Gratis lichtkunst in hartje Utrecht

Bewonder prachtige lichtkunstwerken tijdens I Light U 2024

I Light U 2024 Nieuws door
Foto 1. All my Colours’ is een symfonie van licht en geluid. Foto: I Light U 2024 © Wilhelmusvlug

archief oud artikel 14 januari 2024 Toerisme Utrecht, Utrecht De derde editie van I Light U is gestart! Geniet van 5 tot en met 28 januari van sfeervolle en reusachtige lichtkunstwerken in het stationsgebied in Utrecht. Trek de winterjas aan en wandel langs, tussen en door de mooiste werken. Heb je gelijk je beweging gehad voor de dag. (Goede voornemens, check!)

Utrecht in de spotlights

Na een succesvolle eerste editie is Lichtfestival I Light U weer terug! Lichtkunstenaars uit binnen- en buitenland verwelkomen je in een expositie in en rondom het stationsgebied van Utrecht. Er is geen vaste route uitgestippeld, dus je bepaalt zelf in welke volgorde je de kunstwerken bekijkt. De audiotour, onder meer beschikbaar in Spotify, geeft meer achtergrondinformatie over de kunstwerken en de kunstenaar.

Foto 2. In het lichtkunstwerk Eiland komen natuur en stad samen. Foto: I Light U 2024 © Andrea Dröes en Jurjen Alkema
Benieuwd naar de achtergrondinformatie van de kunstwerken? Maak gebruik van de speciale audiotour!

Ontdek nieuwe plekken

Het lichtfestival draait om het thema Urban Transformation, de grote veranderingen die het Utrechtse stationsgebied onderging. En nog steeds verandert er van alles in dit drukke en veelzijdige gebied! Er zijn steeds nieuwe dingen te ontdekken, maar verandering brengt ook uitdagingen met zich mee. De kunstenaars van I Light U nemen je mee naar nieuwe plekken, laten je anders kijken naar de omgeving en brengen je op nieuwe ideeën.

Foto 3. Lichtkunstwerk van de Sloveense Sedemminut. Foto: I Light U 2024 © Sedemminut

Energiezuinig festijn

De energieprijzen rijzen de pan uit, ook voor het Utrechtse lichtfestival. Daarom is er tijdens het ontwerpen van de kunstwerken gebruik gemaakt van led-technologie. Daarnaast schakelen alle partners van I Light U in het stationsgebied hun eigen verlichting uit. Zo compenseren de energiekosten en kun je de lichtgevende kunstwerken nog beter bewonderen. Win-win!

Foto 4. Dompel je onder in Shelter, als acteur of toeschouwer. Foto: I Light U 2024 © Jaap van den Elzen

Ontdek meer lichtgevende uitstapjes

  • Bezoek Trajectum Lumen, een ontdekkingstocht in het donker langs allerlei lichtkunstwerken in de binnenstad van Utrecht, te zien van zonsondergang tot middernacht;
  • De avonden worden weer betoverend mooi in Ouwehands Dierenpark tijdens Light Nights AquaLuna, tot en met 27 januari 2024;
Foto 5. Op een statige gevel barst de natuur in alle pracht los. Foto: I Light U 2024 © Andrea Dröes en Jurjen Alkema

Laatst gewijzigd: 2024-01-15 09:26:42 · Gepubliceerd: 14 januari 2024 - 780