1

Uitstapjes voor mindervaliden

Tips om eropuit te gaan met een handicap

Rolstoelvriendelijke uitstapjes   Redactioneel door
Foto 1. Steeds meer uitstapjes krijgen voorzieningen voor mensen met een handicap. Zoals Verzetsmuseum Amsterdam, waar visueel, lichamelijk en auditief gehandicapten zelfstandig het museum kunnen beleven. Foto: Verzetsmuseum Amsterdam

16 oktober 2023 Toerisme Landelijk Wanneer je een beperking hebt, is het soms moeilijk om een geschikt uitstapje te vinden. Toch zijn er zeker leuke activiteiten die je kunt doen. DagjeWeg.NL zet enkele uitstapjes voor mindervaliden en visueel beperkten op een rij.

Dagjes uit voor mindervaliden

Baantjer Speurtocht Amsterdam - Doe de spannende Baantjer Speurtocht in Amsterdam , gebaseerd op de televisie serie Baantjer. Treed in de voetsporen van inspecteur De Cock en los samen met je team een sensationele moord op. Wie durft dakloze Henk te fouilleren? Onderweg komen jullie onder andere bij een bekende Amsterdamse crime scene waar in 1958 een prostituee is vermoord. Deze spannende speurtocht volgt rolstoeltoegankelijke straten.

Manege zonder drempels - Op zoek naar een leuke dag voor iemand die zwaar lichamelijk gehandicapt is? Ga dan naar Manege zonder Drempels in Bennekom, waar ze zich speciaal richten op deze kinderen en volwassenen. Alles is gelijkvloers en ingericht op rolstoelen. Maar het hoogtepunt is een tochtje in het speciale huifbed, dat ligt op de ruggen van de pony's. Zo'n rit is niet alleen een fantastische belevenis, maar werkt ook ontspannend en geeft een natuurlijke massage. Bennekom te ver? Huifbedrijden kun je doen door heel Nederland.

Rolstoeldansen - Voor iedereen die dol is op dansen, is rolstoeldansen dé uitkomst. Stichting Rolstoeldansen Nederland maakt deze recreatieve activiteit voor gehandicapten en niet gehandicapten mogelijk op zoveel mogelijk plekken in Nederland. Want ook in een rolstoel kun je je helemaal uitleven op muziek! Solo, met een partner, synchroon dansen met meerdere dansers: het kan allemaal.

De Efteling - Voor een magische dag ga je naar attractiepark de De Efteling in Kaatsheuvel. De paden zijn goed begaanbaar en alleen al door het prachtige park rijden is een sprookje. Veel attracties hebben een speciale rolstoelingang voor toegang zonder obstakels. Verspreid over het terrein staan invalidentoiletten en ze hebben zelfs twee speciale verzorgingsruimtes. Sommige attracties kun je niet in, maar er is zoveel dat het voor iedereen onmogelijk is om alles te doen. Vergeet niet van tevoren online een faciliteitenkaart aan te vragen, die heb je nodig om hun speciale faciliteiten te kunnen gebruiken.

Dagje uit met een visuele handicap

Blindentuin Heukelshof - Geniet van een uitstapje vol heerlijke geuren in Blindentuin Heukelshof in Alkmaar. Hier kunnen visueel gehandicapten de natuur beleven met al hun andere zintuigen. Het ruisen van de bladeren, de geur van de bloemen, de zoemende insecten, alles maakt dit tot een inspirerende plek. Natuurlijk hoort ook het voelen daarbij, want de planten en bloemen mogen betast worden. Sterker nog: dat is de bedoeling. De opschriften langs de paden zijn in braille.

De Botanische tuinen van de Universiteit van Utrecht - Ook in de Botanische tuinen Utrecht ruikt het heerlijk! En heel verschillend in de verschillende delen. De lichtgekleurde paden en de donkere tikranden vormen een duidelijk contrast, waardoor slechtzienden de paden nog beter kunnen volgen. Maar dé plek is de Ontdektuin, ingericht voor alle zintuigen. Hier kun je planten niet alleen ruiken, maar ook voelen, proeven en zelfs horen.

