Voor een dag in het leven van een gevangene

Het Gevangenismuseum organiseert de Bajesdag

Bajesdag 2023 Nieuws door
Foto 1. Voor één keer mag je de ME legaal bekogelen. Foto: Anneke Poelman

archief oud artikel 24 september 2023 Toerisme Veenhuizen, Drenthe Benieuwd hoe het is om in de gevangenis te zitten? Kom erachter tijdens de Bajesdag op 30 september in Veenhuizen. Ieder jaar organiseert het Gevangenismuseum een dag vol demonstraties, workshops en verhalen.

Kijkje achter de schermen

Heb je wel eens de verleiding om de wet te overtreden? Kom erachter wat er daarna gebeurt tijdens de Bajesdag in het Gevangenismuseum. Van het politieonderzoek en de rechtszaak, tot de detentie en vrijlating. Op zaterdag 30 september staat er een interessant programma op de planning waarbij je de kans krijgt om in gesprek te gaan met een ex-gedetineerde en te luisteren naar verhalen van gevangenismedewerkers. Ook kun je een échte rechtszaak meemaken in de rechtbank van het museum. Uiteraard is het museum ook geopend tijdens deze dag en kun je een kijkje nemen bij de vaste expositie ‘Het Staatshotel’.

Demonstraties en workshops

Over de dag verdeeld, zijn er diverse demonstraties die echt de moeite waard zijn. Laat je besnuffelen door drugshonden op de binnenplaats, bekijk hoe de gevangenis-ME te werk gaat in de luchtplaats en volg de enkelbanddemonstratie in de Majoor van Swietenzaal van het museum. En naast de gevangenis vind je de brandweer die je laat zien hoe ze te werk gaan. Daarnaast zijn er ook enkele parcours die je zelf af kan leggen. Ervaar hoe het is om met een broekstok te lopen, dit is een veiligheidsmaatregel om ervoor te zorgen dat gevangenen tijdens het transport niet kunnen vluchten. Of leg een alcohol- en drugssimulatieparcours af.

Foto 2. De gevangenis-ME laat even zien hoe het moet. Foto: Anneke Poelman

De cel in

Speciaal voor de Bajesdag opent het Arbeidscomplex van gevangenis Esserheem de deuren. Hier kun je zien wat gevangenen maken in de gevangenis. Ook kun je een kijkje nemen in gevangenis De Rode Pannen. Stap in een heuse cellenbus en laat je rondrijden over het terrein. Heb je specifieke vragen over het gevangenisleven? Die kun je stellen bij de informatiemarkt op de binnenplaats van het museum. Ook zijn er voorlichtingen over het werken in de gevangenis in de Kapitein van Thonhauserzaal. Genoeg te doen dus!

Goed om te weten:

  • Vanaf dertien jaar betaal je € 5,- voor een ticket voor Bajesdag. Kinderen van vijf tot en met twaalf jaar betalen € 2,50 en kinderen tot en met vier jaar hebben gratis toegang. Museumkaarthouders en de VriendenLoterij VIP-KAART-houders mogen ook gratis naar binnen.
  • Bestel je tickets via de website van het Gevangenismuseum.
Foto 3. Voor één keer mag je de ME legaal bekogelen. Foto: Anneke Poelman

Laatst gewijzigd: 2023-09-18 11:28:45 · Gepubliceerd: 24 september 2023 - 1121