Eureka! Alles over de wetenschap in oktober

De Maand van de Geschiedenis staat voor de deur

UITagenda van de Maand van de Geschiedenis door
Foto 1. Uitvindingen en technische ontwikkelingen staan dit jaar centraal. Foto: Maand van de Geschiedenis

archief oud artikel 26 september 2023 Geschiedenis De start van de maand oktober is ook de aftrap voor de Maand van de Geschiedenis 2023. Dit jaarlijkse evenement neemt je ook in dit jaar weer mee naar een specifiek onderwerp uit de historie. Dit jaar is het thema: Eureka!

Activiteiten door heel Nederland

Op 1 oktober start de twintigste editie van de Maand van de Geschiedenis. Tijdens het grootste historische evenement van Nederland, georganiseerd door het Nederlands Openluchtmuseum, duik je ieder jaar in een nieuw thema dat laat zien hoe de maatschappij waarin we vandaag de dag leven is ontstaan. Doe een maand lang mee aan honderden leerzame activiteiten voor jong en oud. Luister naar talks, volg speciale rondleidingen, bekijk tijdelijke tentoonstellingen en doe mee met interessante workshops. Maar het belangrijkste: laat je meeslepen door alle aangrijpende en tegelijkertijd inspirerende verhalen.

Bekijk direct welke evenementen en activiteiten je kunt bezoeken tijdens de Maand van de Geschiedenis.

Thema: Eureka!

Het thema van deze editie is Eureka! en zoomt in op innovatie en wetenschap door de jaren heen. Verschillende wetenschappers zijn wereldberoemd geworden, maar nog meer zijn altijd onbekend gebleven. Zonder al die uitvindingen zou Nederland niet zo welvarend zijn. Denk bijvoorbeeld aan het ontstaan van de deltawerken of de cassette. Tijdens de Maand van de Geschiedenis gaat de spotlight naar de uitvinders, industriële revoluties en avonturiers.

Foto 2. Woon rondleidingen bij en ontdek nieuwe informatie. Foto: Maand van de Geschiedenis

Tips van de redactie

Van Museum De Lakenhal tot het Drents Archief en van Batavialand tot Brandweermuseum Borculo, door het hele land doen meer dan tweehonderd locaties mee aan de Maand van de Geschiedenis. Kijk op de kaart voor de deelnemers in je eigen buurt. Het zijn er eigenlijk te veel om op te noemen, maar maar we pikken er toch een aantal bijzondere activiteiten voor je uit:

  • In de voetsporen van een weeskind. Zo'n tweehonderd jaar geleden verhuisden honderden weeskinderen naar het Drentse Veenhuizen. En op 1 oktober krijg je tussen 13:00 uur en 16:30 uur de kans om mee te maken hoe dit is geweest bij het Drents Archief. Bij binnenkomst wordt je ontvangen door een weesmoeder, maar je geen tijd om te lummelen, je moet gelijk aan het werk! De activiteit is gratis en geschikt voor kinderen tussen de vier en twaalf jaar oud.
  • Schrijven als een monnik. Stap binnen in de scriptorium van het plaatselijk klooster in Sibculo. Monniken stonden bekend om hun prachtige boekdrukkunst en in Klooster Sibculo is een expositie opgezet waar je hier alles over terugziet. Ook kun je zelf aan de slag in de lokale bibliotheek. Leer hoe je die prachtige handsierletters zelf tekent tijdens de creatieve workshop. De expositie en de workshops zijn op 14 oktober tussen 13:00 uur en 16:00 uur en zijn gratis toegankelijk.
  • De Nederlandsche Cocaïnefabriek: legale handel tijdens WOI. Duik in de wereld van de legale cocaïnehandel tijdens de interactieve expositie en gamevoorstelling met livemuziek bij het Nederlands Openluchtmuseum. Het programma gaat over dilemma’s, keuzes en consequenties met als hoofdpersoon Lucien, een handelaar in medicinale cocaïne tijdens WOI. De voorstelling is te zien op 30 september en 1, 7, 8, 14 en 15 oktober om 11:30 uur en 13:30 uur. De tickets zijn gratis bij een betaald museumbezoek.
  • Zotte Zaterdag. Ieder jaar, op de eerste zaterdag van herfstvakantie, viert Gouda Zotte Zaterdag. Dit is een middeleeuws festival vol muziek, straattheater en leuke activiteiten. Hierbij staat de opvoeding van de geleerde en schrijver Erasmus centraal. Wandel door de kampementen van reizigers, marktlui en muzikanten en laat je verrassen door ambachtelijke lekkernijen. Dit jaar valt Zotte Zaterdag op 14 oktober tussen 11:00 uur en 16:30 uur en de toegang is gratis!

Foto 3. Beleef een gezellige dag tijdens de Maand van de Geschiedenis. Foto: Maand van de Geschiedenis

Laatst gewijzigd: 2023-10-27 10:44:22 · Gepubliceerd: 26 september 2023 - 906