Verken de Friese wateren op een zeilboot

Een dagje zeilen op een klipper, een skûtsje of een valk?

Zeilen en watersporten Redactioneel door
Foto 1. Ontdek Friesland in een zeilboot! Foto: Aline Dassel via Pixabay

13 juli 2023 Toerisme Akkrum, Friesland Wie Friesland zegt, zegt zeilen. Want hoe ontdek je deze schitterende provincie beter dan dan vanaf het water? Maar niet iedereen heeft zelf een zeilboot. Misschien heb je zelfs nog nooit gezeild. Geen probleem. Op deze 4 toffe plekken in Friesland kun je zeilen zonder ervaring!

1. Vaar over de Friese meren met Zeilschool Pean

Akkrum, Friesland - In een zeilboot ervaar je het ultieme gevoel van vrijheid. Wind in de zeilen en weg ben je! Huur bij Zeilschool Pean de 7 meter lange zeilboot Polyvalk (4 tot 5 personen) en vaar dwars door de Alde Feanen. Vaar binnen een aantal uur naar leuke oude dorpjes als Grou en Akkrum. Een hele dag op pad? Dan kun je ook Sneek of Leeuwarden bereiken! Kun je zelf niet zeilen? Neem dan een ervaren schipper van Pean mee, voor een onbezorgde dag. Ook de complete uitrusting (waterkaart en zwemvesten) is bij de prijs inbegrepen, dus je hoeft zelf niets mee te nemen.

Foto 2. Vaar in de prachtige omgeving van de Alde Feanen. Foto: DagjeWeg.NL / Tonny van Oosten

2. Zeilen op de klipper Emmalis

Harlingen, Friesland - Wil je even op en neer naar Terschelling, het Wad verkennen of toch liever het IJsselmeer trotseren? Het kan allemaal wanneer je aan boord stapt van de dertig meter lange klipper Emmalis. Op dit oude zeilschip (oorspronkelijk bouwjaar 1911) kun je vanaf de Dokkade in Harlingen een meerdaagse tocht maken. Maar ook een dagtrip is hartstikke leuk. Hoor hoe de zeilen klapperen en zie hoe de zwaarden zich rillend in het koude water storten. Slecht weer? Dan kun je benedendeks, door de beslagen patrijspoorten, de natuur aanschouwen. Een waanzinnige ervaring!

Foto 3. Daar ligt-ie; de klipper Emmalis in de haven van Harlingen. Foto: DagjeWeg.NL / Tonny van Oosten

3. Leer skûtsjesilen op Skûtsje de Singelier

Stavoren, Friesland - Zeil een dag mee op Skûtsje de Singelier! Schippers Jan en Henk uit Stavoren nemen je mee op toffe dagtochten op hun skûtsje: een vrachtzeilschip waarmee ook wedstrijden worden gevaren. Achterover leunen is er niet bij. Er wordt namelijk van je verwacht dat je actief meehelpt. De schipper en de overige bemanningsleden leren je de fijne kneepjes van het vak. Teamwork is vereist, dus een dagje skûtsjesilen is ook heel geschikt als bedrijfsuitje of familiedag. Ook leuk: combineer het zeilen met handboogschieten, fierljeppen of golfen.

4. Skûtsjesilen voor groepen

Heeg, Friesland - Vanuit het watersportdorpje Heeg vertrekken de mooiste zeiltochten over de Friese meren in een skûtsje van H2O events. Zeilen met een skûtsje van meer dan honderd jaar oud is heerlijk genieten: lekker ontspannen in een zitzak met een glas wijn, of de schipper een handje helpen. Aan de fok, het roer, de zwaarden of het grootzeil, alle onderdelen kunnen wel een hand gebruiken. Erg leuk is ook om je middagje zeilen combineren met een clinic fierljeppen of Pitch & Putt. Boek een van de arrangementen voor een compleet verzorgd dagje uit.

Ook leuk

Foto 4. Friesland is het mooiste vanaf het water. Foto: Aline Dassel via Pixabay

Laatst gewijzigd: 2023-07-13 16:59:42 · Gepubliceerd: 13 juli 2023 - 2106