1

De top 10 activiteiten van het Fortenfestival 2022

Van Vestingfeest tot film kijken in een bootje: dit wil je niet missen

Fortenfestival 2022 Redactioneel door
Foto 1. Het Fortenfestival is leuk voor het hele gezin. Foto: Forten.nl

archief oud artikel 31 augustus 2022 Toerisme Landelijk Nederland barst van de forten en leuke vestingstadjes. Daar is van alles te doen tijdens het Fortenfestival 2022: een week vol activiteiten in en om de forten van de Hollandse Waterlinie. Verleng je zomergevoel en geniet van muziek, buitenfilms, expo's, rondleidingen en theater op bijzondere locaties. Dit zijn de 10 leukste activiteiten bij de forten van 3 tot en met 11 september.

Waterlinie: uniek in de wereld

De Hollandse Waterlinie is uniek in de hele wereld en niet voor niets uitgeroepen tot Werelderfgoed. Nergens anders vind je zo'n volledig doordacht verdedigingssysteem, waarbij water wordt gebruikt om de vijand tegen te houden. Een verdedigingslijn van 350 kilometer met dijken, sluizen, gemalen, kanalen, polders die onder water werden gezet en zo'n 96 forten. Daar mogen we best trots op zijn!

Komt dat even goed uit: tijdens het Fortenfestival 2022 geniet je van 3 tot en met 11 september van theater, films, beeldende kunst en muziek met als decor de historische forten en dijken. Teveel om op te noemen! Dit is onze top 10, maar bekijk ook zeker het volledige programma van het Fortenfestival!

Foto 2. Ontdek de geheime en bijzondere plekken van de forten en de Hollandse Waterlinie, zoals de doorgezaagde bunker in Zijderveld. Foto: Forten.nl © Nederlandsglorie

1. Spoelfestival

Een festival binnen een festival: dat is SPOEL. Met muziek, theater en poëzie in en om de bomvrije bunker en het amfitheater van fort Werk aan het Spoel. Relaxt in een ligstoel met een wijntje in de hand geniet je op 4 september van 13:00 uur tot 19:00 uur van onder andere Reyck, Peer, Kuzko en Wordbites. Het is ook nog eens helemaal gratis!

Foto 3. Vakantiegevoel op het relaxte festival SPOEL. Foto: Forten.nl

2. Middeleeuws Vestingfeest

Bij Waterlinie denk je allereerst aan forten. Maar er liggen ook fraaie vestingstadjes aan, zoals Nieuwpoort en zilverstad Schoonhoven. Daar vieren ze op 10 september uitbundig dat de Oude Hollandse Waterlinie 350 jaar bestaat. Met historische legers, tentenkampen, middeleeuwse kooplui, kwakzalvers en minstrelen. Doe zelf ook middeleeuwse kleren aan en luister naar de verhalen van de Sprookjesspreker, of vaar met een historisch schip over de Lek.

3. Met de boot naar Forteiland IJmuiden

Vaar mee naar Forteiland IJmuiden en ontdek de bunkers en ondergrondse gangen tijdens een toffe rondleiding. Het fort op het Forteiland is één van de grootste van de Hollandse Waterlinie. Je mond valt open als je in de enorme koepelzaal staat. Bewonder de muurschilderingen en probeer te ontsnappen uit het labyrint. Dit wordt een onvergetelijke dag. Op 6 september van 10:45 uur tot 17:15 uur. Kinderen tot vier jaar mogen gratis mee.

Foto 4. Ontdek Forteiland IJmuiden met zijn enorme fort. Foto: Forten.nl

4. Musical Water en Vuur

In het rampjaar 1672 werd ons landje van vier kanten aangevallen. De jonge prins Willem III zette daarom de Waterlinie in om de vijanden tegen te houden. Terwijl de polders onder water staan volgt de musical niet alleen het verhaal van de prins, maar ook het liefdesverhaal van een soldaat en een lokale meid. Bekijk deze meeslepende musical alvast op 9 september, van 20:00 uur tot 21:30 uur in de Garenspinnerij in Gouda. Kun je niet, of zijn de kaarten ondertussen uitverkocht? Bestel dan kaartjes voor één van de voorstellingen van 30 september tot en met 15 oktober.

