Geniet van een dagje uit op Texel

Dit zijn de leukste uitjes om te doen op Texel

Wat te doen in Texel Redactioneel door
Foto 1. Texel is prachtig! Ook een stevige strandwandeling is een leuke aanrader! Foto: DagjeWeg.NL © Cris

21 oktober 2023 bijgewerkt: 27 oktober 2023 Toerisme Texel, Noord-Holland Dagje Texel? Doen! Op dit Waddeneiland zijn genoeg uitjes te vinden die zorgen voor uren vermaak. Op vakantie of gewoon een dagje naar dit noordelijke puntje van Nederland? Dit zijn de leukste uitstapjes op Waddeneiland Texel.

1. Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel

De Cocksdorp - Duik in de geschiedenis van Texel in het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel. Het museum vertelt je alles over de rol van Texel in de Tweede Wereldoorlog en wat de gevolgen waren voor het Waddeneiland. In 1945 was Texel namelijk de locatie van Europa’s laatste slagveld waarin de Georgische militairen het opnamen tegen hun Duitse superieuren. Vooral de luchtvaart krijgt een prominente rol in het museum. De oorlog in de lucht werd immers voornamelijk boven Texel uitgevochten.

Foto 2. In bunker de Vlijt, tegenover het museum, kun je een 3D-audiotour volgen. Foto: Thijs Wolzak

2. Texel Zoo

Oosterend - Ga mee op wereldreis langs de exotische dieren van Texel Zoo. Ontmoet de gezellige stokstaartjes, maak kennis met kleurrijke vogels en breng een bezoekje aan de kleine prairiehond. Bij de vogels wacht je een explosie aan kleur door de kwetterende lori’s, de elegante Schalows toerako en de grootse zilverwangneushoornvogel. Ook vind je hier roofvogels, vlinders en reptielen. En als je geluk hebt staat er een indrukwekkende roofvogeldemonstratie op de planning.

3. Ecomare Texel

De Koog - Maak kennis met de zeehonden van Natuurmuseum en Zeehondenopvang Ecomare. Hier worden zeehonden, zeevogels en andere zeedieren opgevangen. Iedere dag worden de zeehonden twee keer gevoerd waarbij je mag komen kijken en ook in het zeeaquarium is dagelijks een voederpresentatie. In het museum kom je alles te weten over de Waddenzee, de Noordzee en de natuur op Texel.

Foto 3. Zie hoe de zeehonden worden gevoerd tijdens een bezoekje Ecomare. Foto: Ecomare

4. Maritiem- en Juttersmuseum Flora

De Koog - Ontdek alles over de wereld van het strandjutten bij het Maritiem- en Juttersmuseum Flora. Hier vind je allerlei vondsten van de afgelopen tachtig jaar en in verschillende ruimtes word je meegenomen in interessante films. Voor kinderen is er een leuke speurtocht door het museum en een toffe speeltuin met schommels, een klimtoren en een kabelbaan. Neem ook zeker een kijkje bij de gestrande schepen buiten het museum. Je mag er zelfs in kijken!

5. Texelse Bierbrouwerij

Oudeschild - Een bezoek aan Texel is niet compleet zonder de brouwerij van de enige echte Texelse Skuumkoppe te hebben gezien. Boek een rondleiding of proeverij bij de Texelse Bierbrouwerij en Winkel en wordt meegenomen in de wereld van het Texels bier. Ontdek hoe het brouwproces eruit ziet, wandel langs de ketels en luister naar de weetjes van de bierelaars. Natuurlijk hoort er bij deze ervaring ook een heerlijk biertje, proef er eentje in het proeflokaal of ga voor een uitgebreide proeverij.

Foto 4. Neem een kijkje bij de bierbrouwerij van Texel. Foto: Visit Wadden © Jonathan Andrew

6. Zwemparadijs Calluna

De Koog - Beleef een spetterende dag uit in Zwemparadijs Calluna. Neem een duik in het grote strandbad, sjees van de lange glijbaan en trek baantjes in het 25-meterbad. Terwijl de kinderen zich vermaken in het bad, komen de volwassenen helemaal tot rust in de bubbelbaden en op de watermassage-banken. Zo is dit familiebad een geschikt uitstapje voor het hele gezin! Trek gekregen van al dat zwemmen? Bij de snackbar zijn maaltijden, drankjes en snacks te verkrijgen.

7. Circuitpark Karting Texel

Den Burg - Ga de strijd aan op de spectaculaire kartbaan van Circuitpark Karting Texel. Het circuit is zo’n 500 meter en de karts gaan wel 70 kilometer per uur! Kinderen vanaf twaalf jaar mogen zelfstandig in een wagen en kids vanaf zes jaar mogen samen met een begeleider in een duo-kart. Scheur door de bochten en zorg dat je als eerste over de finish komt. Wie is de snelste?

8. Schapenboerderij Texel

Den Burg - Bij Schapenboerderij Texel kun je het hele jaar door lammetjes knuffelen. Neem plaats op een strobaal en aai de pasgeboren lammetjes. Ook wonen er op de boerderij cavia’s en kuikentjes die je ook vast mag houden. Daarnaast is er iedere dag een toffe demonstratie schapendrijven, waarbij de schaapshonden je met alle plezier hun werk laten zien. En er is nog meer te doen op deze leuke boerderij! Maak (met mooi weer) een ritje op de pony, geniet van echte Texelse taart en ga op de foto terwijl je op een stoere tractor of heftruck zit. Souvenirtje voor thuis? Shop in de boerderijwinkel zachte wol of vachten.

Foto 5. Lammetjes op Texel. Foto: Unsplash License © Hes Mundt

Nog meer leuke uitjes op Texel:

Foto 6. Bezoek het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel. Foto: Visit Wadden © Jonathan Andrew

Laatst gewijzigd: 2023-10-27 10:24:30 · Gepubliceerd: 21 oktober 2023 - 2520