Walhalla der dierenrijken in Nederland

De leukste dierentuinen in noord, midden en zuid

De dierentuinen in Nederland Redactioneel door
Foto 1. IJsberen kijken in Ouwehands Dierenpark. Foto: Ouwehands Dierenpark

18 mei 2021 bijgewerkt: 26 mei 2023 Toerisme Landelijk Een dagje dierentuin is altijd een avontuur. Neus aan neus staan met zwemmende ijsberen, je verwonderen over gekke stokstaartjes en eindelijk de reuzenpanda's zien met hun jong. Maar welke dierenparken springen eruit en waar kun je ze vinden? DagjeWeg.NL zet de fijnste dierentuinen van Nederland op een rij.

Tropische vogels en insecten in het noorden

De leukste dierentuinen van Groningen, Friesland en Drenthe.
 • Emmen, Drenthe - Bekijk de mooiste dieren bij WILDLANDS Adventure Zoo Emmen. De dierentuin bestaat uit vier unieke gebieden met hun eigen klimaat en verschillende soorten flora en fauna. Reis van het hete Jungola via de savanne van Serenga naar de ijsberen in het koude Nortica.
 • Leeuwarden, Friesland - In AquaZoo Friesland leven verschillende soorten dieren. En niet alleen in het water! Kangoeroes, ringstaartmaki's en pinguïns lopen vrij rond tussen de bezoekers. Het park zit vol avontuurlijke speelplekken.
 • Ruinen, Drenthe - Bijzondere, tropische vogels, maar ook de Nederlandse weide- en wadvogels. Allemaal zijn ze thuis in Vogelpark Ruinen. Wandel eens door dit prachtige park en ontmoet ze allemaal.
 • Leens, Groningen - Kruip in de huid van insecten en leer hoe belangrijk deze diertjes zijn bij DoeZoo Insektenwereld, de enige doe-dierentuin in Nederland. Een leerzaam en betaalbaar uitstapje, geschikt voor kinderen.

Aapjes kijken in Midden-Nederland

Tussen de dieren in Gelderland, Overijssel en Flevoland.
 • Luttelgeest, Flevoland - Ga op wereldreis door de Orchideeën Hoeve! Dwaal door een prachtige jungle met overal bloemen zover je kunt kijken. Fladder door de Vlindertuin, wandel tussen de lori's en speur rond over vele wildpaadjes, touwbruggen en door verborgen grotten.
 • Arnhem, Gelderland - Maak een safariwandeling bij Burgers' Zoo langs giraffen, zebra's, antilopes, leeuwen en cheeta's. En ontmoet de vele andere dieren in het park. Zolang de binnenruimtes niet open zijn, is de entree slechts een tientje.
 • Apeldoorn, Gelderland - Van sterke gorilla's tot schattige maki's: sta oog in oog met tientallen soorten apen in Apenheul. Zoek ze op in het bos en ontdek al hun eigenaardigheden en menselijke trekjes. In het Na-aaphuis ontdek je hoeveel je op een aap lijkt - en op welke!
 • Kallenkote, Overijssel - Tijdens een bezoekje aan Dierenpark Taman Indonesia waan je je even in Indonesië. Bewonder prachtige exotische vogels en bijzondere Aziatische zoogdieren, zoals de beermarters die hoog in de bomen wonen. En geniet ondertussen ook van de Indische cultuur.
 • Almere, Flevoland - Wurgslangen, leguanen, alpaca's en stokstaartjes bevolken de jungle in Almere. Jungle? In Almere? Ja! Op Stadslandgoed De Kemphaan ligt Almere Jungle, een dierenpark met honderden exotische dieren. Wandel door vijf verschillende werelddelen en ontmoet ze allemaal.

