1

Op stap met rolstoelgebruikers

Tips voor een toegankelijk uitstapje in Nederland

Rolstoelvriendelijke uitjes Redactioneel door
Foto 1. Rolstoeltoegankelijke uitstapjes vind je door het hele land heen. Foto: Pixabay

13 maart 2023 bijgewerkt: 26 mei 2023 Toerisme Landelijk Staat er binnenkort een dagje uit gepland en gaan er rolstoelgebruikers mee? Dat hoeft geen probleem te zijn! Steeds meer uitstapjes zorgen ervoor dat ze toegankelijk zijn voor rolstoelen. Wij geven tips voor een leuk én toegankelijk dagje weg!

Huifkartocht over de Veluwe

Otterlo, Gelderland - Geniet van prachtige bossen en heides met het geluid van hoefgetrappel op de achtergrond. Een huifkartocht is een ideaal uitje voor rolstoelgebruikers! Zo heeft Huifkarcentrum Wouter Hazeleger huifkarren die speciaal zijn aangepast voor rolstoelen. Geen rolstoel, maar wel slecht ter been? Er zijn ook huifkarren beschikbaar met comfortabele stoelen. Dat zit net even wat fijner dan een houten bankje!

Wees de snelste in Museum BroekerVeiling

Broek op Landedijk, Noord-Holland - Wat heb jij over voor zestig kilo aardappelen? In Museum BroekerVeiling roept de veilingmeester vanaf een bootje wat de prijs is. Luister goed, want iedere paar seconden gaat de prijs omlaag... Druk niet te snel, want dan betaal je teveel. Maar wacht ook niet te lang, want dan zijn anderen je te snel af! In dit zogeheten afmijnlokaal zijn acht plaatsen speciaal vrijgemaakt voor rolstoelgebruikers, zodat je met een eigen drukknop gewoon meedoet aan de demonstratieveiling. Ook de rest van het historische museum is goed toegankelijk, er is een speciale route door het museum die helemaal drempelloos is. En heb je nog tijd voor een rondvaart? De overdekte en de open rondvaartboten zijn aangepast op rolstoelgebruikers.

Foto 2. Bied op groentes tijdens de doorvaarveiling. Foto: Museum BroekerVeiling

Betoverende miniwereld

Rotterdam, Zuid-Holland - Ontmoet de duizenden bewoners van Miniworld Rotterdam. Binnen een paar minuten reis je van de Euromast naar de kubuswoningen op Blaak en via de Rotterdamse haven beland je al snel tussen de molens in Kinderdijk. In het miniatuurpark duurt een dag 24 minuten in plaats van 24 uur. Zo wordt het in de mini-Maasstad langzaam steeds donkerder. Een nieuwe wereld ontstaat wanneer duizenden, fonkelende lichtjes Rotterdam by night laten bruisen. Rolstoelgebruikers zijn hier van harte welkom. Het hele park is drempelloos en de paden zijn breed genoeg voor rolstoelen en scootmobiels. De miniatuurwereld is maximaal 85 centimeter hoog, zodat je vanuit een rolstoel alles goed kunt zien.

Foto 3. In Miniworld Rotterdam kijk je je ogen uit! Foto: Miniworld Rotterdam © Tarik Speelman

Magische jungle

Luttelgeest, Flevoland - Onder het dak van de Orchideeën Hoeve schuilt een indrukwekkende junglewereld vol prachtige bloemen en vrij levende dieren. Via spannende junglepaadjes reis je hier van werelddeel naar werelddeel. Ruik de heerlijke geur van de tropische bloemen om je heen en volg de rondspringende aapjes door het regenwoud. In een rolstoel geniet je net zo erg van de prachtige omgeving. Alle hoofdpaden van het park zijn namelijk rolstoeltoegankelijk en drempelloos!

Foto 4. Ontdek prachtige dieren en planten in de Orchideeën Hoeve. Foto: DagjeWeg.NL

Rolstoelvriendelijke musea:

Rolstoelvriendelijke pretparken:

Rolstoelvriendelijke dierentuinen:

Nog meer inspiratie nodig? Bekijk alle rolstoelvriendelijke uitstapjes.

Foto 5. Rolstoeltoegankelijke uitstapjes vind je door het hele land heen. Foto: Unsplash License © Jakub Pabis

Laatst gewijzigd: 2023-05-26 09:29:49 · Gepubliceerd: 13 maart 2023 - 51906