1

Week van Toegankelijkheid 2023: dagjes uit voor iedereen

8 activiteiten voor mensen met én zonder beperking

Nieuws door
Foto 1. Ontdek Stadsbos013 nu ook als je in een rolstoel zit. Foto: Nayeli Dalton on Unsplash

archief oud artikel 29 september 2023 Trends Landelijk Een dagje uit, leuk! Maar wat nou als je in een rolstoel zit, niet kunt zien of niet kunt horen? Dan kan er 'even' op uit een hele kluif zijn. Daar vraagt Stichting Ieder(in) aandacht voor tijdens de Week van de Toegankelijkheid van 2 tot en met 7 oktober. Tijdens en rondom deze themaweek zijn er door het hele land activiteiten, speciaal voor mensen met een beperking én voor mensen die zich willen inleven in de wereld van mensen met een beperking.

Opening rolstoelroute Stadsbos013

Tilburg, Noord-Brabant - De week van de toegankelijkheid begint al iets eerder in Tilburg. Daar wordt op 27 september in Stadsbos013 namelijk de nieuwe rolstoelroute geopend. De route snijdt dwars door het park de Oude Warande in de buurt van hotel Auberge du Bonheur. De route door het historische sterrenbos brengt je over de hoofdpaden, maar ook over de kronkelweggetjes die voorheen niet geschikt waren om overheen te rijden in een rolstoel.

Wijnbouwcentrum: blind op expeditie

Groesbeek, Gelderland - Ervaar op woensdag 4 oktober in het Nederlands Wijnbouwcentrum in Groesbeek hoe het is om blind of slechtzien te zijn. In samenwerking met MUZIEUM organiseert het centrum een beleving, waarbij je op expeditie gaat met een VR-bril op. Ervaar welke moeilijkheden je tegenkomt en wat je kunt doen om jezelf tóch te redden in het donker. De gidsen zijn zelf ook blind of slechtziend, dus je hoort ook de ervaringen uit eigen hand. En uit hét wijndorp van Nederland kun je natuurlijk niet vertrekken zonder (blind) te proeven.

Foto 2. Ga op 4 oktober blind op expeditie met MUZIEUM in het Nederlands Wijnbouwcentrum. Foto: Barbara Kerkhof

Toegankelijk naar MAMMA MIA! de musical

Assen, Drenthe - Een avondje naar de musical is een combinatie van muziek én spektakel op het podium. Ben je blind, slechtziend, doof of slechthorend, dan mis je een deel van de beleving. Maar daar hebben ze bij de musical MAMMA MIA! in het DNK Theater iets op bedacht. Op 30 september is er een blindentolk aanwezig aanwezig die vooraf uitleg geeft over het decor en de kostuums en live een audiobeschrijving geeft. Vooraf is er extra uitleg over het decor en de kostuums en is er een meet & feel. Op 1 oktober staat er een gebarentolk op het toneel en er is een schrijftolk aanwezig die je live voorziet van ondertiteling.

Foto 3. Tijdens de MAMMA MIA! voorstellingen van 30 september en 1 oktober zijn er speciale tolken aanwezig. Foto: Roy Beusker

Kasteelrondleiding met gebarentolk

Vaassen, Gelderland - Op dinsdag 3 en zaterdag 7 oktober volg je in Kasteel Cannenburch een rondleiding speciaal voor mensen met een gehoorbeperking. Op beide dagen volg je namelijk een tour met gebarentolk door dit indrukwekkende kasteel op de Veluwe. Zo krijg je naast een mooie visueel beeld van de vertrekken ook nog op een toegankelijke manier alle interessante achtergrondinformatie en kun je vragen stellen in gebarentaal. Tijdens de rondleiding bezoek je onder andere de middeleeuwse gewelvenkelder, de keuken, de ontvangsthal en de huiskapel.

Foto 4. Ga op ontdekkingstocht door Kasteel Cannenburch met een gebarentolk. Foto: Wim van 't Einde on Unsplash

ESA: open dag voor mensen met een beperking

Noordwijk, Zuid-Holland - De Europese ruimtevaartorganisatie ESA zet op zaterdag 7 oktober de deuren van haar technisch centrum in Noordwijk open voor een Open Dag voor mensen met een beperking. Tijdens deze dag kun je in gesprek met ingenieurs, wetenschappers én astronauten. Ook zie allerlei vernuftige ruimtevaartsnufjes. Naast het feit dat alle routes door het gebouw al standaard rolstoeltoegankelijk zijn, is er tijdens de open dag ook om de 150 meter een rustpunt om even bij te komen. Wil je toch niet de hele route afleggen, dan is de route zo ontworpen dat je ook halverwege kunt afhaken.

Ervaringsexpositie of ervaringswandeling

Rotterdam, Zuid-Holland - Ook in Rotterdam ervaar je hoe het is om een beperking te hebben. Zo opent op 2 oktober in Timmerhuis – OMA de tentoonstelling Unbound - The Awareness Expo, waarbij je de wereld ervaart vanuit het perspectief van iemand met een beperking. Maak op 3 oktober bovendien een visuele ervaringswandeling door de stad en kom erachter hoe het leven van een blinde op straat 'eruitziet'. Of ga mee met de zintuiglijke ervaringswandeling (5 oktober) die je onder andere de vormen van (miniatuur) gebouwen laat voelen en de rondzwevende geuren van de Markthal laat ruiken. Het is ook mogelijk om een tour in gebarentaal te volgen op 5 oktober.

Foto 5. Ontdek het centrum van Rotterdam op een heel andere manier met een zintuiglijke ervaringswandeling. Foto: Rotterdam Make It Happen © Iris van den Broek

Lunchen in het donker

Veenendaal, Utrecht - Als je blind of slechtziend bent, doe je alles in het donker. Ook eten. Om te ervaren hoe het is om je lunch te nuttigen terwijl je niets ziet is er op 6 oktober in Theater Lampegiet in Veenendaal een Lunch in the Dark. Is het echt zo dat je andere zintuigen beter worden als je ogen zijn uitgeschakeld? En herken je wat je precies proeft als je het niet vooraf kunt bekijken? Neem plaats aan tafel, zet je blinddoek op en ervaar het zelf. Het menu dat je krijgt voorgeschoteld is overigens volledig vegan, maar mocht je toch de voorkeur geven aan een niet-vegan variant, dan is dat ook mogelijk.

Rolstoelwandeling met boswachter

Eerbeek, Gelderland - Deelnemen aan een rondleiding door de natuur is voor mensen in een rolstoel niet altijd even makkelijk. Smalle blubberweggetjes, boomwortels en plassen vol water horen nu eenmaal bij de natuur. Op woensdag 4 oktober organiseert Geldersch Landschap & Kasteelen daarom een speciale rolstoelwandeling, die je uitsluitend over verharde paden voert. Je vertrekt vanaf Restaurant Grand Café De Korenmolen in Eerbeek, waar je twee uur later ook weer terugkeert. De boswachters laten je alle mooie plekjes zien en vertellen je alle vol enthousiasme alle ins en outs over het gebied.

Ook interessant

Foto 6. Beleef een week vol toegankelijke activiteiten. Foto: Nayeli Dalton on Unsplash

Laatst gewijzigd: 2023-10-03 17:04:49 · Gepubliceerd: 29 september 2023 - 588

Dit past bij 'Week van Toegankelijkheid 2023: dagjes uit voor iedereen'