1

Sluit de zomer af met een fleurig bloemencorso

Miljoenen dahlia's vormen de mooiste kunstwerken

Bezoek een bloemencorso! Nieuws door
Foto 1. Prachtige wagens komen langs in Winkel. Zoals hier het olifantje van een voorgaand jaar. Foto: pewinieuws.nl

archief oud artikel 19 augustus 2023 Toerisme Landelijk Bloemencorso's alleen iets voor de lente? Dan vergeet je de prachtige dahlia, die juist aan het eind van de zomer in volle bloei staat. En dat levert de hele maand september fantastische bloemencorso's op, waar de ene praalwagen nog fantasievoller is dan de andere. Fleurig, kleurig, vrolijk: een beter afscheid van de zomer is er eigenlijk niet. Dit zijn de bloemencorso's van september 2023!

2 en 3 september: Bloemencorso Eelde

Eelde, Drenthe - Tijdens Bloemencorso Eelde rijden op zaterdag 2 september de prachtigste praalwagens rond, gemaakt met miljoenen bloemen. Daarna komen ze tot stilstand op het Festivalterrein, waar je ze nog de hele zondag kunt bewonderen. Zeker tussen 14:00 uur en 16:00 uur, want dan staan de figuranten weer in hun complete kostuums op en bij de wagens. Fotomomentje! En tussendoor geniet je van de muziek op het festivalterrein dat barst van de gezellige terrasjes, foodtrucks en leuke marktkraampjes. Voor de kids is er een Corso Kidzzplace.

Nog meer corso's? Dit zijn de mooiste bloemencorso's in augustus.

3 september: Festunique Bloemencorso

Beltrum, Gelderland - Ook dit jaar wordt Festunique Bloemencorso een hele happening. Met tien wagens die met ruim 100.000 dahlia's zijn versierd, is er genoeg te zien. Op de planning staan onder andere de jaguar, alligator en de loodgieter. Dat beloofd wat! Naast de bloemencorso worden de straten ook onveilig gemaakt met live muziek en straattheater. Benieuwd wat je kunt verwachten? Bekijk dan de aftermovie van 2021:

De tekst gaat verder onder de video.

3 en 4 september: Corso Zundert

Zundert, Noord-Brabant - Corso Zundert is het grootste corso van de wereld! Het is zeker een spektakel waar je mond van open valt, want twintig buurtschappen strijden met elkaar om de mooiste wagen te bouwen. En dat levert fantastische staaltjes kunst op. Soms met een knipoog, soms met een serieuze ondertoon, maar altijd met een wauwfactor waar je u tegen zegt. Wagens van zo'n 9 meter hoog zijn hier geen uitzondering. De optocht start op zondag 3 september om 13:30 uur. Rond 18:00 uur stoppen ze op een terrein waar ze blijven tot maandag 22:00 uur.

Foto 2. Corso Zundert is het grootste corso van de wereld. Hier valt je mond van open! Foto: Erwin Martens

9 en 10 september: Corso & Cultuur Festival

Valkenswaard, Noord-Brabant - In Valkenswaard maken ze er meteen een Corso en Cultuur Festival van twee dagen van! Het corso werkt namelijk samen met Theater de Hofnar, die zorgt voor allerlei leuke optredens voor jong en oud. Maar dé trekker is en blijft de dahlia! Krijg op zaterdag 9 september alvast de smaak te pakken en wandel langs de mooiste kunst van dahlia's. Sta als het even kan zondag 10 september vanaf 14:30 uur op de voorste rij tijdens de corsoparade met nog meer bloemenpracht. Of bekijk de wagens op je gemak van tevoren als ze staan te wachten op hun startplaatsen. Na de optocht blijven ze nog een extra dagje staan, dus je kunt ze ook op maandag nog bewonderen.

Foto 3. In Valkenswaard maken ze er een Corso en Cultuur Festival van! Foto: Victor Zieren

9 september: Bloemencorso Elim

Elim, Drenthe - Kom dat zien in Elim, waar op zaterdag 9 september hett Bloemencorso Elim te zien is. De praalwagens staan vanaf 12:00 uur al klaar, zodat de jury ze van alle kanten kan bekijken en beoordelen. En je zelf ook even goed kunt zien wat er allemaal mogelijk is met bloemen. Na de prijsuitreiking vertrekken de wagens om 14:00 uur met al hun pracht en praal voor een ronde door het dorp. Een fantastisch gezicht, waar elk jaar duizenden bezoekers op af komen.

