De Groenerie: Een groene parel op het platteland

Maisdoolhof, boerenspeeltuin en tropische vlinders

De Groenerie Reportage door
Foto 1. In het water van de vlindertuin zwemmen kleine vissen. Foto: DagjeWeg.NL

28 juli 2023 bijgewerkt: 11 augustus 2023 Toerisme Harskamp, Gelderland In het buitengebied van het Veluwse dorpje Harskamp ligt de Groenerie. Een zorg- en belevingsboerderij waar onbespoten groenten verbouwd en verkocht worden. Sinds 2023 heeft het boerenbedrijf ook een boerenspeeltuin, een vlindertuin, forelvijver en maisdoolhof. We kwamen toevallig langs en namen een kijkje bij deze verborgen parel op het platteland.

Producten uit de streek

Via smalle weggetjes en langs weilanden vol koeien komen we aan bij het grote terrein van de Groenerie in Harskamp. Langs de oprit staan schapen die nieuwsgierig onze kant opstaren. We parkeren de auto op de ruime parkeerstrook en wandelen zo het winkeltje in. De schappen van het landwinkeltje liggen vol verse groenten en streekproducten, zoals bakproducten, fruitsappen, maar ook vlees en fruit. Ook staan er leuke samengestelde pakketjes: cadeautip!

Foto 2. Scoor streekproducten bij de Groenerie. Foto: DagjeWeg.NL

Kassen vol

We lopen iets door en komen in de glazen kassen terecht. Rijen met groenten steken uit de grond. Van planten vol met tomaten tot grote kroppen kool. Maar ook puntpaprika’s en sla. Je kijkt je ogen uit! Zie hoe de plantjes water krijgen, hoe het geoogst wordt en hoe het zaaien werkt. Wij waren er op een moment dat er niemand aan het werk was, maar overdag zijn er altijd mensen aanwezig. We lopen iets verder door en komen aan bij de vlindertuin.

Foto 3. Drink een kop koffie met uitzicht op de kassen vol groenten. Foto: DagjeWeg.NL

Op vlindersafari

Door het glazen raam turen we naar binnen maar zien zo snel geen vlinders. We stappen de ruimte binnen en opeens komen de beestjes van alle kanten. Ze zitten op een steen, hangen op de kop aan een tak en fladderen vrolijk rond. We zien rode, citroengele en zelfs een felblauwe vlinder. Het is een hele ontdekkingstocht, want ze zitten werkelijk in iedere hoek! Als je eenmaal goed kijkt, vind je er tientallen en vooral voor kinderen is het een toffe speurtocht door de ruimte heen. De vlindertuin is helemaal volgepland met tropische planten, met in het midden een klein watertje waarin vissen zwemmen. Je stapt echt even in een mini-vlinderjungle.

Foto 4. Speur naar de mooiste vlinders in de vlindertuin. Foto: DagjeWeg.NL

Buitenactiviteiten

Buiten de kassen lopen we direct tegen de forellenvijver aan. Sinds juli 2023 kun je hier de rust opzoeken terwijl je hengelt naar forellen. De vijver is omringd met groen en middenin de vijver sproeit een gezellige fontein. We volgen de bordjes en komen uit bij het maisdoolhof. Met grote houten kisten is de ingang aangegeven en erachter begint de wirwar van weggetjes. Onderweg kom je allemaal quizvragen tegen over het boerenbedrijf. Weet jij de antwoorden?

Foto 5. In de verte zie je de ingang van het maisdoolhof. Foto: DagjeWeg.NL

Spelen tot sluitingstijd

We sluiten ons bezoek af op het grote buitenterras. Door een grote deur heb je goed uitzicht op de grote binnenspeeltuin. Met meerdere verdiepingen en heel veel obstakels hebben kinderen hier plezier voor tien. De ballen uit de ballenbak vliegen alle kanten op en ook de glijbanen vallen goed in de smaak. Naast het terras staat ook nog een groot outdoor-speeltoestel met daarnaast een kleine wei met geiten en schapen. Je beleeft bij belevenisboerderij de Groenerie écht even het boerenleven.

Foto 6. Drie verdiepingen vol speelplezier. Foto: DagjeWeg.NL

Goed om te weten:

  • Bij de Groenerie kun je ook een zaal huren. Vier je verjaardag, bruiloft of bedrijfsfeest in boerenstijl!
Foto 7. In het water van de vlindertuin zwemmen kleine vissen. Foto: DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2023-08-11 14:55:23 · Gepubliceerd: 28 juli 2023 - 7343

Dit past bij 'De Groenerie: Een groene parel op het platteland'