Vergeet de tijd in De Spelerij - De Uitvinderij

Verwonder je in dit creatieve en groene speelpark in Dieren

De Spelerij - De Uitvinderij in Dieren   Reportage door
Foto 1. Door beweging krijg je ineens een fontein. Foto: DagjeWeg.NL

30 juli 2022 bijgewerkt: 1 augustus 2022 Toerisme Dieren, Gelderland Draaien, pompen, fietsen en zagen, bij De Spelerij - De Uitvinderij in Dieren is het onmogelijk om alleen maar toe te kijken. Zelfs voor volwassenen! Deze bijzondere speeltuin met grote werkplaats daagt je uit om te ontdekken en zelf iets te creëren. En hoeveel plezier je daaraan beleeft, dat ontdekten wij al snel.

Geen doorsnee speeltuin

Met drie kinderen van 5, 8 en 10 jaar duiken we op een zomerdag De Spelerij in. Op deze mooie plek in het groen wacht ons een bijzondere speeltuin, waar je op het eerste gezicht niet goed weet wat je moet doen. De Spelerij is dan ook geen doorsnee speeltuin met bekende speeltoestellen, maar een plek waar je zelf dingen in beweging zet. En soms net iets beter moet kijken hoe iets werkt. Kunstenaar, uitvinder en dromer Jos Spanbroek bedacht al deze gekke installaties om kinderen en volwassenen te verwonderen en te verbazen. En hen (weer) te laten ervaren hoe fijn het is om helemaal op te gaan in spel.

Foto 2. He, hoe werkt dit? Foto: DagjeWeg.NL

Spelen met fantasie

Hoewel dat misschien ingewikkeld klinkt, is het dat niet. De kinderen rennen van de ene naar de andere installatie en doen gewoon wat in ze opkomt. Bij een hoge glijbaan is dat gesneden koek en ook een rond rad roept geen vragen op. Gewoon lekker hard rennen - net als een hamster! Maar soms moeten ze wat beter kijken, een beetje proberen en dan komt er iets in beweging. Al samenwerkend fietsen ze een aantal ballen door een moeilijk parcours en zien ze hoe alles in verbinding staat. En bij een grote werkplaats zetten we - met een bouwhelm op - de grote hijskranen in beweging om kratten te sjouwen en te stapelen. Dat is nog best lastig!

Foto 3. Helm op en kratten sjouwen of omhoog takelen op deze werkplaats. Foto: DagjeWeg.NL

Aan de slag in de Uitvinderij

Even op de tijd letten, want elk heel en elk half uur kun je aansluiten bij de uitleg over De Uitvinderij. We branden van nieuwsgierigheid naar wat hier allemaal te doen is, dus na een uurtje spelen sluiten we aan bij de instructie. Een medewerkster van De Uitvinderij legt vlot en duidelijk uit met welke materialen we aan de slag gaan. En wat voor moois we daar allemaal van kunnen maken. Onze handen beginnen te jeuken, maar de kinderen kijken nog wat bedenkelijk. Kunnen ze echt zelf zagen en hoe werkt dat dan allemaal? We lopen snel het trappetje op om aan de slag te gaan in de bedrijvige Uitvinderij.

Foto 4. Met een voorbeeld voor je neus maak je zo een schip van piepschuim. Foto: DagjeWeg.NL

Bootje maken of toch?

De jongste van vijf jaar is vastbesloten: hij wil een boot maken van piepschuim. Die kun je namelijk echt laten varen in het water midden in de Uitvinderij. We pakken een paar stukjes piepschuim bij de tafel vol materialen en gaan aan de slag bij de afdeling piepschuim. Daar staat gelukkig een mooi voorbeeld van een bootje, zodat we snel een mooi schip in elkaar knutselen. De machines om het piepschuim mee te snijden zijn gemakkelijk te bedienen en we verbazen ons over het gemak waarmee kinderen in De Uitvinderij met allerlei materialen werken. Een gaatje boren, een paar letters in een naamplaatje slaan of iets uitzagen: binnen de kortste keren hebben ze de smaak te pakken.

