Het Gevangenismuseum

Het Gevangenismuseum

Het Gevangenismuseum in het Drentse Veenhuizen laat de geschiedenis van het gevangeniswezen zien, van 1600 tot nu. Hoe leefden criminelen vroeger en hoe werden ze behandeld? En welke dingen die we nu normaal vinden, waren vroegen strafbaar? Ontdek het in het museum. Neem een kijkje in cellen van vroeger en nu, ontdek aan de hand van waargebeurde verhalen hoe ons rechtssysteem in elkaar zit en neem zelf plaats in de rechtbank.

De Boevenbus

Bijzonder aan Het Gevangenismuseum is dat er in een oude boevenbus door Veenhuizen gereden kan worden. Een gids legt uit wat het dorp met gevangenen en gevangenissen te maken heeft. En dat is een heel verhaal, want vroeger waren er maar liefst vijf gevangenissen in het dorp. Let op: zo'n ritje moet je wel reserveren en hier betaal je extra voor. Op de binnenplaats van het museum zijn ook bijzondere voertuigen te zien, zoals pantserwagens en busjes waarin gevangenen worden vervoerd. Het bekijken van de voertuigen op de binnenplaats zit bij je museumticket in.

Het Pauperparadijs

Ook de bijzondere geschiedenis van Veenhuizen komt aan bod in het museum. In het dorp werden twee eeuwen lang zogenoemde paupers - weeskinderen, armen en bedelaars - opgevangen en heropgevoed. Schrijfster Suzanne Jansen schreef er de bestseller Het Pauperparadijs over.

Het Gevangenismuseum in Veenhuizen leent zich ook goed voor een bedrijfsuitje, familiedag, kinderfeestje (vanaf € 6,00 p.p.) en schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Het Gevangenismuseum

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.