Aapjes kijken? Bezoek eens een kleine dierentuin

De 12 leukste kleine dierenparken in Nederland

Dierentuinen in Nederland Redactioneel door
Foto 1. Kom aapjes kijken in BestZOO! Foto: BestZOO

8 juli 2024 Toerisme Landelijk Om aapjes te zien hoef je niet naar een grote dierentuin. Nederland kent namelijk ook veel leuke kleine dierentuinen. Ze hebben misschien geen olifanten, maar wel een heleboel andere bijzondere dieren - ook dieren die je niet zo snel in een grote dierentuin tegenkomt. Wat dacht je van een rode panda, capibara, gekko, gele boomeend of een egeltje dat kleiner is dan je hand? Bekijk 12 gave kleine dierentuinen in Nederland, waaronder eentje die zelfs gratis is.

Mini dierentuin Zoo Bizar

ORVELTE - Durf jij op de foto met een wurgslang om je nek? In de oude boerderij van Zoo Bizar, tussen de monumenten van het monumentendorp Orvelte, ontmoet je meer dan dertig exotische dieren zoals vogelspinnen, baardagamen en stinkdieren.

Foto 2. Is hij niet schattig? Een bewoner van de kleinste dierentuin van Nederland: Zoo Bizar. Foto: Zoo Bizar

ZooParc Overloon

OVERLOON - Word een ontdekkingsreiziger in ZooParc Overloon en wandel tussen de ringstaartmaki's en de pinguïns, sta oog in oog met cheeta's en ontdek alle expeditiegebieden. Als je niet echt tussen de dieren loopt, dan lijkt het toch bijna alsof het wel zo is, zo dichtbij zijn ze.

Dierenpark Hoenderdaell

ANNA PAULOWNA - Midden in een groen park vind je Dierenpark Hoenderdaell, een bijzonder dierenpark en dierenopvangplek. Kom kijken als ze de fraaie roofvogels laten vliegen en zie zelfs jagende leeuwen en tijgers bij Stichting Leeuw. Dankzij een jaagsimulator blijven ze in goede conditie. Voer aapjes en lori's en sta oog in oog met dieren van over de hele globe.

Dierenpark De Oliemeulen

TILBURG - Welkom bij Dierenpark De Oliemeulen, het vreemdste dierenpark van Nederland met meer dan 150 rare dierensnuiten. Ontmoet loslopende stinkdiertjes, de vlugge gekko en nog veel meer, want hier vind je de grootste collecties reptielen en amfibieën van Europa. Lees ook onze reportage over De Oliemeulen.

Foto 3. Ook uilen kom je tegen in Dierenpark De Oliemeulen. Foto: Dierenpark De Oliemeulen © Kees Ruigrok

Dierentuin Animal Farm

BEVERWIJK - Klein, maar wel fijn gratis! Ja, bij Dierentuin Animal Farm kun je nog gratis naar binnen om de dieren te bezoeken. Er wonen onder andere krokodillen, leguanen, pythons, neusberen en nandoes. Bijzonder: Animal Farm ligt op een eilandje in een park.

De Lorkeershoeve

LUTTEN - Bewonder meer dan honderd verschillende vogelsoorten in Vogel en pluimvee park De Lorkeershoeve. In de grote doorloopvolière fladderen de grasparkietjes rond je hoofd. Leuk: je kunt er ook midgetgolfen of biljartgolfen.

Dierenpark BestZOO

BEST - Een luipaard die naar je loert vanuit de bosjes. Zuid-Amerikaanse apen, beermarters, servals en buideldieren uit Australië. In het kleinschalige dierenpark BestZOO wonen dieren in alle soorten en maten vanuit de hele wereld.

Faunapark Flakkee

NIEUWE-TONGE - In Faunapark Flakkee wonen dieren vanuit de hele wereld! Grote kans dus dat je opeens oog in oog staat met een dier dat je nog niet eerder hebt gezien. Allemaal in een park dat wel 25.000 vierkante meter groot is. Naast het bewonderen van de dieren kun er ook mooi wandelen, midgetgolfen of spelen in de speeltuin.

Reptielenhuis De Aarde

BREDA - In Reptielenhuis De Aarde waan je je in een tropische jungle. Er wonen allemaal spannende dieren zoals krokodillen, slangen, padden en leguanen. Hun leefomgeving is zo goed mogelijk nagebouwd. En: sommige dieren mag je aaien of zelfs vasthouden!

Foto 4. Durf jij een slang vast te houden bij Reptielenhuis De Aarde? Foto: Reptielenhuis De Aarde

Uilen- en dierenpark De Paay

BEESD - Uilen- en dierenpark De Paay is een kleinschalig dierenpark waar bezoekers dicht bij de dieren kunnen komen. Er lopen onder andere kamelen, stokstaartjes, kraanvogels en stekelvarkens rond. Favoriet zijn de uilen, die in het speciale Uilenbos leven.

Eindhoven Zoo

NUENEN - In Eindhoven Zoo kunnen kinderen lekker hun gang gaan. Giechelen als de kriebelvisjes met tandenloze mondjes aan hun vingers knabbelen. Met open mond toekijken bij de voederpresentaties. En onderweg lekker spelen in de speeltuintjes, waaronder natuurlijk ook de twee grote: Indoor Apenkooien bij de chimpansees en de watertuin naast de tijgers.

Kasteelpark Born

BORN - Tussen de afgebrokkelde kasteelmuren slingert een aap van boom naar boom. Verderop scharrelt een stekelvarken en even later sta je voor een lynx. In Kasteelpark Born ontmoet je tientallen exotische dieren tussen de ruïnes van een eeuwenoud kasteel.

Foto 5. Bij ZooParc Overloon voel je je op expeditie in het buitenland. Foto: ZooParc Overloon © Fotostudio Arjan van Bruggen Ede

Laatst gewijzigd: 2024-07-08 20:54:46 · Gepubliceerd: 8 juli 2024 - 4072

Activiteiten Kasteelpark Born

Vanaf morgen te bezoeken

Uilendag


In het Kasteelpark leven heel veel vogels. Flamingo’s, zwanen en eenden. Ook hebben we acht verschillende soorten uilen. Op zondag 14 juli zetten we van 13 tot 16 uur de uilen in het zonnetje...

Binnen enkele weken te bezoeken

Themadag: dino's


Op 21 juli staat het Kasteelpark in het thema van dino's! Leer van alles over dino's en fossielen. Graaf als een echte archeoloog fossielen op, ontdek hoe de werelddelen zijn ontstaan en leer welke...

Kunstmarkt


Zondag 28 juli start om 10 uur de jaarlijkse kunst- en hobbymarkt. In ruim 30 kramen laten (hobby)kunstenaars je genieten van hun werk.