9 en 10 september: Corso Frederiksoord

Frederiksoord, Drenthe - Ook Corso Frederiksoord beloofd een leuk feestje te worden. Zo doen er net als vorig jaar weer jongeren mee aan het corso met hun eigen junior wagens. En ook is er een kindercorso met versierde fietsen en skelters. De optocht start om 13:30 uur en de wagens doen de hele tocht nog eens dunnetjes over om 20:00 uur. Een magisch gebeuren, want de praalwagens zijn dan prachtig verlicht. Daarna is het fijn feesten in de feesttent vol muziek. Op zondag kom je zelf in beweging voor een fietstocht langs prachtige mozaïeken in de omgeving: allemaal gemaakt van dahlia's!

Foto 4. Een feestelijke corso vind je in Frederiksoord. Foto: Hielke Roelevink

10 september: Bloemencorso Lichtenvoorde

Lichtenvoorde, Gelderland - Dit jaar rijden er weer achttien dahliareuzen door het dorpje in de Achterhoek tijdens Bloemencorso Lichtenvoorde. Tussen deze reuzen zie je ook tientallen kleine corsowagens en kinderen met hun creaties. Allemaal even fantasievol en kleurig. Na de optocht, die om 14:00 uur begint, staan alle wagens nog van 16:30 uur tot ongeveer 23:00 uur op een tentoonstellingsterrein. Dé kans om al dat moois van dichtbij te bekijken. En wil je weten waar al die dahlia's op de grote praalwagens vandaan komen, stap dan op de fiets voor de dahliaroute.

Foto 5. Achterhoekse pracht en praal spot je in Lichtenvoorde. Foto: Bloemencorso Lichtenvoorde

16 september: Bloemencorso Festijn Voorthuizen

Voorthuizen, Gelderland - Elke derde zaterdag van september staat Voorthuizen in het teken van het Bloemencorso Festijn Voorthuizen. Het barst dan van de activiteiten in het dorp: van een braderie tot lasergamen. Zo vliegt de tijd voorbij tot je eindelijk de prachtige corsowagens door de straten kunt zien rijden. De optocht vertrekt om 14:30 uur en 's avonds staan ze te pronken in het centrum. Dankzij fonkelende lichtjes lijken de praalwagens extra magisch. Ook op zondag kun je de praalwagens de hele dag bewonderen. Of stap op de fiets voor de Dahlia Muziek Fietsroute, een puzzelroute langs dahlia mozaïeken, muziek en versierde straten.

24 september: Bloemencorso Winkel

Winkel, Noord-Holland - Het ene jaar komt een racewagen voorbij, helemaal van bloemen. Het andere jaar swingen Mickey en andere Disneyfiguren op een rijdende boot, levensecht uitgebeeld met alleen maar dahlia's. En ook dit jaar maken tijdens Bloemencorso Winkel de prachtig versierde wagens weer drie grote rondes door het pittoreske historische stadje. Je hebt dus alle gelegenheid om ze goed te zien. Ook het Kindercorso komt langs. Na de optocht worden de wagens opgesteld in het centrum en verlicht. Een mooie gelegenheid ze allemaal op je gemak te bekijken. Vergeet niet om te stemmen op je favoriet voor de publieksprijs.

Foto 6. Prachtige wagens komen langs in Winkel. Zoals hier de uil van een voorgaand jaar. Foto: pewinieuws.nl

Werelderfgoed

Sinds 16 december 2021 staan de bloemencorso's op de immateriële erfgoedlijst van UNESCO. Niet alleen vanwege de prachtige praalwagens, maar ook omdat hele groepen en gemeenschappen hun hart en ziel stoppen in het maken van deze wagens. Een corso is meer dan een optocht, het is een creatief proces waar deze groepen en gemeenschappen een groot deel van het jaar mee bezig zijn. De bezoekers zien de fantastische eindresultaten, voor deze gemeenschappen is het een manier van leven die zorgt voor een grote betrokkenheid met elkaar.
Foto 7. De wagens van Corso Zundert hebben vaak ook een serieuze boodschap. Foto: Erwin Martens

Laatst gewijzigd: 2023-08-18 08:27:55 · Gepubliceerd: 19 augustus 2023 - 2354