Oud Groevenbeek - Op het landgoed Oud Groevenbeek in Ermelo ligt een speciaal natuurpad, toegankelijk voor mensen met een visuele beperking en voor mensen in een rolstoel. Er is onder andere een routebeschrijving verkrijgbaar in braille- en grootletterschrift.

Verzetsmuseum Amsterdam - In het Verzetsmuseum Amsterdam hebben ze er alles aan gedaan om het voor mensen met een handicap mogelijk te maken zelfstandig dit museum te bezoeken. Je kunt in een rolstoel overal komen en alles goed zien. Blinden en slechtzienden vinden hun weg met behulp van vloermarkeringen en audiotours met route-aanwijzingen. Speciale voelobjecten geven hen een beeld van wat ze verteld wordt in de tour. Grote letters en loepen met extra licht zorgen ervoor dat slechtzienden ook kunnen lezen. Voor doven is er een videotour met Nederlandse gebarentaal en ondertiteling.

Bekijk de leukste uitjes voor rolstoelgebruikers. Ook aan scootmobiels is gedacht!
Foto 2. Steeds meer uitstapjes letten op de toegankelijkheid voor mindervaliden. Foto: svklimkin via Pixabay.

Laatst gewijzigd: 2023-10-16 16:27:50 · Gepubliceerd: 2013-05-03 15:22:53 - 21904

Activiteiten Landgoed Oud Groevenbeek

Vanaf volgende week te bezoeken

Van Waning Wandeling


De maker van het beeld van de Schiere Monnik heeft nog meer beelden op het eiland gemaakt. Ga samen met gids Hilbert de Vries op zoek.

Nu te bezoeken

Buiten uitbuiken wandeling Dintelse Gorzen


Even buiten uitbuiken rond de feestdagen en lekker wandelen door de Dintelse Gorzen!

Cultuurhistorische dorpswandeling


Altijd al meer willen weten over de geschiedenis van het dorp? Ga mee met eilandergids Arend Maris en leer Schiermonnikoog op ludieke wijze kennen.

Vogelwandeling op Schiermonnikoog


Ganzen in de polder, eenden bij de Westerplas en steltlopertjes op het wad. Welke vogel vliegt daar?

Vanaf morgen te bezoeken

Bosbaden op Schiermonnikoog


Dompel je onder in de natuur en neem een bosbad samen met de boswachter!

Leer het eiland fietsend kennen


Eilander Thijs de Boer neemt u graag mee op deze fietsexcursie. Hij vertelt over de boeiende geschiedenis van het dorp en de gevarieerde landschappen van het eiland, vol bijzondere planten en dieren.

Winterwandelexcursie in natuurgebied Waalenburg - De Marel, Texel


Tijdens een wandeling van twee uren vanuit Natuurcentrum De Marel gaan wij op zoek naar de overwinterende vogels in natuurgebied Waalenburg.

Beleef de winter op Marker Wadden


Kom in de winter naar Marker Wadden en je beleeft het mooie, nieuwe natuurgebied in alle rust. Een bijzondere tijd! Je vaart naar Marker Wadden en daar maak je een wandeling van 1,5 uur. De...

Struinen op het Zuidstrand van Marker Wadden


Vaar je mee naar Marker Wadden? Deze excursie is absoluut uniek, want het vrijwel niet belopen Zuidstrand staat op het programma! Je vaart naar het eiland en maakt een lange wandeling van 2,5 uur....

Zaag een kerstden van de Brunssummerheide voor thuis


Zoek jij een bijzondere kerstboom voor thuis? Natuurmonumenten stelt geselecteerde dennen in de Brunssummerheide gratis beschikbaar. Kies, zaag en neem mee! Vooraf aanmelden via deze site is...

Struinen langs kwelder, duin en strand

 
Op laarzen of hoge wandelschoenen lopen we vanaf de Bank van Banck via de Westerkwelder naar het strand en door de duinen terug naar het dorp.

Winterse wandeling Leuvenumse Bossen


Maak een heerlijke winterwandeling met de boswachter over de Veluwe bij Ermelo en warm je op met een kop snert.

Zaag een kerstden van de Brunssummerheide voor thuis


Zoek jij een bijzondere kerstboom voor thuis? Natuurmonumenten stelt geselecteerde dennen in de Brunssummerheide gratis beschikbaar. Kies, zaag en neem mee! Vooraf aanmelden via deze site is...

