1

Eindelijk! Het Fruitcorso van Tiel is terug

Bewonder schitterende creaties van groente en fruit

Fruitcorso Tiel Nieuws door
Foto 1. Wat voor creaties komen er dit keer langs op het Fruitcorso? Foto: Jan Bouwhuis

archief oud artikel 4 september 2022 Cultuur Tiel, Gelderland Het is feest in de Betuwe! Appelpop, Appeltjesdag en als grote klapper eindelijk weer een Fruitcorso in Tiel. Op 17 september rijden de corsowagens voor de 60e keer door het centrum. Een indrukwekkend spektakel! Welke corsowagen is dit jaar het mooist?

Fruitcorso Tiel: de 60e editie

Na twee jaren zonder corso, gaat het Fruitcorso in Tiel eindelijk weer door. En dit jaar voor de 60e keer! In de laatste weken werken de corsobouwers met man en macht aan hun kunstwerk, om als laatste het verse fruit en groente op te plakken. Op zaterdag 17 september is het grote moment daar: de grote optocht. Kijk toe wanneer de ene na de andere adembenemende creatie door de binnenstad van Tiel rijdt. Elk buurtschap heeft een eigen wagen met een zelfbedacht kunstwerk, gemaakt met eindeloos veel noten, zaden, groente en fruit. Heldergroene appels, lange rijen komkommers, knoflookbollen als decoratie: het is onvoorstelbaar creatief wat al die vrijwilligers elk jaar samen neerzetten. En zelfs kinderen doen mee in het speciale kindercorso met zeven wagens.

Foto 2. Op de stadsgrachtwallen van Tiel zijn prachtige mozaïeken gemaakt. Foto: Jan Bouwhuis

Programma Fruitcorso

Om 13:30 uur start de optocht van de corsowagens en om 15:30 uur maken de wagens een tweede ronde. Extra speciaal is het Fruitcorso by Night, van 20:30 uur tot 22:30 uur, wanneer de wagens prachtig verlicht langsrijden. In het Kalverbospark is het de hele dag een gezellige boel met een Streekproductenmarkt en een open podium. Op het Foodtruckfestival kun je de lekkerste gerechtjes scoren en tot 01:00 is het volop feest met optredens van verschillende dj's. De corsokunstwerken kun je op 18 en 19 september nog de hele dag bekijken op de Veemarkt en het Burg. Hasselmanplein. Op zondag reikt de jury de prijzen uit aan de winnende corsowagens van het Fruitcorso Tiel 2022.

Foto 3. Kijk toe hoe de ene na de andere corsowagen langsrijdt. Foto: Jan Bouwhuis

Betuwse Oogstweek

Het Fruitcorso is het sluitstuk van de Betuwse Oogstweek: een week vol evenementen. Dat begint al op vrijdag 9 september met het gratis muziekfestival Appelpop. Twee dagen lang muziek op drie podia, waar onder meer Davina Michelle en DI-RECT hun opwachting maken. En dat is nog maar het begin van deze feestweek! Kom op Appeltjesdag, 11 september, naar de binnenstad voor gezonde activiteiten en bewonder de prachtige mozaïeken, gemaakt van fruit en zaden op de Tielse stadsgrachtwallen. Een nieuw evenement in de Tielse binnenstad is het Rotary Tiel Grachtenconcert op donderdag 15 september. Op een drijvend podium trakteert pianist Wibi Soerjadi het publiek op de wal op de mooiste klassieke klanken.

Foto 4. Zoveel details op elke corsowagen. Foto: Dolf van Dulmen

Immaterieel Werelderfgoed

Uniek in de wereld: sinds 2013 staat het Fruitcorso op de lijst Immaterieel Erfgoed van UNESCO. Het evenement trekt ieder jaar meer dan 80.000 bezoekers.

Nog meer leuke evenementen

Foto 5. Speciaal: er is ook een Fruitcorso by Night. Foto: Dolf van Dulmen

Laatst gewijzigd: 2022-09-05 11:15:57 · Gepubliceerd: 4 september 2022 - 5421