1

Ontmoet de Koninklijke Familie in Paleis Het Loo

Stap in de voetsporen van de Oranjes

Paleis Het Loo Reportage door
Foto 1. Verdwaal in het grootse paleis met de prachtige tuinen. Foto: DagjeWeg.NL

28 april 2023 bijgewerkt: 2 augustus 2023 Cultuur Apeldoorn, Gelderland Paleis Het Loo opent na een grote verbouwing van maar liefst vijf jaar de deuren van een gigantische ondergrondse uitbreiding. Met 5000m2 aan nieuwe ruimte voor tentoonstellingen en andere faciliteiten, is het toch al immense paleis, nóg groter en indrukwekkender. Een bezoek van DagjeWeg.NL kon dus niet uitblijven.

Symmetrie in de uitbreiding

Het eerste wat opvalt zijn de verandering op het voorplein, het grote plein voor het paleis. De vier grasvlakken midden op het plein zijn vervangen door vijvertjes met een doorzichtige vloer. Als we over het randje spieken, zien we al mensen onder ons door wandelen. Dat is bijzonder! Via een aantal trappen komen we in de grand foyer: een enorme witte marmeren hal waar we de andere bezoekers zojuist al zagen lopen. De ruimte is op een bijzondere manier ingedeeld en de architect heeft met het tekenen nauwkeurig gekeken naar de symmetrie van het paleis. Ook komen er details van het paleis terug, bijvoorbeeld de bruine kozijnen en de patronen boven de deuren. Als je goed kijkt zie je op de vloer ook een windroos liggen. Op deze manier sluit de hypermoderne uitbreiding mooi aan bij het historische paleis.

Foto 2. Ontdek de details in de uitbreiding. Foto: DagjeWeg.NL
Vanuit de grand foyer loop je eenvoudig de ruimte in waar tijdelijke exposities te zien zijn. Iedere vijf maanden vind je in deze kamers een andere tentoonstelling.

De Oranjes door de jaren heen

In de volgende ruimte vinden we de vaste tentoonstelling: de Oranjes. We worden meteen meegenomen in een video over de kleur oranje. Waarom is dat eigenlijk de nationale kleur van Nederland? Aan de achterzijde van het grote scherm staan al de Oranje erfgenamen afgebeeld in een tijdlijn, die natuurlijk eindigt bij Prinses Amalia, wanneer zou zij de troon overnemen? De tentoonstelling is in chronologische volgorde opgesteld en we wandelen langs schilderijen, beeldjes en objecten die je onder andere meenemen langs de Nederlandse Opstand, de VOC-periode en het Koninklijk Huis in de moderne tijd. Lees verhalen over Willem en Mary die Paleis Het Loo bouwden, de periode van koloniën en slavernij en de strijd tussen de patriotten en de prinsgezinden.

Foto 3. Amalia is op het moment de laatste van de Oranjelijn. Foto: DagjeWeg.NL

Publiek bezit

Een verdieping omhoog gaat de expositie verder en wordt er aandacht besteed aan de positie van de koninklijke familie in de huidige samenleving. Dat iedereen altijd blij is met het koningshuis is een misvatting. Vooral met de opkomst van sociale media en een veranderend medialandschap komt er steeds meer kritiek. De muren van de expositie zijn bezaaid met uitroepen, krantenkoppen en quotes aan het adres van het koninklijke gezin. Positief én negatief. Het laat je even beseffen waar de oranjes elke dag mee te maken hebben en hoe hun leven onder een vergrootglas ligt. De ruimtes van de expositie zijn gevuld met foto’s van een jonge Willem-Alexander, baby Amalia, sportfanaat Bernhard en Prinses Beatrix op haar veelbesproken boot. Verdiep je in de persoonlijke levens van de familieleden en geef je mening over het Kroondomein.

