1

Frisse neus in kerstsfeer: wandel een kribkesroute

De mooiste kribjeswandelingen in 2023-2024

Doen rondom kerst Nieuws door
Foto 1. Bewonder de mooiste kerststalletjes tijdens een kribkesroute. Zoals de kribkesroute Bocholtz - Simpelveld. Foto: Marianne Bonten

archief oud artikel 12 december 2023 Toerisme Landelijk De winterzon op je bol of fraaie wolkenluchten boven je hoofd, een lekker fris windje en onderweg de mooiste kerststalletjes! Je komt weer helemaal bij van alle kerstdrukte tijdens een sfeervolle kribkeswandeling. Voor kerst, tijdens de kerstdagen en zelfs ná kerst, want de meeste kribkesroutes duren tot en met Driekoningen op 6 januari. Veel prachtige kribkesroutes liggen in Zuid-Limburg, maar zeker niet allemaal!

Kerststallendorp Schimmert

Schimmert, Zuid-Limburg - Kribkeswandelingen kennen we vooral van Zuid-Limburg, daar is het een oude traditie. Zo kun je in kerststallendorp Schimmert van 17 tot en met 31 december kiezen uit vijf bewegwijzerde wandelingen. Zowel kunstenaars als particulieren doen mee en zorgen voor prachtige kerstvoorstellingen in en bij de huizen van Schimmert. Een deel van de kerststallen komt uit de collectie van oud-pastoor Van Oss, waardoor je hier kerststallen uit de hele wereld aantreft. In de kerk staat de kerststal van de parochie te pronken. Je ziet er ook een speciale kunstexpositie en vertederende kerststalletjes die zijn gemaakt door leerlingen van de basisschool.

Kinderen kunnen speuren naar tafereeltjes uit het bekende boek Kerstmis van Dick Bruna. Wie vindt Jezus, Jozef en Maria, de herders met hun schaapjes, de Engel en de drie koningen? Op het grasveld bij de kerk staat de complete Bruna stal, even checken of jullie alle figuurtjes hebben gevonden!

Kribkes kijken in en om Schin op Geul

Schin op Geul, Zuid-Limburg - Ook bijzonder is de prachtige kribkeswandeling van Schin op Geul, een tocht van 7 kilometer door en rondom het pittoreske dorp. Je start op parkeerplaats Ljubljanaplein en ontdekt wat een kribkesroute in Zuid-Limburg zo speciaal maakt. Want behalve kribkes kom je ook wegkruisen en kapelletjes tegen. Allemaal rondom het kronkelende riviertje de Geul met zijn fraaie natuur, kastelen en andere monumenten. Wie weet zie je zelfs een bever... Limburg op zijn mooist! De kribkes zijn te zien tot en met 6 januari 2024.

Tip: ga als het kan door de week, want deze route is razend populair. Of kies een van de andere mooie routes in deze omgeving, zoals de wandeling in en om Broekhem en Houthem of rondom mergeldorpje Sibbe-IJzeren.

Foto 2. Een van de kerstkribkes langs de route in en om Schin op Geul. Foto: Jasper Kroese Eleven Media © Kerststad Valkenburg

Door het Heuvelland en de Voerstreek

Epen, Zuid-Limburg - In het hart van het mooie Heuvelland van Zuid-Limburg ligt Epen. Vakwerkhuisjes rijzen op vanaf een wild stromend riviertje met op de achtergrond hoge heuvels en oude ruïnes. Kleine weggetjes kronkelen door zachtglooiende heuvels. En wie vroeg genoeg vertrekt voor een van de vele kribkeswandelingen in en om Epen ziet mistflarden over de landerijen zweven. Niet minder dan zes wandelingen vertrekken vanuit het dorp, allemaal langs weer andere kribkes. Je kunt kiezen uit wandelingen van 7.5, 8 en 12.5 kilometer en er zijn twee kinderwagenvriendelijke wandelingen van 3 en 4 kilometer. Je kunt de routes wandelen tot en met 6 januari 2024.

Ook de echte diehard wandelaar komt hier helemaal aan zijn trekken. De routes van Epen zijn namelijk onderdeel van het kribkesroutes netwerk in het Heuvelland: routes die allemaal via knooppunten met elkaar zijn verbonden! Inclusief een aantal fijne routes in de Belgische Voerstreek. Dus kies waar je wilt starten en maak er een hele wandeldag van door ook andere routes mee te pikken. Voor mensen die juist niet graag wandelen is er een autoroute van zo'n 70 kilometer.

