1

Neem een kijkje achter de schermen op het Media Park

Dutch Media Week Xperience Days: studio's, workshops en muziek

Beeld & Geluid Nieuws door
Foto 1. Ervaar zelf hoe het is om verslaggever te zijn! Foto: Dutch Media Week

archief oud artikel 26 september 2022 Showbizz Hilversum, Noord-Holland Hilversum is hét kloppend hart van de Nederlandse media. Op 8 en 9 oktober krijg je op het Media Park een uniek kijkje achter de schermen! Gluur binnen in bekende tv-studio's, ontmoet presentatoren, castingagenten en visagisten en doe mee met allerlei gave activiteiten tijdens de Dutch Media Week Xperience.

Binnen kijken in de studio

Onderuitgezakt op de bank kijk je, met je hand in een zak chips, naar gelikte tv-shows voorzien van de meest strakke decors. Maar waar worden al die programma's eigenlijk gemaakt? Meestal is het antwoord op deze vraag: op het Media Park in Hilversum. Het hoogtepunt van de Dutch Media Week Xperience Days vindt plaats op zondag 9 oktober. Tijdens de Open studio's krijg je exclusief toegang tot het hart van de Nederlandse tv-wereld. Verschillende omroepen en producenten openen dan de deuren van hun studiocomplex voor de nieuwsgierige kijker. Kom erachter waarvandaan Viaplay de Formule 1-uitzendingen maakt en kijk rond op de plek de waar Sybrand Niessen Tijd voor Max aan elkaar praat. Maar je mag ook kijken in de studio's van de NPO, NEP, het Studiocentrum, EMG en natuurlijk bij Beeld & Geluid zelf. Grijp je kans!

Foto 2. Kijk binnen in echte tv-studio's. Foto: Dutch Media Week
Een bezoek aan de Open Studio's is gratis, maar je moet je wel even vooraf registreren.

Mediaverhalen in Beeld & Geluid

Maar ook een dag eerder, op 8 oktober van 12:00 uur tot 17:00 uur, ben al van harte welkom in Beeld & Geluid voor heel veel interessante verhalen. Verspreid over twee dagen komen hoofdrolspelers naar het kleurrijke museum om je mee te nemen in de mediawereld. Zo luister je onder meer naar een gesprek met NOS hoofdredacteur Marcel Gerlauff, hoor je van Omroep ZWART wat er komt kijken bij het beginnen van een nieuwe omroep en vertelt de EO hoe het is om in gevaarlijke landen te werken. Kijk achter de schermen bij post-productiebedrijf Planet X en leer alles over de visuele effecten die gebruikt werden in de serie Vliegende Hollanders. Ook ontmoet je kunstenaar Jaap Drupsteen, de ontwerper van de kleurrijke gevel van het pand van Beeld & Geluid. Hij vertelt de over de connectie tussen beeld en geluid die centraal staat in veel van zijn werk.

Workshops en ontmoetingen

Wil je wel eens ervaren hoe het is om onderdeel van het Hilversumse mediawereldje? Doe dan op 9 oktober mee met allerlei toffe workshops, verspreid over het Media Park. Breng een bezoekje aan het NOS Journaalplein, waar presentator Jeroen Overbeek je de fijne kneepjes van het presentatievak leert. Kom erachter dat het beroep van weerman- of vrouw helemaal niet zo makkelijk is als het eruit ziet op tv. En hoe bepaalt de redactie of een onderwerp het achtuurjournaal wel of niet haalt? Laat vervolgens castingfoto's van jezelf maken bij Hebbes Casting. Wie weet wordt je wel écht gecast voor een rol! En ook in Beeld & Geluid is weer van alles te doen. Ontmoet (kinder)podcastmakers, de makers van de hitserie Oogappels en hoor de smeuïge verhalen van de beste visagistes van Nederland.

  • Op het Joop van den Endeplein vind je een podium met optredens van onder andere Kinderen voor Kinderen en songfestivaldeelneemster Stefania.

Foto 3. Doe mee met workshops voor jong en oud. Foto: Dutch Media Week

Programma in Centrum Hilversum

Ook op de Gooische Brink in het centrum van Hilversum is twee dagen lang een tof programma opgetuigd. Zo draaien bekende radio dj's hitjes uit de jaren '80 en '90 bij Retro Radio. En daar hoort natuurlijk een dansje bij. Op de rolschaats in de Rollerdisco! Rolschaatsen zijn eventueel gratis te leen. Kinderen kunnen op het 'mediaplein' bovendien hun eigen avatar tot leven laten komen in een digitale poppenkast. Ook verandert het Creative Image Lab gedurende de hele Dutch Media Week (van 3 tot en met 9 oktober) in de Maker Space, waarin bezoekers worden uitgenodigd om deel te nemen aan onderzoeken en om zich te laten inspireren met het maken van visuele verhalen.

Ook in Beeld & Geluid Den Haag

Maar ook Beeld & Geluid Den Haag stelt een gaaf programma samen tijdens de Dutch Media Week. De hele week volg je workshops en lezingen over de ontwikkelingen binnen de journalistiek. Sociale media spelen hierbij een onvermijdelijke rol. Maar hoe ga je om met nepnieuws op deze platformen? En wat krijg je wel en niet te zien van het algoritme? Je komt erachter tijdens de speciale TikTok Talkshow op dinsdag 4 oktober vanaf 20:00 uur. Journalisten Rudy Bouma en Marieke Kuypers gaan in gesprek met TikTokkers Quinn en Aaron Bezemer.

Ook leuk

Foto 4. Leer presenteren op het NOS Journaalplein. Foto: Dutch Media Week

Laatst gewijzigd: 2023-09-29 10:05:03 · Gepubliceerd: 26 september 2022 - 815