Weelderige dierenrijken in de Randstad

Wilde ontmoetingen in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.
 • Rhenen, Utrecht - Ga op een wild avontuur in Ouwehands Dierenpark. Bewonder de reuzenpanda's in Pandasia met hun pandajong, bespied witte leeuwen, wandel onder slingerende orang-oetans door of hang zelf de beest uit in de speeljungle.
 • Amersfoort, Utrecht - In het bosrijke park van DierenPark Amersfoort kom je veel verschillende soorten dieren tegen als neushoorns, apen, tijgers en vier generaties olifanten. Daarnaast is er een doolhof, een Dinobos en zijn er meerdere speeltuinen.
 • Alphen aan den Rijn, Zuid-Holland - Papegaaien eten uit je hand en zeearenden zweven boven je hoofd in Vogelpark Avifauna. Hier vind je de mooiste en zeldzaamste vogels uit de hele wereld. En ook halfapen als de ringstaartmaki's en rode vari's leven in Avifauna.
 • Amsterdam, Noord-Holland - Ontmoet pinguïns, giraffen, aapjes en leeuwen in ARTIS. In hartje Amsterdam barst het van de prachtige en exotische dieren, maar ook van de mooiste bloemen. ARTIS is namelijk ook officieel een botanische tuin. Natuur, cultuur en erfgoed komen hier samen.
 • Rotterdam, Zuid-Holland - Kom naar Rotterdam en maak een wereldreis om nooit te vergeten in Diergaarde Blijdorp. Reis langs de bizons in Noord-Amerika, de wolven in Europa en ontmoet dieren uit alle werelddelen.

Exotische reizen in het zuiden

Ontdek de tofste dierenparken van Zeeland, Noord-Brabant en Limburg.
 • Kwadendamme, Zeeland - In Berkenhof Tropical Zoo komen de dieren wel héél dichtbij. Ontmoet apen, vlinders en andere dieren, daal af in een mijn vol fossielen en loop tussen de dino's! Of ga lekker spelen in het Buitenspeelbos en de Spettertuin.
 • Hilvarenbeek, Noord-Brabant - Altijd al eens op safari gewild? Dat kan gewoon in Nederland: in Safaripark Beekse Bergen. Hier reis je met de boot, de bus of in je eigen auto door gebieden met zo'n 1500 wilde dieren. Of maak een avontuurlijke wandelsafari.
 • Kerkrade, Limburg - In GaiaZOO sta je oog in oog met de mooiste dieren. Ontmoet giraffen op de Afrikaanse Savanna, spot slingerende apen in de Rainforest en griezel bij harige vogelspinnen in het Tapir | Terrarium.
 • Landgraaf, Limburg - Maak een spannende wandeling door Mondo Verde. Geniet van een ware ontdekkingsreis langs allerlei soorten tuinen uit verschillende klimaten en werelddelen. Trotseer attracties en sta oog in oog met wilde dieren in het dierenpark.
 • Vlissingen, Zeeland - Bij Reptielen Zoo Iguana ontmoet je enorme hagedissen, slangen en schildpadden. Spannend! Vergeet niet in de babykamer te kijken waar eieren worden uitgebroed en zie de allerkleinsten in de couveuses.

Foto 2. Kijken naar een ringstaartmaki: in Apenheul kun je heel dichtbij komen! Foto: Apenheul
Foto 3. Speel Indische spelletjes in Dierenpark Taman Indonesia. Foto: Taman Indonesia
Foto 4. Samen eten in Burgers' Zoo. Foto: Burgers' Zoo © Theo Kruse
Foto 5. Sta oog in oog met de roofdieren van Mondo Verde. Foto: Familiepark Mondo Verde
Foto 6. Samen op avontuur in WILDLANDS Adventure Zoo. Foto: WILDLANDS

Laatst gewijzigd: 2023-05-26 10:42:10 · Gepubliceerd: 18 mei 2021 - 5932

Activiteiten ARTIS

Vanaf volgende week te bezoeken

Aardbewoners Festival


Van 15 tot en met 23 juni organiseert ARTIS voor de eerste keer het Aardbewoners Festival. Tijdens dit festival is er, voor jong én oud, van alles te doen om weer in verbinding te komen met natuur...