen.

Bekijk ook deze klimbossen.

Stap in een kano

Kinderen zijn dol op water. Stap samen in een kano en pret verzekerd! Zoals in een kano van Rofra, waarmee je het riviertje de Dommel afzakt. Bewonder de natuur van Noord-Brabant vanaf het water en geniet van het uitzicht op fraaie bossen en uitgestrekte weilanden. Speciaal voor gezinnen hebben ze een route van ongeveer twee uur lang. Bestel snel en makkelijk kaartjes online.

Bekijk meer plekken om een kano of ander bootje te huren.

Foto 5. Wie gaat er mee het water op? Vaar over de Dommel met een kano van Rofra. Foto: Rofra Sportieve Arrangementen
Foto 6. Klimbossen zijn het helemaal voor kinderen. Lekker buiten, lekker bezig én het is ook nog een beetje spannend. Foto: Klimbos Avontuurlijk Paasloo

Laatst gewijzigd: 2024-06-21 07:23:08 · Gepubliceerd: 7 juli 2024 - 7545