1

Route des Vins: wijnreis door Zuid-Limburg

Wij namen een kijkje achter de schermen van twee wijngaarden

Reportage door
Foto 1. Proef lekkere huisgemaakte wijnen bij een wijndomein in Zuid-Limburg. Foto: DagjeWeg.NL

27 augustus 2023 bijgewerkt: 28 augustus 2023 Toerisme Vijlen, Limburg Wist je dat je helemaal niet naar Zuid-Frankrijk hoeft voor een heerlijke zelfgemaakte wijn? Ook in Nederland kunnen ze er wat van. Reis af naar het zuidelijkste puntje van Nederland en bezoek indrukwekkende wijndomeinen met wijngaarden die zich uitstrekken over het heuvelachtige landschap van Zuid-Limburg. In augustus hangen de druiventrossen er al heel mooi bij, dus besloten wij een kijkje te gaan nemen op de twee wijngaarden die samen de Route des Vins Vijlen-Holset vormen.

Franse sferen in Zuid-Limburg

Het landschap verandert steeds meer naarmate we zuidelijker in Limburg komen. We zijn onderweg naar de gemeente Vaals om de Route des Vins uit te proberen. Dit is een 11-kilometer lange wijnroute door het schilderachtige heuvellandschap van Vijlen en Holset. De route brengt je langs twee grote wijndomeinen: Wijndomein Sint Martinus en Domein Holset. Tussendoor geniet je van een afwisselende wandeltocht door pittoreske dorpjes, prachtige vergezichten en het Vijlenerbos. Vanwege tijdsbeperkingen hebben we besloten om toch de auto te pakken en op die manier een deel van de route af te leggen. Ons wijnavontuur begint bij St. Martinus, de oudste rode wijngaard van Nederland én het grootste wijndomein van de Benelux. We zijn iets te vroeg voor de rondleiding die we hebben gereserveerd, dus we wandelen alvast door de wijngaard die naast het wijnhuis ligt. Ons bezoek is eind augustus en de druiven hangen er mooi bij, alsof ze elk moment geoogst kunnen worden.

Foto 2. De weg naar de wijngaarden toe is prachtig! Geniet van mooie vergezichten. Foto: DagjeWeg.NL
Is het je wel eens opgevallen dat er aan het uiteinde van een rij wijnranken een rozenstruik staat? Dit doen wijnboeren omdat een rozenstruik erg kwetsbaar is. Als de struik tekenen vertoont van ziektes of schimmels, dan kan er snel gehandeld worden om de rest van wijnranken te redden.

Innovatie in de wijngaard

De rondleiding begint en we krijgen van gastvrouw Petra gelijk een mousserend wijntje ingeschonken. We zijn met een grote groep en in een slinger volgen we Petra de proefwijngaard in. De proefwijngaard is een kleine wijngaard die direct naast het wijnhuis ligt. Deze ligt direct naast het wijnhuis en wordt gebruikt om druivenrassen te testen en te zien of ze geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat. Door klimaatverandering wordt Nederland namelijk steeds geschikter voor wijnbouw. Je hoeft dus niet meer naar Zuid-Frankrijk voor een kwalitatieve wijn!

Bekijk onze video over de wijngaarden

De kelders in

Bij St. Martinus verbouwen ze druiven voor witte, rode en mousserende wijnen. In de daadwerkelijke wijngaard, die op tien minuten loopafstand ligt, hangen zo’n twintig verschillende druivenrassen waarmee de wijnen van St. Martinus worden gemaakt. Vanwege de hoge temperatuur, besloot Petra ons niet mee te nemen naar deze wijngaard en hebben we direct de koelte van de kelders opgezocht. Wijndomein St. Martinus telt vijf verdiepingen. Op de begane grond vind je de wijnwinkel en het proeflokaal voor proeverijen. Onder deze ruimte bevinden zich nog vier verdiepingen. Via een trap dalen we af naar de eerste kelder. Hier staan de grote machines die direct na de oogst worden gebruikt, zoals de sorteer- en persmachines. Ook wordt op deze verdieping de wijn gebotteld.

Foto 3. Overal hangen grote trossen druiven, in diverse kleuren. Foto: DagjeWeg.NL

Het wijnmaakproces

De verdieping lager ligt vol met rode wijnvaten. Hier wordt de rode wijn opgeslagen totdat het rijpingsproces is voltooid. Door een klein gat aan de bovenkant van het vat wordt regelmatig wijn gehaald om de kwaliteit in de gaten te houden. Doordat de vaten zo diep onder de grond liggen, is de temperatuur van de omgeving altijd gunstig. We gaan nog één verdieping lager met de rondleiding. Deze ruimte staat helemaal vol met RVS-tanken, waarin witte wijn, rosé en mousserende wijn worden opgeslagen. Deze wijnen hebben geen houtrijping nodig, in tegenstelling tot de meeste rode wijnen. De RVS-tanken zijn op dit moment allemaal leeg en staan klaar voor de oogst die rond oktober zal plaatsvinden.

Foto 4. Gangpaden vol rode wijnvaten in de kelder van St. Martinus. Foto: DagjeWeg.NL

Tijd om te proeven!