Van boerderij tot Buitenplaats in 's-Graveland


Heb je je altijd al afgevraagd waar die speciale structuur van s-Graveland vandaan komt? Hoe is die rij Buitenplaatsen ontstaan en wie woonden ooit in de prachtige huizen van Boekesteijn en Schaep...

Blote bomen door het oog van de kunstenaar


Kijk als een schilder naar blote bomen. In de winter is er iets te zien dat de rest van het jaar verborgen blijft. En dat laten o.a. Mondriaan, van Gogh en Hockney zien. Wij kijken met ze mee.

Winterwandelexcursie in natuurgebied Waalenburg - De Marel, Texel


Tijdens een wandeling van twee uren vanuit Natuurcentrum De Marel gaan wij op zoek naar de overwinterende vogels in natuurgebied Waalenburg.

Excursie: Wandel mee met de boswachter door de ENCI-groeve in natuurgebied Sint-Pietersberg nabij Maastricht


Vlakbij het centrum van Maastricht ontwikkelt zich nieuwe natuur in de voormalige ENCI-groeve. Met deze activiteit ga je mee op excursie met de boswachter van Natuurmonumenten en beleef je samen de...

OERRR Struinen met de boswachter in het winterbos


Beleef een ontdekkingsreis in het winterbos met de boswachter! Tijdens deze wandeling, die speciaal is ontworpen voor gezinnen met kinderen vanaf 4 jaar, kom je erachter hoe de dieren overleven in...

OERRR (8 t/m 12 jaar) Ontdek het leven van uilen op Veluwezoom


Leer meer over het leven van uilen en maak aansluitend een avondwandeling met de boswachter door de Nationaal Park Veluwezoom. Dit is een gezinsactiviteit.

Ontdek de winterse buitenplaatsen Boekesteyn en Schaep en Burgh in 's-Graveland


Wandel mee met de boswachter over de s-Gravelandse buitenplaats Boekesteyn en Schaep en Burgh en geniet na afloop van een heerlijke kom warme soep.

Met de gids op stap in December


Ga samen met onze gids op pad en laat je verrassen door de prachtige winterse sfeer van Nationaal Park Veluwezoom. De gids kent het gebied op zijn/haar duimpje en vertelt er van alles over. Bos,...

OERRR Struinen en kerstversiering maken met de boswachter


Verken met ons de betoverende buitenplaatsen Boekesteyn en Schaep en Burgh onder leiding van de boswachter. Deze activiteit is ideaal voor avontuurlijke gezinnen met kinderen vanaf 4 jaar en duurt...

Op pad met de boswachter - Sint-Pietersberg (Maastricht)


Rust, ontspanning en samen genieten in de natuur. Wandel mee met onze boswachters en proef het chte buitenleven. Tijdens deze excursie maak je, op een steenworp afstand van Maastricht, kennis met...

Sporen uit het verleden op landgoed Haarzuilens


Ga samen met een gids van Natuurmonumenten op zoek naar sporen uit het verleden op landgoed Haarzuilens!

OERRR Kerstknutselen


Heb je ook zo'n zin in Kerst? Kom dan knutselen en zelf kerstversiering maken.

Beleef de winter op Marker Wadden


Kom in de winter naar Marker Wadden en je beleeft het mooie, nieuwe natuurgebied in alle rust. Een bijzondere tijd! Je vaart naar Marker Wadden en daar maak je een wandeling van 1,5 uur. De...

De uithoeken van Marker Wadden, met Noordstrand en vlonderpaden


Ga je mee op ontdekkingstocht op Marker Wadden? Het haveneiland is in het najaar en in de winter te bezoeken en deze heerlijk rustige periode leent zich uitstekend voor een mooie, 2,5 uur durende...

Vogels kijken voor beginners


Tijdens deze vogelexcursie voor beginners gaat u samen met de gids op pad om te leren wat de beste plekken zijn en waar u op moet letten tijdens het vogelspotten.

Thee uit de natuur - winter


Leer tijdens een inspirerende workshop alles over het maken van je eigen wilde plantenthee.