Paleis Het Loo opent ondergrondse uitbreiding

Alles over de Oranjes in een nieuw hypermodern museum

Paleis Het Loo Nieuws door
Foto 1. Onder het voorplein bevindt zich het volledig vernieuwde gedeelte van Paleis Het Loo. Foto: Paleis Het Loo © Simon Menges

20 april 2023 Geschiedenis Apeldoorn, Gelderland Vijf jaar lang werd achter de schermen - of eigenlijk onder de grond - keihard gewerkt aan de verbouwing en uitbreiding van Paleis Het Loo. Het paleis zelf ging vorig jaar weer open voor publiek, maar vanaf zaterdag 22 april is ook het gloednieuwe gedeelte, gelegen onder het voorplein, voor iedereen te bezoeken.

Hypermodern ontwerp

Niet alleen voor liefhebbers van het Koninklijk Huis is een bezoek aan het vernieuwde Paleis Het Loo de moeite waard. Het ontwerp van Dikkie Scipio (KAAN Architecten) is namelijk een bijzonder architectonisch hoogstandje. Ondanks het hypermoderne karakter van het ontwerp, sluit de nieuwbouw toch mooi aan bij de lijnen van het bestaande paleis aan de rand van Apeldoorn. Het nieuwe deel - dat via de grand foyer in directe verbinding staat met het bovengrondse deel - levert 5000 m2 extra ruimte op voor exposities, activiteiten en faciliteiten. Er is genoeg te zien, maar ook de andere zintuigen worden geprikkeld. Zo klinkt er uit de boxen muziek, speciaal gecomponeerd voor Paleis Het Loo én is er zelfs een compleet eigen geur ontwikkeld.

Zien wat er allemaal nieuw is bij Paleis Het Loo? Check de video:

Vaste tentoonstelling: De Oranjes

Hoe is de koninklijke familie eigenlijk de koninklijke familie geworden? Waarom is onze nationale kleur oranje? En welke rol speelt het koningshuis in het buitenland? Aan de hand van objecten, foto's, videobeelden en animaties krijg je antwoord op al deze vragen. Ook krijg je in het paleis waar de Oranjes drie eeuwen lang woonden een inkijkje in het privéleven van de verschillende familieleden. Het museum is overigens niet alleen interessant voor verstokte oranjefans. Kritiek op het Koninklijk Huis is namelijk iets van alle tijden. Tegenwoordig praat Koning Willem-Alexander in een podcast met Edwin Evers, maar hoe werkte het koningshuis vroeger aan haar imago? De relatie van de Oranjes met de Nederlandse bevolking komt overal in de nieuwe vaste presentatie terug.

Foto 2. Maak kennis met de Oranjes. Foto: © Paleis Het Loo

Tijdelijke tentoonstelling: Meesterwerk

En nu je ein-de-lijk binnen kunt kijken in het volledig vernieuwde museum, wil je natuurlijk ook wel eens weten hoe dat alles tot stand is gekomen. En dat was geen eenvoudig projectje. Tijdens de tijdelijke tentoonstelling 'Meesterwerk' zie je van begin tot eind hoe dit gigantisch complexe proces in zijn werk ging. Maar je hoort ook de geluiden van de werkzaamheden en je ruikt de geuren. Ook bijzonder is het kunstwerk Oranjebloesem van Linda Nieuwstad. De bloemen en bladeren in dit werk is zijn namelijk gemaakt van vrachtwagenzeil van tijdens de verbouwing gebruikte vrachtwagens en behangresten uit het paleis.

Foto 3. De grand foyer verbindt het bestaande paleis met het nieuwe gedeelte. Foto: © Paleis Het Loo

Ook interessant

Foto 4. Bezoek het volledig vernieuwde Paleis Het Loo in Apeldoorn. Foto: Paleis Het Loo © Simon Menges

Laatst gewijzigd: 2023-04-20 11:02:27 · Gepubliceerd: 20 april 2023 - 4026