1

Vier de 450ste editie van Alkmaar Ontzet mee!

Kaeskoppenstad, onzichtbare monumenten en de schaduwkant van victorie

UITagenda Alkmaar Nieuws door
Foto 1. Stap terug in de tijd, naar 1573 in Kaeskoppenstad. Foto: Alkmaar Prachtstad © LaLuuz Fotografie

archief oud artikel 6 mei 2023 Geschiedenis Alkmaar, Noord-Holland In 2023 is het precies 450 jaar geleden dat Alkmaar bevrijd werd van de Spaanse bezetters. En dat moet natuurlijk gevierd worden! Daarom zijn er veel verschillende activiteiten en evenementen georganiseerd, met als hoogtepunt de Kaeskoppenstad. Lees snel verder en ontdek wat Alkmaar Ontzet dit jaar voor je in petto heeft.

Alkmaar Ontzet

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog, in 1573, werd Alkmaar een paar maanden omsingeld. Door de dijken door te steken, moesten de beleggers zich terugtrekken en begon de bevrijding van heel Nederland. Vandaar de bekende uitspraak: Bij Alkmaar begint de victorie! De Alkmaarders zijn maar wat trots op hun bijdrage en vieren ieder jaar Alkmaar Ontzet met leuke activiteiten.

De agenda van Alkmaar Ontzet 450 jaar staat boordevol toffe activiteiten en evenementen.

Kaeskoppenstad

Het absolute hoogtepunt van Alkmaar Ontzet is de Kaeskoppenstad. Dit jaar wordt op 3 en 4 juni de binnenstad van Alkmaar omgebouwd tot d’Oude Stad. Bij binnenkomst stap je letterlijk terug in de tijd van 1573. Overal waar je kijkt, zijn mensen aan het werk, spelen kinderen op straat en wordt er voor entertainment gezorgd. Neem een kijkje bij de smid, luister naar de muziek van zanggroepen en maak gebruik van het toilet zoals ze dat vroeger deden. Op het Waagplein is er een mini-kaasmarkt en bij professor Bombasticus gebeuren er wonderlijke dingen. Zou het door de toverdrankjes komen? Wandel door de historische straten terwijl je geniet van de troubadours, kijkt naar de vuurspuwer en luistert naar het smeken van gevangenen achter de tralies. Eén ding is zeker, je kijkt je ogen uit!

Foto 2. Je waant je echt in de zestiende eeuw als je Kaeskoppenstad binnenstapt. Foto: Alkmaar Prachtstad © LaLuuz Fotografie

Onzichtbare monumenten

Een stad is niet compleet zonder haar inwoners en iedere inwoner heeft weer zijn eigen verhaal. Kunstenaars Rob Komen en Kees Oosterbaan verzamelen die verhalen aan de hand van onzichtbare monumenten. Dit zijn plekjes in de stad die voor de één misschien onbelangrijk lijken, maar voor een ander grote impact hebben gemaakt. Zoals het park waar je ten huwelijk gevraagd werd, het bushokje waar je je beste vriend hebt ontmoet of de lantaarnpaal waaruit je als kind bent gevallen, waardoor je nu een litteken op je knie hebt. Heb of ken je zo’n verhaal? Deel het met de kunstenaars! Alle ingestuurde verhalen met foto’s worden tentoongesteld in Kunstuitleen Alkmaar. De tentoonstelling is te bewonderen van 15 april tot en met 4 juni 2023.

In de schaduw van de victorie

Waar in Alkmaar de victorie begon, was er in de directe omgeving weinig aanleiding tot feestvieren. Plunderingen, vernielingen, honger en moord zorgden voor een duistere tijd. In de tentoonstelling In de schaduw van victorie wordt deze schaduwkant van het ontzet belicht. De expositie laat gebeurtenissen zien van 1566 (Beeldenstorm) tot 1577 (moord te Bergen op Landrost Sebastiaen Craenhals). Je bezoekt de tentoonstelling van 3 juni 2023 tot en met 31 maart 2024 in Huys Egmont.

Nog meer tips voor in de agenda:

  • Grijp je kans en boek een uniek kijkje achter de schermen van het Regionaal Archief van Alkmaar. Hier liggen topstukken die het verhaal van het Beleg en Ontzet van Alkmaar vertellen. Dit kan op iedere eerste maandag van de maand tot en met 2 oktober 2023.
  • Meld je aan bij een gratis ontzet-wandeling. Met een gids wandel je door de straatjes van Alkmaar en leer meer over het jaar 1573. Er zijn vier wandelingen met elk een eigen thema. De data zijn 8 mei, 5 juni, 3 juli en 3 september.
Foto 3. Tijdens Kaeskoppenstad kun je ook een kijkje nemen bij een mini-kaasmarkt. Foto: Alkmaar Prachtstad © LaLuuz Fotografie

Laatst gewijzigd: 2023-05-08 09:29:37 · Gepubliceerd: 6 mei 2023 - 2164