Van Simpelveld en Bocholtz tot in Duitsland

Simpelveld/Bocholt/Orsbach, Zuid-Limburg - Voor de deur, in het raam, op een tuinbank, in een verborgen hoekje of in een schuurtje. Simpele houten stalletjes met klassieke beelden van keramiek, of met alledaagse kinderpoppen die prachtig zijn aangekleed. De bewoners van Simpelveld, Bocholtz en het Duitse dorpje Orsbach maken elk jaar weer veel werk van hun kerststallen. Als je alle routes loopt, dan kom je er honderden tegen. En alle kribkeswandelingen van Simpelveld, Bocholtz en Orsbach zijn de moeite waard: gezellig wandelen in de buitenlucht, terwijl je dankzij de vele stalletjes volop geniet van de kerstsfeer. Even nieuwe energie opdoen. Vooral als je 's avonds gaat en de kerststalletjes prachtig verlicht zijn. Van 22 december 2023 tot en met 5 januari 2024.

Foto 3. Op Eerste en Tweede Kerstdag kun je 's middags ook de kerststallen in de kerken van Simpelveld en Bocholtz bezoeken. Foto: Marianne Bonten

Verlichte kerstverhalen in Meijel

Meijel, Noord-Limburg - Ook in het noorden van Limburg kun je terecht voor een mooie kribjeswandeling. Zoals in kerkdorp Meijel naast de Peel. En ook daar maken de bewoners zelf hun kerststallen. Tijdens de kribkesroute door Meijel kom je langs de prachtigste creaties van hout, stof, aardewerk - zelfs stro, met grote zelfgemaakte houten figuren. Fraai verlichte kerstverhalen met allemaal hun eigen karakter. Reken maar dat er veel werk in wordt gestopt, want het is meteen een wedstrijd. Een jury bepaalt namelijk welke kerststal de mooiste en creatiefste is. Al wandelend over het Raadhuisplein, door de Dorpsstraat en door de andere straten van het dorp kom je bijna zestig kerststallen tegen. Na afloop heb je zelf vast ook een lieveling. De kribkes kun je bekijken van 17 december 2023 tot en met 6 januari 2024. Het startpunt is de Sint Nicolaaskerk in Meijel.

Foto 4. Van klein tot groot: er vallen heel wat kerststallen te bewonder langs kribkesroute Meijel. Foto: Louis Verheijen

Met muziek en speurtocht

Hees, Gelderland - Kerkdorp Hees is tegenwoordig onderdeel van de stad Nijmegen, maar dat weerhoudt ze er niet van om hun eigen kribjesroute te organiseren. De start is bij de H. Antonius Abtkerk en de route loopt langs groene parken en monumentale huizen, waar overal kerststallen te spotten zijn. Download voor extra sfeer de playlist voor Kribjesroute Hees en bewonder de omgeving en de kerststallen met bekende en minder bekende kerstliedjes in je oren. Hopelijk ontdek je ze allemaal, want bij deze route hoort ook nog eens een letterspeurtocht! Bij alle kribjes kun je namelijk een letter vinden die samen een spreuk vormen. Kom je eruit, dan maak je kans op een prijs. Maar het is natuurlijk vooral leuk om te doen.

De kribjesroute kun je lopen van 22 december 2023 tot en met 6 januari 2024. Op 21 december komen de plattegrond van de actuele tocht van dit jaar op de site.

Foto 5. Gluren door de ramen mag, want ook daar staan mooie kerststalletjes. Foto: Vereniging Dorpsbelang Hees

Kribkesroute met treintje in Liempde

Liempde, Noord-Brabant - De kribkesroutes mogen dan van oudsher een Limburgse traditie zijn, je vindt ook een aantal grote buiten deze provincie. Zoals de Kribkesroute in Liempde die zo langzamerhand net zo bekend is als de Limburgse routes. Je komt langs ruim 230 stallen in het dorp! Onderweg zie je klassieke kerststalletjes, kerststallen met een twist en een levensgrote stal in een schuurtje, waar je naar binnen kunt stappen voor een bezoek aan Jozef, Maria en Jezus. Beginpunt van de wandelingen is het Raadhuisplein in het centrum van Liempde. Van daar kun je kiezen uit vier routes van zo'n 4 kilometer. Na elke lus kun je dus beslissen of je er nog eentje wilt lopen. Maar eerst natuurlijk even uitrusten in een van de gezellig cafés of eettentjes. Er is ook een route van één kilometer voor kinderen en mindervaliden. De kribkes blijven staan tot en met 6 januari 2024.

