Spot bizarre dieren in Dierenpark De Oliemeulen

Verwonder je over vreemde hagedissen, grote slangen en harige vogelspinnen

Dierenpark De Oliemeulen Reportage door
Foto 1. In Dierenpark De Oliemeulen zie je eens iets anders dan de usual suspects. Foto: DagjeWeg.NL

22 november 2022 bijgewerkt: 22 juni 2023 Toerisme Tilburg, Noord-Brabant In een zeventiende-eeuwse boerderij in Tilburg vinden we een van de kleinste (officieel erkende) dierentuinen van ons land: Dierenpark De Oliemeulen. We gingen op bezoek en ontdekten dat het dierenrijk bestaat uit veel meer dan tijgers, apen en olifanten. Heb je bijvoorbeeld weleens gehoord van een parelhagedis, gladhoofdkaaiman en reuzen boomvaraan?

Het vreemdste dierenpark van Nederland

'Wah, hier zit-ie!' Een knalgroene helmkopleguaan kijkt ons strak aan. Zonder dat we het door hadden, zat het dier al de hele tijd vlak voor onze neus. Het is soms even goed zoeken, maar in de vele terraria van Dierenpark De Oliemeulen zitten toch écht dieren verstopt. Ons bezoekje zit vol met dit soort oeh en ah, momentjes. Een kikker vermomd als mos of een groene hagedis tussen de takken, het is eigenlijk een constante speurtocht. Neushoorns, leeuwen en pinguïns vind je hier niet, maar dat is nou juist zo leuk aan 'het vreemdste dierenpark van Nederland'. Vol verwondering laten we ons verrassen door alle bijzondere diersoorten die ââk op onze aarde leven.
De tekst gaat verder onder de video.

Dicht op de huid

Dierenpark De Oliemeulen is niet groot, maar toch kun je er gemakkelijk een paar uurtjes vertoeven. De meer dan 150 soorten - voornamelijk reptielen - zijn boeiend genoeg om naar te blijven staren. Doordat je bijna letterlijk met je neus bovenop de dieren zit, kun je de vele waanzinnig uitziende beesten tot in detail bestuderen. Het kleurpatroon van een piepklein pijlgifkikkertje, de ronde ogen van een kameleon of de harige poten van een tarantula, het is fascinerend. En er zijn bij De Oliemeulen niet alleen kleine dieren te vinden, zo ontdekken we. 'Is dit een echte?' Doodstil en onbewogen ligt een kaaiman op de rand van de vijver. 'Ja, hij beweegt!'

Foto 2. Een piepklein kikkertje kijkt nieuwsgierig naar de bezoekers. Foto: DagjeWeg.NL

Vreemde snuiters

En hoewel de slangen, varanen, leguanen en andere reptielen de belangrijkste bevolkingsgroep van De Oliemeulen vormen, spot je ook andere vreemde snuiters in dit overzichtelijke dierentuintje. 'Whoe!' Een galago (de kleinste aap van Afrika) springt van de ene kant naar de andere kant van zijn verblijf. Deze opvallende dieren blijken favoriet bij veel bezoekers. En dat begrijpen we wel, want deze hadden we nog nooit in een andere 'grote' dierentuin gezien. Even verderop probeert een gordeldiertje zich een weg naar buiten te graven, terwijl groepje geelkopschildpadden zich in het terrarium ernaast tegoed doet aan een blaadje sla. Verdeeld over twee etages barst het van de bizarre beestjes.

Foto 3. De galago is de kleinste primaat van Afrika. Foto: DagjeWeg.NL

Dieren in de buitenlucht

Helaas regent het op de dag van ons bezoek. Veel dieren die normaal te zien zijn in de buitenlucht (o.a. stokstaartjes, lynxen en apen) schuilen daarom in hun binnenverblijven voor de regen. Maar ondanks dat, vangen we door de ruitjes toch een glimp op van onder andere de maki's en de doodskopaapjes. Een soort kijkdoos, ook best leuk! De bikkels van het dierenrijk blijken overduidelijk de vogels te zijn. Waar wij met een paraplu en een capuchon op door de tuin lopen, kijkt de zeearend trots voor zich uit. Even verderop komen de kraanvogels nieuwsgierig naar het hek gewandeld. Ondanks de plensregen, een verrassend en geslaagd dagje uit!

Foto 4. Spot papegaaien in de buitenlucht. Foto: DagjeWeg.NL

Dagje Tilburg

Ben je in Tilburg? Sla dan vooral de Spoorzone niet over, vlak bij het centraal station. In dit industriële deel van de stad vind je toffe horecagelegen in oude loodsen en fabrieken.

  • Zo is de LocHal is een bezoekje bijvoorbeeld meer dan waard. In deze achttien meter hoge loods, waar vroeger stoomlocomotieven werden gerepareerd, is nu een bibliotheek gevestigd. Verwonder je over het immense gebouw!

  • Dagje uit met het hele gezin? Dan is Ontdekstation013 the place to be! Hier maken kinderen spelenderwijs kennis met techniek door gewoon lekker aan de slag te gaan met alle materialen en technische activiteiten die er beschikbaar zijn. Maak een film voor een green screen, ga in de Machinekamer aan de slag met een 3D-printer of maak een robot van oude apparaten. Gaaf, en niet alleen voor de kinderen.

Foto 5. Lacht deze varaan nou naar ons? Foto: DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2023-06-22 17:23:06 · Gepubliceerd: 22 november 2022 - 3573