1

Deze opvanglocaties voor dieren kun je bezoeken

Kom erachter waar verdwaalde en verwaarloosde dieren worden verzorgd

Bekijk alle dierentuinen Redactioneel door
Foto 1. Een babyschildpad in Iguana Zoo. Foto: Iguana Zoo

29 januari 2024 Natuur Landelijk Heel veel dieren wonen al hun hele leven in de dierentuin. Maar wat gebeurt er met zeehondjes die hun moeder kwijtraken in de zee? En waar komen de dieren terecht die slecht behandeld zijn door mensen? Bezoek één van deze opvanglocaties voor dieren en kom erachter.

1. Zeehondencentrum Pieterburen

PIETERBUREN, GRONINGEN - De bekendste opvangplek voor dieren in Nederland is misschien wel Zeehondencentrum Pieterburen. Hier vangen ze zieke of verzwakte dieren op of jonge zeehondjes die hun moeder zijn kwijtgeraakt. Als bezoeker kun je er je een rondleiding volgen door het opvangcentrum voor een kijkje achter de schermen. Hoe voeren ze de dieren? En hoe ziet een operatiekamer voor zeehonden eruit? Leer ook alles over het Waddengebied, de leefomgeving van de meeste zeehonden en kom erachter hoe je zelf kunt bijdragen aan een schonere zee. En zijn de beestjes uiteindelijk weer helemaal gezond, dan gaan ze weer terug de natuur in! Want dat is toch waar ze thuishoren.

2. Reptielen Zoo Iguana

VLISSINGEN, ZEELAND Reptielen Zoo Iguana vangt heel veel reptielen op die niet meer terug kunnen naar de natuur. De dieren die er wonen, stichtten samen hele families, waardoor het park een inmiddels is uitgegroeid tot een volwaardige dierentuin. En deze dierentuin kun je bezoeken! Spot hagedissen, leguanen en slangen. En wat dacht je van een heuse brilkaaiman en een Moorse landschildpad. En de kleinste reptielen, groeien soms uit tot enorme beesten. Je vind ze in de Gigantenruimte, waar je deze indrukwekkende beesten van heel dichtbij kunt bewonderen. En sommige mag je zelfs aanraken. Spannend!

3. Stichting Leeuw op Landgoed Hoenderdaell

ANNA PAULOWNA, NOORD-HOLLAND Op Landgoed Hoenderdaell vind je dieren in alle soorten en maten en uit alle hoeken van de wereld. Maar de meest imposante bewoners van het dierenpark zijn toch wel de leeuwen en tijgers. Loop, wanneer je op het landgoed bent, binnen bij het centrum van Stichting Leeuw. Hier worden katachtige roofdieren opgevangen die zijn verstoten of ooit zijn verdwaald. Op Landgoed Hoenderdaell krijgen ze in een natuurlijke omgeving jachtles van een jachtsimulator, zodat ze klaargestoomd worden voor een nieuw leven in het wild. De entree voor Stichting Leeuw is bij een ticket voor het dierenpark inbegrepen. En leeuwen zijn niet de enige bijzondere dieren die opgevangen worden op het landgoed. Ook stichting SOS Dolfijn heeft hier een walvisziekenhuis, waar ze dolfijnen, bruinvissen en andere walvisachtigen opvangen en verzorgen. Leuk nieuws: in het najaar van 2024 opent er een heuse waddenbeleving voor bezoekers rondom het opvangcentrum van SOS Dolfijn.

4. Wildopvang op De Fugelhelling

URETERP, FRIESLAND In het hoge Noorden van ons land vinden we wildopvang De Fugelhelling. Vogels en zoogdieren die in de natuur in de problemen komen, kunnen hier in alle rust herstellen. Allemaal met het doel ze zo snel mogelijk weer in vrijheid te laten rondfladderen en rondstruinen. Er worden jaarlijks meer dan 10.000 (!) dieren opgevangen. Je kunt de dieren bezoeken tijdens georganiseerde publieksmiddagen, in hun tijdelijke verblijven. Volg een (betaalde) rondleiding of excursie en leer iets over het leven in de natuur in het educatief centrum op het terrein.

5. Apeneiland van Stichting AAP

ALMERE, FLEVOLAND Stichting AAP vangt dieren in nood op in een mooie groene omgeving in Almere. Deze exotische zoogdieren zijn vaak in beslag genomen bij verwaarlozing of verboden bezit. Deze exotische dieren krijgen een nieuwe kans in de opvang in Almere of in Spanje. In Almere leven vooral apen en kleine zoogdieren. Iedereen kan op eigen gelegenheid een Rondje AAP lopen om de dieren van een afstand te zien. Langs de route staan verschillende informatieborden, waardoor je meer te weten komt over AAP en de dieren. Meer weten? Meld je dan aan voor een rondleiding achter de schermen, bezoek de verschillende afdelingen en luister naar ontroerende dierverhalen. Deze rondleiding is geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar.

Foto 2. Marria de chimpansee. Foto: Hedske Vochteloo

Nog meer leuke dierenuitjes

Foto 3. Neem een kijkje achter de schermen bij Zeehondencentrum Pieterburen. Foto: Zeehondenopvang Pieterburen

Laatst gewijzigd: 2024-01-29 17:28:10 · Gepubliceerd: 29 januari 2024 - 2922