1

Vier culturele diversiteit tijdens Zomercarnaval Rotterdam 2023

Beleef een programma vol muziek, dans, lichtjes en gezelligheid

Zomercarnaval Rotterdam 2023 Nieuws door
Foto 1. Queen en King Zomercarnaval shinen tijdens de Straatparade. Foto: Rotterdam Unlimited

archief oud artikel 23 juli 2023 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Alle kleuren van de regenboog komen op 28 en 29 juli samen in de Maasstad tijdens het jaarlijkse Zomercarnaval Rotterdam, met als hoogtepunt de beroemde Straatparade. Drumbands, veren, dans, eten en drinken, het wordt weer een vrolijke boel. Maar het belangrijkste doel van het jaarlijkse evenement: culturen ontmoeten elkaar op straat!

Feest van verschillende culturen

Iedereen is welkom tijdens Zomercarnaval Rotterdam. Want waar het evenement zo'n veertig jaar geleden een Antilliaanse oorsprong kende, is de beroemde Straatparade met bijbehorend randprogramma anno 2023 allang geen feestje meer van één cultuur. De hele wereld trekt aan je voorbij en mensen uit alle windstreken ontmoeten elkaar door middel van muziek, dans, eten en drinken. Al die verschillende culturen en carnavalstradities zijn hier geen belemmering, maar juist het fundament van het evenement. Een bijzondere ervaring die mensen samenbrengt en een glimlach op het gezicht tovert bij alle bezoekers. Een mooie basis voor verbinding!

Foto 2. Rotterdam stroomt op 28 en 29 juli vol met brassbands. Foto: Rotterdam Unlimited

Warming-up en Lightning Parade

Kun je niet wachten tot de Straatparade op zaterdag? Goed nieuws, want ook de brassbands hebben er zin in! Daarom is er ook dit jaar weer een warming-up op vrijdagavond. Vanaf drie verschillende locaties in de stad trekken de popelende muzikanten naar de Coolsingel in het centrum van Rotterdam. Om 18:00 start de tocht vanaf het Witte Huis aan de Oude Haven, het Tiendplein in het Oude Westen én Grand Café Wester Paviljoen aan de Mathenesserlaan. Zoek een mooi plekje langs de route en loop daarna door naar de Coolsingel, waar alle drumbands samen komen op een groot podium. De warming-up wordt afgesloten met de Lightning Parade. Een aantal deelnemende carnavalsgroepen voorziet hun wagens en carnavalskostuums van duizenden lichtjes. Gris ook je eigen zaklamp uit de la, dans mee en wordt onderdeel van de parade. Het wordt één groot feest!

Foto 3. De kostuums zijn mooi verlicht tijdens de Lightning Parade. Foto: Rotterdam Unlimited

Pracht en praal tijdens de Straatparade

Wie aan Zomercarnaval denkt, denkt aan veren. Heel veel veren! Swingende en vrolijk uitgedoste dames en heren paraderen op zaterdag 29 juli door de straten van Rotterdam tijdens de Straatparade. Maar liefst 25 carnavalsgroepen uit 25 culturen, bestaande uit 2500 dansers en danseressen laten zichzelf zien aan de tienduizenden bezoekers. En niet alleen zien, maar ook horen. Want bij cultuur hoort natuurlijk ook muziek. Curaçao, Brazilië, Kaapverdië, het komt allemaal voorbij. De 5 kilometer lange route start op de Blaak en komt uiteindelijk via onder andere de Witte de Withstraat, het Museumpark, de Nieuwe Binnenweg en de Karel Doormanstraat uit bij het epicentrum van het Zomercarnaval: de Coolsingel. De optocht start om 13:00 uur en finisht rond 19:00 uur. Maar dat betekent niet dat je al naar huis kunt. Het feest gaat namelijk door tot 23:00 uur!

Foto 4. Feest op de muziekwagens! Foto: Rotterdam Unlimited

Mercado: een culinaire wereldreis

Van al dat dansen krijg je trek. En ook dan zit je gebakken op de Coolsingel, waar je de lekkerste gerechten uit de meest uiteenlopende wereldkeukens vindt. De geuren van verrukkelijk Surinaams, Chinees, Antilliaans of Hindoestaans eten dwarrelen al van verre je neus binnen. Maak een culinaire wereldreis op de Mercado en proef de specialiteiten en delicatessen. Maar behalve eten en drinken, vind je ook allerlei andere kraampjes vol leuke hebbedingetjes, kleding en andere spulletjes. Even rondsnuffelen op deze gezellige markt is in ieder geval hartstikke leuk.

Foto 5. Proef allerlei soorten street food op de Mercado. Foto: Rotterdam Unlimited

Ook leuk

Foto 6. Zomercarnaval is een feest vol muziek en dans. Foto: Rotterdam Unlimited

Laatst gewijzigd: 2023-07-31 08:04:44 · Gepubliceerd: 23 juli 2023 - 1717