Wees welkom tijdens Pride Amsterdam 2023

Geniet van een kleurrijke week vol spetterende activiteiten

Pride Amsterdam 2023 Nieuws door
Foto 1. Bewonder prachtig versierde boten tijdens de Canal Pride. Foto: Unsplash License © Ari Dinar

archief oud artikel 29 juli 2023 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Van 1 tot en met 6 augustus kleuren de straten van Amsterdam in alle kleuren van de regenboog tijdens Pride Amsterdam. Van de wereldberoemde Canal Parade tot speciale tentoonstellingen: er is van alles te doen. En zoals het thema van deze editie zegt, #YouAreIncluded, ben je van harte welkom om mee te doen! Wij zetten enkele van de hoogtepunten van Pride 2023 voor je op een rij. En de meeste zijn gratis!

Canal Parade

Op 5 augustus staat de bekende botenparade op de planning. Zoek een plekje langs de grachten van Amsterdam en bewonder deze Canal Parade. Deze editie doen er zo’n 80 verschillende boten mee, elk met een unieke uitstraling en statement. Wat je kunt verwachten? Onder andere drie vrouwenboten, twee Surinaamse en zelfs een boot van ARTIS! Maar ook het Aidsfonds (winnaar van vorig jaar) en Amnesty International zijn erbij. De parade start aan de Oosterdok en vaart via de Nieuwe Herengracht, de Amstel en de Prinsengracht naar de Westerdok.

Foto 2. Het bekendste onderdeel van Pride Amsterdam: de vrolijke botenparade. Foto: Unsplash License © Ari Dinar
Bekijk het complete programma van Pride 2023 in de agenda.

Straatfeesten

Feesten tot de zon ondergaat, tropische sferen en een karaokeparty: de straatfeesten zijn terug! Van 4 tot 6 augustus vind je door de hele stad toffe feestjes en bijzondere samenkomsten. Strijk neer op het Pride Hub Terras en geniet van een borrel terwijl dj’s zorgen voor gezellige deuntjes of zing de sterren van de hemel op het dakterras van NEMO tijdens de Drag Queen Karaoke-avond op 3 augustus. Je hond uitlaten in stijl? Wandel mee met de Amsterdam Pride Dog Walk op 3 augustus. Trek je mooiste outfit aan en ontmoet andere hondenbaasjes terwijl jullie samen de stad doorkruisen. Voor spetterende optredens met bekende artiesten moet je op De Dam zijn. Hier is ook het afsluitende feest op 6 augustus.

Bekijk hier alle straatfeesten tijdens Pride.

Exposities en meer

Ook kunst en cultuur spelen een belangrijke rol tijdens de Pride. Overal zijn exposities, theater- en dansvoorstellingen en concerten:

  • Van 21 juli tot en met 10 augustus kun je gratis de LHBTQIA+ foto expositie bezoeken in het Westerpark. Het onderwerp van de tentoonstelling is The Process of Change en in de foto’s zie je hoe de LHBTQIA+ gemeenschap keer op keer hun bestaansrecht bevestigt.
  • Nog een expositie: van 22 juli tot 6 augustus geven 21 intersekse personen je een kijkje in hun leven. Aan de hand van portretten en verhalen leer je meer over deze personen. De deelnemers zijn tussen de 2,5 jaar en 81 jaar oud.
  • Bezoek de nieuwe Nederlandse musical De mol en de paradijsvogel. Het verhaal gaat over hoe identiteit en queer rolmodellen zich aan elkaar verbinden.
  • Open Air Cinema! Op 2 en 3 augustus staan 400 stoelen klaar op het Mercatorplein en op 4 augustus op het Gershwinplein op de Zuidas. Vanaf 20:00 uur kun je proberen een plek te veroveren; om 21:30 uur start de film.
  • Leer dansen als Madonna tijdens de Vogue dance workshop. Op 3 augustus heten professionele dansers je van harte welkom. Ervaring is niet nodig!

Foto 3. Iedereen is welkom tijdens Pride Amsterdam. Foto: Unsplash License © Ari Dinar

The Pride Hub

The Social Hub aan de Wibautstraat is tijdens Pride Amsterdam volledig omgetoverd tot The Pride Hub: hét middelpunt van de Pride. Kom langs en geniet van de verschillende activiteiten. Op 1 augustus is er een talk over queer en geweld en op dezelfde dag is er ook een operavoorstelling waarbij je zo naar binnen kan lopen. Op 5 augustus is er een speciale Asian Pride Drinks tot na middernacht en tussendoor krijg je de kans om een Asian Queer Film te kijken. Op 3 augustus is er een lunch waarbij jong en oud samen worden gebracht. Er zullen 80 ouderen en jongeren aanwezig zijn en uiteraard ben jij ook van harte welkom.

Bekijk ook deze leuke zomerse evenementen:

Foto 4. Bewonder prachtig versierde boten tijdens de Canal Pride. Foto: Unsplash License © Ari Dinar

Laatst gewijzigd: 2023-08-02 13:44:03 · Gepubliceerd: 29 juli 2023 - 1376