Ontdek het grootse museumaanbod van Nederland

Tien activiteiten tijdens de Nationale Museumweek 2023

Museumweek 2023   Nieuws door
Foto 1. Bekijk kunst van een andere kant tijdens de Nationale Museumweek. Foto: Dordrechts Museum © Cherylia Boussakou

26 maart 2023 Cultuur Landelijk Van 1 tot en met 7 april is het tijd voor de negende editie van de Nationale Museumweek, en dit jaar wordt dat op een wel heel leuke manier gevierd. Voor een week mogen Museumkaarthouders namelijk hun kaart aan een ander geven. Zo krijgen mensen die weinig tot nooit een museum bezoeken, de kans om op een laagdrempelige manier kennis te maken met het culturele aanbod van Nederland. Tijdens de Museumweek bieden diverse musea leuke en boeiende activiteiten aan en wij hebben tien tips op een rijtje gezet. Voor welk museum ga jij?

Kaping in het Museum

Rotterdam, Zuid-Holland - Op 1 en 5 april speel je in het Mariniersmuseum het bordspel Kaping in het Museum. Als we het hebben over piraten, denk je al gauw aan stoere mannen met ooglapjes, een haak als hand en een houten been, die vroeger de zeeën bevoeren. Maar wist je dat er nu nog steeds piraterij is? Tijdens de game stap je in de rol van een moderne piraat, een visser of de marine en maak je beslissingen of neem je risico's. Wie heeft er aan het einde de meeste punten?

● Het spel is geschikt vanaf 13 jaar.

● Ook in het Marinemuseum kan je op 5 april een bordspel over piraterij spelen.

Foto 2. Stap in het leven van een hedendaagse piraat tijdens een bordspel. Foto: Mariniersmuseum
Er is nog veel meer te doen! Het hele programmaoverzicht van de Nationale Museumweek vind je op de website van museum.nl.

Verhalen in het kasteel

Ammerzoden, Gelderland - Kasteel Ammersoyen zet tijdens de Museumweek de deuren open voor een rondleiding vol historische verhalen. Beklim de middeleeuwse torens, neem een kijkje in de mooie vertrekken en bewonder de archeologische collectie. Ondertussen vertelt de gids je spannende en amusante verhalen over waargebeurde voorvallen in het kasteel. Het verhaal over de extravagante baron, Arthur de Woelmant, krijgt speciale aandacht. De baron die zo'n 150 jaar geleden in het kasteel woonde, heeft een grote bijdrage geleverd in het opfleuren van het gebouw. Toen hij later de boel moest verkopen omdat hij zo diep in de schulden zat, werden alle verfraaiingen op zolder gezet. Daar heeft het gelegen totdat het Prins Bernhard Cultuurfonds vorig jaar alles weer tevoorschijn heeft gehaald. Kom je een kijkje nemen?

● Het kasteel is op maandag en dinsdag gesloten.

Kunst met een twist

Dordrecht, Zuid-Holland - Op 1 april gaat het Dordrechts Museum open voor een gratis museumavond. Dit wordt georganiseerd door jongeren van TakepART. Deze jongeren werken bij het Dordrechts Museum en doen alles om deze toegankelijk en aantrekkelijk te maken voor jong publiek. Volg een rondleiding door de vaste verzameling van het museum en bekijk kunst door hun de ogen. Of laat een (nep)kunsttattoo zetten met een afbeelding uit de collectie. Ook is er een DJ aanwezig die zorgt voor toffe beats. Zo sluit je je avond swingend af! De museumavond is voor iedereen gratis en bezoek je tussen 19:00 uur en 22:00 uur.

Foto 3. Volg een rondleiding die wordt gegeven door jongeren. Foto: Dorderechts Museum © Anouk Kootkar

Spiegelende gezichten

Weert, Limburg - Bekijk de collectie van Museum W van een andere kant tijdens de voorstelling MIRROR. Op 2 april volg je om 12 uur of om 14:30 uur een rondleiding door het museum, waarbij twee danseressen je voorgaan. De artiesten gebruiken geen woorden maar bewegingen en hun hoofden zijn verstopt achter een masker met een spiegel. Dit alles zorgt voor een verrassende kijk op de museumcollectie waarin dans, geluid en beeld samenkomen.