Foto 5. Kinderen weten snel hun weg te vinden in De Uitvinderij. Foto: DagjeWeg.NL

De tijd vliegt voorbij

Het leuke van De Uitvinderij is dat er zoveel mooie voorbeelden staan van wat je kunt maken. Ook staan er verschillende sjablonen waarmee je figuren van piepschuim en hout maakt. We leggen papier na papier in de verfmachine en spetteren het helemaal vol met verf tot de mooiste kleurexplosies ontstaan. Uit de tekeningen met verfspatten stans je gemakkelijk allerlei maskers, doosjes en vormen. We raken zo geïnspireerd, dat we de tijd helemaal vergeten. "Ik wil nog zo'n masker maken!", "Kijk, ik heb een hondje gezaagd!" De ene na de andere creatie belandt in 'ons' kastje in een van de grote kasten. Hier kunnen bezoekers hun kunstwerken bewaren en laten drogen, totdat ze weer naar huis gaan. Handig!

Foto 6. Vul lege papieren met de mooiste kleurexplosies. Foto: DagjeWeg.NL

Bak je eigen broodjes

Tussen al dat 'uitvinden' door maken we tijd om onze eigen broodjes te bakken voor de lunch. Want ook dat mag je hier lekker zelf doen! Het broodjes bakken kun je meteen bij de kassa bijboeken voor € 4,- per persoon. Voor dat bedrag krijg je zes broodjes, elk op een stok, die je zelf bakt boven een van de roosters. Is je broodje mooi bruin gebakken en gaar? Dan kun je het lekker vullen met jam, chocolade hagelslag of fruithagel. Een glaasje limonade erbij en de lunch is compleet. Na de lunch gaan we snel weer terug naar De Uitvinderij om nog meer te maken.

Foto 7. Is je broodje bruin gebakken? Dan gaat er lekker jam, hagelslag of fruithagel in. Foto: DagjeWeg.NL

Voor de grotere kinderen: metaal bewerken

Kinderen vanaf 10 jaar mogen in De Uitvinderij ook met metaal werken op een aparte afdeling. Dit is het echte werk! Na een speciale uitleg en met een lasbril op en handschoenen aan, kan iedereen beginnen. De mooiste creaties zien we voorbij komen, van prachtige harten op een voetstuk tot grote fantasiedieren. De mogelijkheden zijn eindeloos en iedereen heeft weer eigen wonderlijke ideeën. En, niet alleen kinderen lopen hier geconcentreerd rond, ook volwassenen staan fanatiek te lassen en te buigen om een eigen kunstwerk te maken. Onze oudste van tien vindt het er lastig uitzien en houdt zich liever bezig in het andere deel van De Uitvinderij, met hout en kunststof naamplaatjes. Maar aan het eind van de dag, wanneer we andere bezoekers met een doos vol schitterende metalen kunstwerken zien vertrekken is hij toch overtuigd: "De volgende keer wil ik daar iets maken!"

Foto 8. Kinderen vanaf 10 jaar gaan met metaal aan de slag. Foto: DagjeWeg.NL

Voor wie is De Spelerij - De Uitvinderij?

De Spelerij - De Uitvinderij adviseert zelf om kinderen pas mee te nemen als ze vier jaar oud zijn. Wij zijn het helemaal eens met dat advies. De jongste van vijf jaar kon, met een beetje begeleiding, genoeg dingen maken in De Uitvinderij. Houd er dus wel rekening mee dat je als volwassene moet helpen. De Spelerij is tot een jaar of 10 leuk, maar we kunnen ons voorstellen dat het oudere kinderen minder aanspreekt. Maar dan is er De Uitvinderij! Op de metaalafdeling kunnen ze zich zeker een paar uur vermaken. Benieuwd naar wat je kinderen fabriceren of wat je zelf kunt creëren? Ga dan snel eens naar De Spelerij - De Uitvinderij om een dagje alles zelf uit te vinden.

Foto 9. Rara, wat heb ik gemaakt van plexiglas? Foto: DagjeWeg.NL

Extra informatie over De Spelerij - De Uitvinderij

  • Voor warme dagen: er is een soort waterspeeltuin in De Spelerij met een fontein. Die je natuurlijk zelf in werking kunt zetten!
  • Er is een restaurant met een terras, waar je iets kunt eten of drinken. Maar je mag ook zelf eten en drinken meenemen en dat bij de picknicktafels opeten.
  • Het terrein waar je broodjes kunt bakken is overdekt en dat geldt ook voor sommige speeltoestellen. In combinatie met De Uitvinderij is het een leuk uitje voor een regenachtige dag.
  • Parkeren is gratis!
Foto 10. Zelf de mooiste vorm zagen uit hout en daarna beschilderen. Foto: DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2022-08-01 16:29:47 · Gepubliceerd: 2022-07-28 13:17:52 - 3664