Foto 4. Moet het Kroondomein het hele jaar toegankelijk zijn voor publiek? Breng je stem uit! Foto: DagjeWeg.NL

Route door de negentiende eeuw

We verlaten de ondergrondse museumruimte en vervolgen onze route naar het historische paleis. Hier vind je twee routes waaruit je kunt kiezen. De ene route gaat over de zeventiende eeuw en de andere over de negentiende eeuw. Wij kozen voor de tweede optie, maar je kunt ze ook beide volgen! Bij de balie ontvang je een een audio- en leestour op een digitaal scherm die je door de ruimtes leidt. Terwijl een man en vrouw joviaal met elkaar in gesprek gaan over de ruimtes, lopen we kamer in, kamer uit. Van de slaapkamer van Koning Willem III, naar de zitkamer van Prins Hendrik, waar gelijk duidelijk wordt dat jagen zijn passie was. Op de vloer ligt namelijk een grote beer en zijn papierbak is gemaakt van een olifantspoot. Iedere kamer heeft een andere functie en is van een ander lid van de Oranjes geweest. In de werkkamer van Bernhard zie je moderne invloeden, het kabinet van Sophie is vrolijk en kleurrijk en laat haar interesse in cultuur en kunst zien. In de badkamer van Wilhelmina zie je de roestvlekken van de scheermessen van Duitse invallers nog zitten. De kamers zijn zo realistisch mogelijk ingedeeld, zodat het net lijkt alsof er een uur geleden nog een lid van de koninklijke familie thee heeft gedronken!

De tekst gaat verder aan de video

Uitzicht over het Kroondomein

Overal op de muren staan de routes van de verschillende afdelingen in het paleis aangegeven. Opeens zien we op een deur staan: naar het dak van het paleis, dat gaan we doen! Een flink aantal trappen later genieten we van een prachtig uitzicht over de tuinen van het paleis en zien we in de verte de gebouwen van Apeldoorn. Slecht ter been? Dan hoef je dit uitzicht niet te missen, er zijn namelijk liften.

Foto 5. Voel je de koning van de wereld bovenop het dak. Foto: DagjeWeg.NL

Prachttuin

Na onze klim besluiten we om nog om een kijkje te nemen in de tuinen. Tussen twee regenbuien door, wandelen we door de gigantische tuinen en bewonderen we de fonteinen, beeldjes en kleurige bloemen die prachtig in bloei staan. Hier vind je ook terrasjes zodat je op een mooie zomerdag lekker in het zonnetje kunt genieten van de natuur.

Foto 6. Ontdek zeldzame en unieke bloemen in de paleistuinen. Foto: DagjeWeg.NL

Voertuigen van het paleis

Onze dag uit eindigt bij de stallen van het paleis. Halverwege de laan die van het paleis naar de parkeerplaats loopt, vind je namelijk de paardenstallen en de opslag van de voertuigen van Het Loo. Bewonder de zilveren slee van Wilhelmina, waarmee ze rondtoerde door het Kroondomein en de Lijkwagen waarin Koningin-regentes Emma, Prins Hendrik, Koningin Wilhelmina, Prins Claus én Koningin Juliana hebben gelegen tijdens hun uitvaart. Ben je een keer in de buurt van Apeldoorn? Neem een kijkje! De stallen zijn namelijk vrij toegankelijk, je hebt hier geen toegangskaart voor nodig.

Foto 7. Er hebben verschillende koningshuisleden in de Lijkwagen gelegen tijdens hun uitvaart. Foto: DagjeWeg.NL

Goed om te weten:

  • Paleis Het Loo heeft veel trappen. Slecht ter been of afhankelijk van een rolstoel? Geen probleem! Tijdens de verbouwing is ervoor gezorgd dat elke verdieping liften heeft. Zo hoef je niets van het paleis te missen.
  • Voor kinderen is er een leuke speurtocht beschikbaar die je kunt ophalen bij de receptie. Speur in de tijdelijke expositie naar de juiste antwoorden.
  • Tip: Neem je tijd! Paleis Het Loo is groot en met te weinig tijd mis je leuke en interessante informatie.
Foto 8. Je kijkt door het water zo naar de ondergrondse museumruimte! Foto: DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2023-08-02 08:15:35 · Gepubliceerd: 28 april 2023 - 2985