1

Schuif aan voor Leidse hutspot

Leiden viert Leidens Ontzet

Dagje uit Leiden Nieuws door
Foto 1. Kijk toe bij de taptoe op vrijdagavond, waarin heel veel Leidse verenigingen langskomen. Foto: Andor Kranenburg

archief oud artikel 27 september 2022 Toerisme Leiden, Zuid-Holland Smullen van een bord hutspot of witbrood met haring, daarna scheuren in de botsauto's en genieten van een prachtige optocht vol praalwagens en verklede Leidenaren. Leiden viert het Leidens Ontzet!

Feest in Leiden

In Leiden is het van 1 tot en met 3 oktober één groot feest. Alle Leidenaren vieren namelijk Leidens Ontzet. Op 3 oktober denkt iedereen weer even terug aan de de Spaanse belegering in 1573 en 1574 en de bevrijding van de Spaanse bezetters door de geuzen. Om die vrijheid te vieren is Leiden dit weekend een stad vol met feestende mensen, klinkt er overal muziek, zijn er optochten, een grote kermis en ontelbare gezellige kramen.

Foto 2. Gezelligheid op de nostalgische kermis. Foto: Andor Kranenburg

Haring en hutspot

In de Waag krijgt iedereen die zich heeft ingeschreven op 3 oktober vanaf 07:30 uur wittebrood met haring. Een echt feestmaal wat de heldhaftige Watergeuzen in 1574 uitdeelden aan de hongerige Leidenaren. Als je je niet hebt ingeschreven voor deze lekkernij kun je op allerlei andere plekken in de stad genieten van nog een ander traditioneel gerecht: hutspot. Dit gerecht zou de Leidse weesjongen Cornelis Joppenszoon gevonden hebben in het verlaten kamp van de Spanjaarden.

Kermis en taptoe

Volgens de traditie begint het Leidens Ontzet met de taptoe op vrijdag 1 oktober; een groot defilé van de Leidse verenigingen. Op die dag gaat ook de kermis open, die begint bij station Leiden Centraal en helemaal doorloopt tot midden in het centrum. Op het Pieterskerkplein is een wat kleinere historische kermis te vinden met nostalgische attracties uit grootmoeders tijd.

Foto 3. Een echte traditie: de taptoe! Foto: Andor Kranenburg

Optocht en vuurwerkshow

Op maandag 3 oktober begint om 13:00 uur de grote optocht, waarbij je kunt genieten van een bontgekleurde parade en om 23:30 uur wordt het feest afgesloten met een grote vuurwerkshow, de Pyromusical, in het Ankerpark. In de Pieterskerk is er nog een herdenkingsdienst en er staat een vlootschouw op het programma in de historische haven. 's Middags geniet je van leedvermaak tijdens het polsstokverspringen over de gracht.

Praktische informatie

Leidens Ontzet wordt gevierd van vrijdag 30 september tot en met maandag 3 oktober 2022.
Bekijk het volledige programma van Leidens Ontzet.
Tip: op onze UITagenda vind je nog meer leuke activiteiten en evenementen.
Foto 4. Feestje vieren op de kermis. Foto: Andor Kranenburg

Laatst gewijzigd: 2022-09-27 08:46:01 · Gepubliceerd: 27 september 2022 - 1011