Leuk: op 16, 17, 24, 25 en 26 december rijdt 's middags vanaf het Raadhuisplein een treintje met vuurrood locomotiefje langs de kerststallen. Op 20 en 30 december rijdt het treintje 's avonds.

Foto 6. Elk jaar ontdek je weer andere kerststallen tijdens de kribkesroutes. Foto: DagjeWeg.NL

Kerststallenroute en levende kerststal

Baarn, Utrecht - Ook de Kerststallen route De Weg van het Licht in Baarn is eenvan de grootste kerststallenroutes in Nederland, met bijna 350 stallen en kersttaferelen. De 5 kilometer lange route voert je langs klassieke kerststalletjes, kinderkerststallen, schilderijen, wandkleden en kerststallen met een twist. Achter ramen en in tuinen, maar overal zichtbaar vanaf de openbare weg. Ook als het donker is, want ze zijn goed verlicht. Je kunt de stallen bewonderen van 18 december 2023 tot en met 6 januari 2024. Beginpunt is het Cantonspark, vanwaar je via de Nicolaaskerk de witte sterren volgt naar Hoog Baarn en via de Eng weer terug. Neem een lichtje mee voor de donkerste stukken! Voor wie vijf kilometer te ver is: je kunt de route ook met de fiets of de auto volgen.

Tip: combineer de route met een bezoek aan de Levende Kerststal op Hoeve Ravenstein in Baarn.

Kunstige en met de hand gemaakte stalletjes

Dinxperlo, Achterhoek - Zelf noemen de organisatoren de Dinxperwicker Kerststallenroute een tentoonstelling, maar dan in de buitenlucht. Langs deze route staan namelijk originele expositiestukken uit de hele wereld. Exclusief, klassiek, maar ook met de hand gemaakt en origineel. Van levensgroot tot piepklein. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kerststalletje in een eierdoos? Ook dit jaar zijn er weer heel veel en je komt ze van 16 december 2023 tot en met 6 januari 2024 op zo'n 55 plekken tegen in Dinxperlo, Suderwick, Sport, Breedenbroek, De Heurne en Isselburg. Een mooie route van ongeveer 15 kilometer in het zuiden van Noord-Brabant. Lekker wandelen of fietsen en ondertussen zoeken naar konijnen. Want bij deze route hoort ook een leuke speurtocht waar je een fijne prijs mee kunt winnen. Maar de bijzondere kerststallen blijven natuurlijk het hoogtepunt!

Foto 7. Een kerststal met de wereldberoemde figuren van Dick Bruna. Foto: © Rosi Tuente

Ook dit jaar: kerststallenroute Epe

Epe, Gelderland - Kerstmis is meer dan de kerstman en lekker eten, vinden ze in Epe. Daarom organiseren ze ook dit jaar weer de kerststallenroute Epe, een route waar je het kerstverhaal weer kunt beleven. Vorig jaar was de route voor het eerst en meteen een succes, want het enthousiasme in het dorp was groot en dat levert prachtige kerststallen op. Er zijn dit jaar van 16 december 2023 tot en met 6 januari 2024 langs de route op meer dan 60 plekken stallen te zien, soms zelfs meerdere op een plek. Dat betekent meer dan 100 kerststallen om te bewonderen! Van levensgroot tot piepklein in een vogelhuisje. Je komt langs een uitgebreid kersttafereel in een konijnenhok, duurzaam in elkaar gezet met gerecyclede spullen. Een stal met klassieke Duitse kerstfiguren en eentje geïnspireerd door het Muizenhuis van Karina Schaapman. Ook de woonzorgcomplexen in Epe deden mee en maakten onder andere een kerststal met Maria en Jozef in een rolstoel.

Wandel of fiets langs de kribjesroute en neem niet alleen de kerststallen in je op, maar ook de verhalen achter deze bijzondere stallen.

Nog meer kerststallen

Foto 8. Bewonder de mooiste kerststalletjes tijdens een kribkesroute. Zoals de kribkesroute in en om Schin op Geul. Foto: Jasper Kroese Eleven Media © Kerststad Valkenburg

Laatst gewijzigd: 2023-12-12 14:09:00 · Gepubliceerd: 12 december 2023 - 3483