Foto 5. Bezoek de speciale Nederlandse musical Water en Vuur. Foto: Stichting Liniebreed Ondernemen

5. Rondleiding door Fort Ruigenhoek

Veel mensen zijn vooral fan van het Fortenfestival omdat ze dan eindelijk forten kunnen bekijken waar je normaal niet in komt. Zoals Fort Ruigenhoek, dat ligt op een spannend eilandje met een heerlijk speelbos. Dus neem de kinderen gerust mee. Het eiland is eigendom van Staatsbosbeheer en je kunt het fort zelf alleen in met een gids. Tijdens het Fortenfestival kan dit op 10 september, van 13:30 uur tot 15:00 uur.

Foto 6. Ontdek Fort Ruigenhoek tijdens het Fortenfestival, of één van de vele andere forten die hun deuren openen. Foto: Forten.nl

6. Naar GeoFort

Fan van spannende speurtochten en doolhoven? Ga dan naar GeoFort. Beleef de belangrijke thema's rondom de toekomst van onszelf én de planeet op een speelse manier in het klimaatdoolhof. Of zak af naar het diepste punt van de aarde en klim en klauter door de toffe Vleermuisspeurtuin. Sluit je dagje uit af met een verrukkelijke pannenkoek in het pannenkoekenrestaurant. Boek tickets met 15% korting!

Foto 7. In de speurtuin van GeoFort. Foto: GeoFort

7. Buitenbios

Ook dit jaar kun je weer films kijken in de buitenlucht. Bijzonder is de drijf-in bioscoop in vesting Schoonhoven op 9 september, waar je in het Springerpark vanuit een bootje Grease kunt zien onder de sterren. Zwijmelen! De start is om 20:00 uur. Of ga op 3 september naar de buitenbios bij restaurant Vroeg, naast het Bunkerpad in Bunnik. Ook daar begint het programma om 20:00 uur. Bestel met je tickets meteen streetfood en een drankje, om extra te genieten van de bijzondere film The Peanut Butter Falcon.

Foto 8. Film zien onder de sterren! Neem eventueel een dekentje mee en je eigen stoel. Foto: Forten.nl

8. Het terras van Fort aan de Klop

Een terrasje pikken, of op zoek naar een culinair bezoekje aan een fort? Ook dat is er volop. Van een Fortbrouwerij met speciaal biertjes tot pannenkoeken smikkelen met de kids. Maar wij gaan voor de oase van rust midden in Utrecht: het terras van Fort aan de Klop tussen de monumentale artillerieloodsen. Extra tip: op 4 september treedt hier Circus Snor op, een uitje waar ook de kinderen helemaal blij van worden.

Foto 9. Bijkomen op het terras van Fort aan de Klop. Foto: Forten.nl © Abe Jonker

9. Dagmars bij Schalkwijk

Oké, dagmars is wat overdreven, de wandeling door de uiterwaarden bij Schalkwijk is in totaal 10 kilometer. Daar draaien echte wandelfanaten hun hand niet voor om. En ben je wat minder sportief, dan is die lengte ook goed te doen. Zeker als je onderweg de tijd neemt om op je gemak de sluizen met verdedigingswerken te bekijken en het kanaal waarmee vroeger alles onder water werd gezet. Steek de Lek over met de Liniepont en bezoek meteen de forten aan de overkant. Zoals het prachtig herstelde Werk aan de Groene Weg.

10. Klapstoelcabaret

Ook zo'n leuk terugkerend onderdeel van het Fortenfestival: de kleinere podia vol nieuw talent en verrassende optredens. Het Klapstoelcabaret, dat met zijn mobiele podium neerstrijkt op fort Werk aan de Waalse Wetering, is daar een gaaf voorbeeld van. Ontdek het grappige en oprechte cabaret van Musa en de persoonlijke liedjes en verhalen van Bovenste Knoopje Open. Te zien op 3 september van 19:30 uur tot 21:30 uur.

Foto 10. Eén van de charmes van het Fortenfestival: kleine optredens op bijzondere plekken. Foto: Forten.nl
Foto 11. Het Fortenfestival is leuk voor het hele gezin. Foto: Forten.nl

Laatst gewijzigd: 2023-08-31 10:41:49 · Gepubliceerd: 31 augustus 2022 - 806

Activiteiten Fort aan de Klop

Vanaf morgen te bezoeken

Speeltuin Scheldekwartier | BZB Bunker


Speeltuin Scheldekwartier | BZB Bunker

Vanaf volgende week te bezoeken