Antiek portret

Coevorden, Drenthe - Laat je op de foto zetten zoals dat honderd jaar geleden ook gebeurde bij Stedelijk Museum Coevorden. Op 2 april neemt fotograaf Arjan Verschoor zijn antieke houten fotocamera mee om portretten te maken. Eerst word je gefotografeerd en daarna kun je kijken hoe de fotograaf de afbeelding ontwikkelt in de donkere kamer. Magisch! Het portret mag je uiteraard mee naar huis nemen.

● Deze activiteit kost €4,- voor mensen met en €9,50 voor mensen zonder Museumkaart.

De tekst gaat verder onder de video.

Ha, gefopt!

Muiden, Noord-Holland - De dag waarop het geoorloofd is om volop te grappen. We hebben het natuurlijk over 1 april! Vroeger hielden ze ook wel van een grapje en in het Muiderslot zijn een hoop bizarre dingen gebeurd. Neem deel aan de speciale 1 april tour en luister naar gekke en absurde verhalen. Maar... misschien haalt de gids ook wel een grapje met jou uit! Raad welke verhalen waargebeurd zijn en welke toch écht verzonnen zijn. Dat wordt lachen, gieren en brullen!

● Voor de 1 april tour wordt een bedrag van €5,- gevraagd als je in bezit bent van een Museumkaart. Anders betaal je €22,50.

Scoor je nieuwe festivaloutfit!

Amsterdam, Noord-Holland - Wat trek je altijd aan naar een festival? Ongeveer de helft van de festivalgangers shopt een nieuwe outfit als ze een feestje hebben. En het grootste deel van die kleding wordt maar één keer gedragen. Zonde! Daarom organiseert het Fashion for Good Museum op 4 april een Clothes Swap: Spring & Festival Edition. Lever je bijna nieuwe outfit tussen 29 maart en 3 april in bij het museum en ontvang tokens om daar op 4 april weer een ander outfit voor te scoren! Goed voor het milieu én je kledingkast.

Foto 4. Lever je eigen festivaloutfit in en scoor een nieuwe! Foto: Fashion for Good Museum © Presstigieux

Tot in de late uurtjes

Utrecht, Utrecht - Dwaal in het donker door het Centraal Museum Utrecht tijdens Centraal Laat. Meerdere keren per jaar gaat het museum op een donderdagavond open en zo ook tijdens de museumweek. De openstelling is op 6 april van 18:00 uur tot 22:00 uur en staat in het teken van de internationale student. In de zeventiende eeuw trokken jongeren al naar andere landen om daar te leren van de meesters. En ook in de huidige samenleving studeren studenten vaak in een ander land. Hoe is het om in een ander land een leven op te bouwen en hoe ga je om met andere gewoonten en culturen? Kom erachter in het Centraal Museum!

Wie jarig is trakteert

Eindhoven, Noord-Brabant - Wil je graag met iemand naar het Philips Museum, maar heb je maar één Museumkaart? Grijp tijdens de Museumweek de kans om samen te gaan! Het museum bestaat namelijk tien jaar en trakteert met een leuke actie. Iedere Museumkaarthouders mag tussen 1 en 7 april iemand gratis mee naar binnen nemen. En op 5 april opent er ook nog een nieuwe tentoonstelling, namelijk over Gerard Philips. Deze tijdelijke expositie gaat over de oprichter van het wereldwijde concern. Ontdek zijn denken en doen en laat je inspireren door zijn ondernemerschap.

Spanning in Kasteel Helmond

Helmond, Noord-Brabant - Bij Museum Helmond reis je terug in de tijd naar de middeleeuwen. Speur door de kasteelkelder en speel het spannende zoldermysterie dat gaat over de waargebeurde kasteelbrand van 1549. Ook bewonder je levensgrote bloemstillevens van beeldende kunstenaar Linda Nieuwstad. Deze vind je in de tentoonstelling De kasteeltuin door de eeuwen heen en gaat over de kasteeltuin die al 700 jaar oud is.

De spelregels voor het delen van de museumkaart:

  • Als museumkaarthouder mag je je kaart één keer weggeven tussen 1 en 7 april 2023.
  • Bij de kassa van het museum moet de echte kaart getoond worden, geen kopie of foto.
  • Per kaart mag er één persoon naar binnen. De bezoeker komt in plaats van de kaarthouder.
Foto 5. Bezoek tijdens de Museumweek musea door het hele land. Foto: Museum W © Arjen Schmitz

Laatst gewijzigd: 2023-04-05 10:34:54 · Gepubliceerd: 2023-03-22 13:42:20 - 814