De onderste kelder is niet voor het publiek toegankelijk, dus we klimmen met z'n allen de trappen weer op om plaats te nemen in het proeflokaal: tijd om de wijnen te proeven! De proeverij is verdeeld in drie rondes: mousserende wijn, witte wijn en als laatste rode wijn. Petra heeft van iedere wijnsoort twee flessen geselecteerd waaruit iedereen mag kiezen. Er is ook een serveerplank met streekproducten geserveerd, wat de proeverij compleet maakt. Elk lekkernij dat op de plank ligt, heeft een speciale relatie met St. Martinus. De kazen en worst zijn bijvoorbeeld tijdens het productieproces gedoopt in een wijn van deze wijngaard. Na de laatste ronde nemen we afscheid van Petra en vervolgen we onze weg op de Route des Vins naar Domein Holset.

Foto 5. We kregen een mousserende rode wijn: uniek! Foto: DagjeWeg.NL

Op bezoek bij Domein Holset

Via smalle, slingerende weggetjes en een klein dorpje bereiken we binnen no-time het terrein van Domein Holset op. We zijn met de auto, maar onderweg komen we verschillende fietsers en wandelaars tegen die dezelfde route volgen. Dit stukje Zuid-Limburg is erg populair bij vakantiegangers en dagjesmensen, en niet zonder reden: de omgeving is prachtig! We parkeren de auto en wandelen door de hoofdingang naar het terras. We vallen meteen stil van het spectaculaire uitzicht. Achter de velden met wijnranken kijk je zo ver weg dat zelfs de Skywalk van het drielandenpunt zichtbaar is.

Foto 6. In de verte zie je de uitkijktoren van het drielandenpunt. Foto: DagjeWeg.NL

Het ontstaan van Domein Holset

Domein Holset is een relatief nieuw wijnbedrijf in Nederland. In 2008 werd het pand, inclusief het omliggende land, opgekocht door de huidige eigenaren, die er een bed & breakfast van maakten. Eén ding vonden ze heel belangrijk: dat het bedrijf zo duurzaam mogelijk zou zijn. Het duurde dan ook niet lang voordat ze besloten wat ze met het land eromheen zouden doen: druiven verbouwen. Om zich te onderscheiden van andere wijngaarden in de omgeving werd de keuze gemaakt om één soort wijn te maken, de mousserende wijn. Gezien de hoge ligging van de wijngaard was dit een uitstekende keuze. De nachten zijn hoger namelijk koeler, waardoor de zuren in de druiven mooi behouden blijven. Dit is essentieel voor mousserende wijn.

Foto 7. Vanaf het terras van Domein Holset kijk je kilometers ver weg. Foto: DagjeWeg.NL

Tussen de witte druiven door

We worden ontvangen door vinoloog Romy. Helaas waren we net te laat voor de reguliere rondleiding, maar gelukkig wist Romy tijd voor ons vrij te maken. Samen lopen we naar de wijngaarden. De wijnranken die vooraan staan, zijn de jongste; deze zijn pas onlangs aangeplant. We lopen verder en bereiken via een klein poortje een enorm veld dat vol staat met wijnranken. We hadden dit veld eerst helemaal niet gezien, het ligt zo verscholen achter een heg. Enthousiast steekt Romy van wal en ze weet ons heel veel te vertellen over de verschillende soorten druiven en mousserende wijnen. Domein Holset blijkt het enige wijnbedrijf te zijn dat het volledige proces van wijnproductie in eigen beheer heeft. Vooral het gisten van mousserende wijn is een vak apart, en de meeste wijnboeren besteden dit doorgaans uit aan Duitsland.

Foto 8. De druiven hangen er prachtig bij. Foto: DagjeWeg.NL

Proeven van mousserende wijn

Na de wandeling nemen we plaats aan de picknicktafel met uitzicht op de wijnranken. Normaal gesproken vindt de proeverij plaats in het proeflokaal, maar vanwege het mooie weer en omdat we slechts met z'n tweeën zijn, kunnen we buiten zitten. Romy verdwijnt naar binnen en komt al gauw terug met zes glazen en drie flessen zelfgemaakte mousserende wijn. Ze schenkt de glazen in, geeft een korte toelichting en laat ons dan in alle rust proeven. Doordat we met de auto zijn, is het niet verstandig om de glazen helemaal leeg te drinken, maar door het spuugbakje krijgen we toch een goede indruk van de verschillende wijnen.

Foto 9. Vinoloog Romy schenkt de wijnen voor ons in. Foto: DagjeWeg.NL

Vakantie in Zuid-Limburg

Wil je optimaal genieten van een wijnproeverij in Zuid-Limburg? Overweeg dan een overnachting te boeken. Bij Domein Holset kun je zelfs overnachten bij de wijngaard in de bed & breakfast. Zo kun je volop genieten van de proeverijen zonder je zorgen te maken over de terugreis. Wij hebben de wijndomeinen in augustus bezocht, maar je kunt er het hele jaar door terecht. Vooral rond de maanden september, oktober en begin november, wanneer de druiven worden geoogst, valt er veel te beleven. Je kunt zelfs meehelpen met plukken als je dat leuk vindt! Ook in de winter gaan de rondleidingen en proeverijen gewoon door. Dan is er misschien op de wijnvelden niet veel te zien, maar alleen een kijkje achter de schermen is al zeker de moeite waard.

Goed om te weten:

  • Download de complete routebeschrijving van Route des Vins op de website van Visit Zuid-Limburg.
  • Bij beide wijndomeinen kun je een rondleiding en een proeverij boeken. Liever een privé rondleiding? Dat kan bij St. Martinus vanaf 10 personen en bij Domein Holset vanaf 13 personen.
Foto 10. Beide wijndomeinen hebben een eigen winkel en webshop. Foto: DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2023-08-28 08:07:49 · Gepubliceerd: 27 augustus 2023 - 2804