Deze opvanglocaties voor dieren kun je bezoeken

Kom erachter waar verdwaalde en verwaarloosde dieren worden verzorgd

Bekijk alle dierentuinen   Redactioneel door
Foto 1. Neem een kijkje achter de schermen bij Zeehondencentrum Pieterburen. Foto: Zeehondenopvang Pieterburen

15 november 2021 Natuur Landelijk Heel veel dieren wonen al hun hele leven in de dierentuin. Maar wat gebeurt er met zeehondjes die hun moeder kwijtraken in de zee? En waar komen de dieren terecht die slecht behandeld zijn door mensen? Bezoek één van deze opvanglocaties voor dieren en kom erachter.

1. Zeehondencentrum Pieterburen

PIETERBUREN, GRONINGEN - De bekendste opvangplek voor dieren in Nederland is misschien wel Zeehondencentrum Pieterburen. Hier vangen ze zieke of verzwakte dieren op of jonge zeehondjes die hun moeder zijn kwijtgeraakt. Als bezoeker kun je er je een rondleiding volgen door het opvangcentrum voor een kijkje achter de schermen. Hoe voeren ze de dieren? En hoe ziet een operatiekamer voor zeehonden eruit? Leer ook alles over het Waddengebied, de leefomgeving van de meeste zeehonden en kom erachter hoe je zelf kunt bijdragen aan een schonere zee. En zijn de beestjes uiteindelijk weer helemaal gezond, dan gaan ze weer terug de natuur in! Want dat is toch waar ze thuishoren.

2. Reptielen Zoo Iguana

VLISSINGEN, ZEELANDReptielen Zoo Iguana vangt heel veel reptielen op die niet meer terug kunnen naar de natuur. De dieren die er wonen, stichtten samen hele families, waardoor het park een inmiddels is uitgegroeid tot een volwaardige dierentuin. En deze dierentuin kun je bezoeken! Spot hagedissen, leguanen en slangen. En wat dacht je van een heuse brilkaaiman en een Moorse landschildpad. En de kleinste reptielen, groeien soms uit tot enorme beesten. Je vind ze in de Gigantenruimte, waar je deze indrukwekkende beesten van heel dichtbij kunt bewonderen. En sommige mag je zelfs aanraken. Spannend!

3. Stichting Leeuw op Landgoed Hoenderdaell

ANNA PAULOWNA, NOORD-HOLLAND – Op Landgoed Hoenderdaell vind je dieren in alle soorten en maten en uit alle hoeken van de wereld. Maar de meest imposante bewoners van het dierenpark zijn toch wel de leeuwen en tijgers. Loop, wanneer je op het landgoed bent, binnen bij het centrum van Stichting Leeuw. Hier worden katachtige roofdieren opgevangen die zijn verstoten of ooit zijn verdwaald. Op Landgoed Hoenderdaell krijgen ze in een natuurlijke omgeving jachtles van een jachtsimulator, zodat ze klaargestoomd worden voor een nieuw leven in het wild. De entree voor Stichting Leeuw is bij een ticket voor het dierenpark inbegrepen.

4. Wildopvang op De Fugelhelling

URETERP, FRIESLAND – In het hoge Noorden van ons land vinden we wildopvang De Fugelhelling. Vogels en zoogdieren die in de natuur in de problemen komen, kunnen hier in alle rust herstellen. Allemaal met het doel ze zo snel mogelijk weer in vrijheid te laten rondfladderen en rondstruinen. Er worden jaarlijks meer dan 10.000 (!) dieren opgevangen. Iedere woensdagmiddag bekijk je de dieren tussen 13:00 uur en 16:00 uur, zonder afspraak, in hun tijdelijke verblijven. Volg een (betaalde) rondleiding of excursie en leer iets over het leve in de natuur in het educatief centrum op het terrein.

Let op: vanwege de vogelgriep is De Fugelhelling tijdelijk gesloten voor bezoekers. Houd de website in de gaten voor de actuele stand van zaken.

Nog meer leuke dierenuitjes

Foto 2. Een babyschildpad in Iguana Zoo. Foto: Iguana Zoo

Laatst gewijzigd: 2022-11-22 11:50:17 · Gepubliceerd: 2021-11-11 16:21:25 - 1185